Kendte5. august 2021

De snød med coronapasset: Alvorlige konsekvenser

Signe Lindkvist fortæller i sin podcast en historie om dokumentfalskneri med et photoshoppet coronapas. Forfalskning af coronapas kan have store konsekvenser for de implicerede. Se her, hvor galt det kan gå.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/signe_lindkvist_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

TIP OS: Kender du mere til historien? Del din viden i en mail til bb@sh.dk - fortrolighed gives, hvis det ønskes

SENESTE: Tv-værten siger nu, at alt i hendes podcast-serie er løgn

Det er bestemt ikke uden konsekvenser at snyde sig til et "gyldigt" coronapas.

Det er tv-værten Signe Lindkvist godt klar over, kan man høre i podcasten "Sitter", hvor hun i seneste afsnit fortæller en historie om forleden at have vist et forfalsket coronapas for at komme ind til et arrangement.

Her kalder hun bedriften "pisseulovlig" og "decideret kriminel" og siger:

- Det er jo simpelthen det, der hedder dokumentfalsk, som teoretisk kan give to og et halvt år i fængsel. Og dobbelt-op, fordi det er corona.

SE og HØR har efterfølgende kigget på tidligere sager med forfalskede coronapas.

Og det er en alvorlig forseelse, som kan udløse seriøse konsekvenser for de indblandede.

Strafferammen for at forfalske dokumenter går fra bøde og op til to års fængsel - og til DR Nyheder oplyser Justitsministeriet, at det kan give dobbeltstraf, hvis man snyder med coronapasset, fordi der er tale om en kriminalitet, som er relateret til corona.

I Signe Lindkvists tilfælde stod hun - igen ifølge sin egen forklaring - i kø med en ung kvinde, som med sin mobil ændrede sit eget coronapas til at ligne Signe Lindkvists eget. Det hele foregik på under fem minutter og med hjælp fra skrifttyper på Instagram, forklarer tv-værten i sin podcast.

Allerede i foråret blev systemet da også kritiseret, fordi det er for nemt at ændre i testsvaret på sundhed.dk og i appen MinSundhed - og der er skudt flere hjemmesider op, som hjælper til nemt at få et forfalsket coronapas.

- Politiet opfordrer alle borgere til at bruge det officielle coronapas på sundhed.dk og dermed hjælpe med til, at der ikke sker nye smitteudbrud med de konsekvenser, som det kan have for samfundet”, skrev politiet i den forbindelse i en mail til SE og HØR.

27-årig fængslet for falsk coronapas

I sidste måned blev en 27-årig mand fra Aarhus sigtet for dokumentfalsk efter at have produceret falske coronapas både til sig selv og til andre.

Han blev varetægtsfængslet i fire uger og sidder altså bag tremmer i dag.

I forbindelse med en anden sag - hvor elever indsendte af falske coronapas for at deltage i undervisningen på gymnasiet - udsendte politiet en pressemeddelelse om, at en sådan forbrydelse vil give mellem 20 og 40 dages betinget fængsel.

I disse sager skal man huske straffelovens omdiskuterede paragraf 81d, som siger, at en straf kan blive fordoblet, hvis lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark.

Reglen om dobbelstraf er blevet kritiseret af blandt andre Kristian Hegaard fra Radikale Venstre.

SENESTE: Tv-værten siger nu, at alt i hendes podcast-serie er løgn

TIP OS: Kender du mere til historien? Del din viden i en mail til bb@sh.dk - fortrolighed gives, hvis det ønskes

Sponsoreret indhold