Britisk politi erkender: Vi må stoppe med at lede

Madeleine 'Maddie' McCann
Her næsten otte år efter at britiske Madeleine McCann på mystisk vis forsvandt under en ferie med sine forældre og søskende i Portugal, erkender britisk politi nu, at det er på tide at stoppe den storstilede eftersøgning.

Ifølge det britiske medie Daily Mail foreslår en højstående politichef nu, at de 31 britiske efterforskere - der arbejder fuldtid på sagen - 'omrokeres' og i stedet koncentrer sig om terrortruslen mod England samt at opklare en række mordsager, der har rystet England siden jul.

LÆS OGSÅ: Forsvundet sporløs: Så meget har Maddie-sagen kostet

- Det er på tide at re-fokusere og finde ud af, hvad vi skal gøre for at gøre London sikker. Vi har ikke længere ressourcer til at have specielle efterforskninger over hele verden, som ikke har noget med London at gøre, siger politichef John Tully ifølge Daily Mail.

Han tilføjer, at han har hørt flere kolleger sætte spørgsmålstegn ved det faktum, at 31 britiske efterforskere bruger al deres tid på Maddie-sagen, mens der både er terrortrussel og uopklarede mordsager i blandt andet London.Det sidste billede, der er taget af Maddie - billedet er taget om formiddagen den dag, hun forsvandt - se endnu flere billeder i bunden af denne artikel (Foto: AOP)


Madeleine 'Maddie' McCann forsvandt på mystisk vis fra familiens ferielejlighed i Praia da Luz på Portugals Algarvekyst 3. maj 2007. Siden har forældre, lokale og ikke mindst myndighederne i både England og Portugal brugt masser af ressourcer og penge på at finde ud af, hvad der skete med den lille lyshårede pige.

LÆS OGSÅ: Maddie-familie kommer med bøn, efter at billede går verden rundt

Sagen blev - efter en bøn fra forældrene Kate og Gerry McCann - genoptaget af britisk politi i 2011, men trods det faktum, at efterforskningen har kostet 10 millioner pund, svarende til 101 millioner kroner, har efterforskningen - kaldet Operation Grange - ikke kunnet kaste lys over sagen.

Alene sidste år op løb efterforskningen op i svimlende ni millioner pund, svarende til over 92 millioner danske kroner. Pengene blev blandt andet brugt på at fragte de britiske efterforskere i alt 67 gange til og fra ferieområdet i Portugal, hvorfra Maddie forsvandt sent om aftenen 3. maj 2007.

Siden Maddie forsvandt, har efterforskere og detektiver endevendt og undersøgt alle mulige teorier, blandt andet om hun blev kidnappet af en pædofil, dræbt under et indbrud i familiens ferielejlighed, stjålet af menneskesmuglere og givet videre til et barnløst par, eller at hun døde i en tragisk ulykke i ferielejligheden.Kate og Gerry McCann med efterlysningen af deres datter, der i dag vil være fyldt 11 år forsvandt - se endnu flere billeder i bunden af denne artikel (Foto: AOP)


Dog har den storstilede og mangeårige efterforskning ikke fundet ét eneste reelt spor. Kun én ting vides med sikkerhed: Madeleine McCann blev meldt savnet kl. 22:14 torsdag den 3. maj 2007.

LÆS OGSÅ: Minut og minut: Hvad skete der den dag, Maddie forsvandt

I sommers brugte de britiske efterforskere blandt andet otte intense dage i Praia da Luz, hvor de finkæmmede området omkring Ocean Club Resort, hvor familien McCann boede sammen med en venneflok den skæbnesvangre dag i maj.

Tøjrester fundet i nærheden af lejlighed
De otte intense efterforskningsdage i sommers fandt sted i juni, hvor efterforskerne i 'Operation Grange' afspærrede og finkæmmede området.

Her benyttede de særligt radar-udstyr, sporhunde og en retsmedicinsk arkæolog i arbejdet med at finde eventuelle spor, der kunne kaste lys over sagen. Under arbejdet fandt de blandt andet 41 'anormaliteter' i området - blandt andet tøjrester - som herefter blev undersøgt nøje. Dette kastede dog ikke nyt lys over sagen.Ferielejligheden, hvorfra Maddie forsvandt 3. maj 2007 forsvandt - se endnu flere billeder i bunden af denne artikel (Foto: AOP)

LÆS OGSÅ: Ny efterforsker: Jeg vil opklare mysteriet

De mange penge er også blevet brugt i forbindelse med afhøringen af flere "interessante" personer i sagen. I alt har 11 personer været forbi efterforskernes kontor i håb om, at de kunne kaste lys over sagen - de fire var vidner i sagen.

De syv andre personer havde status af 'arguido', som det hedder på portugisisk. Det betyder, at det var personer, som politiet fandt mere interessante end for eksempel vidner, men at personerne på samme tid ikke var anholdt eller sigtet.

Chefefterforsker Nicola Wall, som overtog ledelsen af 'Operation Grange' i december sidste år, har ikke kommenteret, om nogle af de 11 afhøringer har affødt nye, brugbare oplysninger i sagen.

Forsvandt, mens forældrene spiste
Madeleine 'Maddie' McCann forsvandt 3. maj 2007 om aftenen.

Forældrene Kate og Gerry McCann havde siddet mindre end 50 meter fra ferielejligheden og nydt et glas vin med en flok venner - og ikke bemærket, at Maddie forsvandt fra værelset, hvor også hendes to mindre tvilling-søskende lå og sov.

LÆS OGSÅ: Ny rapport: Derfor gik Maddie-efterforskning galtNyhedsmedierne dækkede sagen intenst - her er en avisforside fra samme år, som pigen forsvandt forsvandt - se endnu flere billeder i bunden af denne artikel (Foto: AOP)


LÆS OGSÅ: Maddies forældre får dødstrusler

Portugisisk politi meddelte fra start, at de efterforskerede sagen som en kidnapning og efterlyste vidner, der havde set noget mistænkeligt i dagene op til forsvindingen 3. maj 2007.

Men trods tusindvis af henvendelser fra borgere, kom politiet aldrig så langt, at de kunne tilbageholde nogen.

Sagen er af britiske medier blevet sammenlignet med prinsesse Dianas død (i august 1997, red.) på grund af den store mediebevågenhed, og kendisser som blandt andre David Beckham, Paven og J K Rowling har alle presset på for at få sagen undersøgt til bunds af myndighederne.

LÆS OGSÅ: Maddie-sagen: Er det ved at være sidste udkald for efterforskerne?

Presset fra medierne og omverdenen har været så stort, at britisk Scotland Yard i maj 2011 iværksatte den såkaldte 'Operation Grange', som minutiøst gennemgik de over 30.000 sider dokumenter og som altså også foretog flere rejser til Portugal sidste år.

'Operation Grange' arbejder stadig med sagen i dag - 31 efterforskere har således som eneste formål 'at få sagen opklaret'.

Se billeder fra sagen her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close