Kendte 5. januar

Anklages for "asianfishing": Nu "skifter" Ariana Grande race igen

Verdensstjernen modtager endnu en gang kraftig kritik for en række billeder, hvor hun lader til at tage ejerskab over asiatisk kultur og udseende
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fra tid til anden kan man lege en sjov leg med sine venner. Ved blot at stille spørgsmålet: Hvilken etnicitet er Ariana Grande?

Alt efter årstid kan buddene fra venneflokken muligvis variere, for den 28-årige superstjerne lader til at skifte udseende, alt efter hvad der lige passer til hendes nuværende image.

Og den slags slipper man altså ikke billigt fra. Beskyldninger om både kulturel appropriation og såkaldt ”ashianfishing” flyver nu om ørerne på den unge ”No Tears Left to Cry”-sangerinde.

Sidder du stadig og spekulerer over det rigtige svar på det indledende spørgsmål? Nu skal du høre.

Ariana Grande er født og opvokset i Florida, men har nogle italienske aner fra sin mors side. Men der er altså umiddelbart ikke skyggen af østasiatiske islæt i hendes genbank.

Asiatisk æstetik

Det får man ellers klart fornemmelsen af, når man kaster et blik på fotografen Katia Temkins billedserie af Grande, som da i dén grad også gjorde folk på internettet diskussionslystne kort før jul.

Her sidder hun – petit som hun nu engang er – i en oversize blazer, skarp eyeliner og platformsko med ravnesort hår og ganske lys teint. Et look, der står i skærende kontrast til det, vi plejer at se hende i.

Fucking underligt

Når kritiske røster kalder det for ”ashianfishing”, refererer de til popstjernen forsøg på at appellere til en befolkningsgruppe eller etnicitet, som hun vel at mærke ikke tilhører, eksempelvis gennem make up, påklædning, redigering, tilbehør eller frisurer.  

- Ariana Grande har virkelig tænkt: Ok, så! Nu er jeg færdig med at lege latino. Denne gang lader jeg, som om jeg er asiat, skriver en fortørnet fan på Twitter, mens en anden påpeger:

- Når hun overtager koreansk æstetik, så er det FUCKING underligt, og præcis hvad man ville kalde ”asianfishing”. Så vil jeg skide på, hvor godt den dame synger, hun slipper ikke fra denne her.

TikTok-influenceren Victoria Alexander fortæller i en video, hvordan hun måtte blinke en ekstra gang for overhovedet at genkende superstjernen.

- Jeg siger ikke, at Ariana Grande er rykket videre fra ”blackfishing” til ”asianfishing”, men det tog mig ualmindeligt lang tid at forstå, at det var hende.

Foto: Instagram, Katia Temkin

Er Ariana Grande i gang med at appellere til sine fans i Asien med en omgang appropriation? Eller er det en uskyldig hyldest til asiatisk kultur? Det er der delte meninger om. (Foto: Instagram, Katia Temkin)

Race-kamæleon

Hun fortsætter:

- Jeg kan godt forstå, at kendisser gerne vil skifte deres look en gang imellem, men her er hun jo som en race-kamæleon.

Sangerinden havde oprindeligt selv postet den kritiserede fotoserie, men da de sociale medier begyndte at kalde hende for kulturelt approprierende, slettede hun igen opslaget.

@victoriaalxndr Arinators pls dont come for me. She’s a beautiful, talented, racial chameleon. #blackfishing #asianfishing #arianagrande #KraftMacMeSkip #jesynelson ♬ Santa Tell Me - Ariana Grande

 

Foto: MEGA

Grande er før blevet anklaget for at stjæle elementer fra sort kultur. Blandt andet af sin berømte ekskæreste Pete Davidson, der i forbindelse med en Vogue-forside sagde om hende: "Tænk, hvis jeg gjorde sådan. Sprayede mig mørk i huden og prydede forsiden, mens jeg svinede min eks til?"
(Foto: MEGA)

Kultur som kostume? 

Det er faktisk ikke første gang, at Ariana Grande er under anklage for at ændre udseende og udtryk efter sit forgodtbefindende. Før – i forbindelse med musikvideoen til R&B-hittet ”7 Rings” fra 2019 – er hun blevet kritiseret for at snupper dele fra afroamerikansk kultur for at iklæde sig det som et kostume.

Musikmediet Afropunk skrev, hvordan Ariana Grande med sine trap-rytmer, ghettoattitude, slangtekster, grills og mørke hudtone dengang genopfandt sig selv og sit image i en kultur, som hun havde absolut intet tilhørsforhold til.

Rapperen Princess Nokia påpegede i samme forbindelse, at "7 Rings" lød påfaldende meget om en sang, hun havde skrevet om en lille pige og hendes forhold til sit afrohår. Her går anklagerne på decideret plagiat. 

- Men nu lyder den ret hvid, ikk? spørger den amerikansk-puertoricanske rapper. 

Ariana-fans er dog som altid hurtige til at forsvare deres popidol. 

En twitterbruger, som selv har asiatisk baggrund påpeger for eksempel: 

- Jeg er fra Asien, og jeg kan godt genkende "asianfishing", når jeg ser det. Det er dette ikke. I har tydeligvis aldrig hørt om blitz fra et kamera, der kan gøre hudtonen lysere om vinteren. 

- I er så irriterende. Lad hende dog leve sit liv, skriver en anden. 

Sponsoreret indhold