Robert Redford fylder 80 år: Skønt at blive gammel

Alderen trykker ikke Robert Redford, der fylder 80 år i morgen. Han arbejder stadig og skal i gang med en ny film i næste  måned.

Alderen trykker ikke Robert Redford, der fylder 80 år i morgen. Han arbejder stadig og skal i gang med en ny film i næste måned.

(Foto: All Over)

Selv om Robert Redford i morgen torsdag fylder 80 år, har han ikke valgt at nyde livet som pensionist. Der er stadig opgaver, han gerne vil lave. 

Og allerede den 12. september begynder han i Colorado Springs indspilningen af en ny film, ”Our Souls at Night”, hvor han skal spille sammen med 78-årige Jane Fonda. Det vil tage to måneder at lave filmen.

– Så længe jeg kan, har jeg lyst. Jeg føler mig ikke så gammel, så jeg skal bare få alt det, jeg kan, ud af livet. Jeg tror alligevel ikke på, at der er et liv efter døden. Derfor skal man udnytte alle muligheder, siger Robert Redford.


Redford har haft mange filmsucceser som f.eks. ”Butch Cassidy”, ”Den store Gatsby”, ”Sidste stik”, ”Mit Afrika”samt ”Alle præsidentens mænd”, hvor han spillede sammen med Dustin Hoffman. (Foto: All Over)

Han indrømmer dog, at der er én særlig fordel ved at blive gammel: 

– Jeg skal ikke længere leve op til at være det sexsymbol, som jeg blev gjort til i mine yngre dage. Det var selvfølgelig noget, jeg kunne bruge i karrieren, og jeg har aldrig haft problemer med at bruge mit ansigt på film.

Men helt privat har jeg aldrig kunnet fordrage at blive kaldt for sexsymbol. Det har faktisk været ret udmattende – især når de kvindelige fans ville lidt for tæt på. Nu er jeg blevet ældre, og så er det skønt at være fri for den slags, siger Redford.


I hans unge år dånede kvinderne over Redford, som var det store sexsymbol. – Det har jeg aldrig helt forstået selv, siger han. (Foto: All Over)

Ramt af polio
Han har aldrig helt forstået, hvorfor han skulle være sexsymbol.

– Jeg var både rødhåret og havde fregner. I skolen blev jeg drillet og kaldt ”fregnefjæs”.

Det kan godt være, at Robert Redford har levet et liv på første klasse, men hvad betyder penge, hvis man oplever personlige tragedier?

Og det har Robert. Allerede som tiårig blev han ramt af polio. Han blev passet og plejet af sin elskede mor, som han mistede, da han var 18 år. Det tog hårdt på ham og sendte ham ud i et misbrug af alkohol.


I 27 år var Redford gift med Lola Van Wagenen, men der findes kun få billeder af dem sammen. Her er de sammen med datteren Shauna, som de siden var tæt på at miste. (Foto: All Over)

Søn led vuggedøden
Men tragedierne kom til at stå i kø for den populære skuespiller.

I 1958 blev han gift med Lola Van Wagenen, og de fik fire børn.

Men deres førstefødte – Scott – levede kun i tre måneder.

– Vi troede, det var vores skyld, for dengang vidste vi ikke noget om vuggedød. Det blev et sår, der aldrig er helet, har Redford fortalt i sin selvbiografi.

Familien blev atter ramt af tragedie, da datteren Shaunas forlovede blev myrdet. Han blev kun 22 år.

Kort tid senere var Lola og Robert tæt på at miste endnu et barn, da Shauna blev livsfarligt kvæstet ved en trafikulykke, og de måtte våge over hende i længere tid. 


I de seneste syv år har Robert Redford været gift med den tyske kunstmaler Sibylle Szaggars, der er 59 år. (Foto: All Over)

De mange tragedier sled på ægteskabet, og efter 27 år gik Lola og Robert fra hinanden.

– Selv om skilsmissen foregik stille og roligt, har Robert aldrig tilgivet sig selv, at han ikke kunne redde stumperne, fortæller en nær ven.

I dag er Robert Redford gift igen. I 2009 blev han i Hamborg gift med den tyske kunstmaler Sibylle Szaggars.

Parret bor i staten Utah, for Redford er ikke rigtigt til Hollywood.

– Folk tror, jeg hader Hollywood, men det gør jeg ikke. Jeg foretrækker bare at være uafhængig af det hektiske liv, siger Redford, der i øvrigt ikke ejer en computer.

– Og min mobil er en gammel klapsammen- telefon. Jeg forstår ikke de nymodens telefoner, og hvad folk får ud af at gå og stirre i sådan et apparat, siger Robert Redford.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close