Hollywood 8. januar 2018

Oprah Winfrey holdt stærk tale efter historisk pris

TV-stjernen Oprah Winfrey fik stående ovationer ved Golden Globe-uddelingen
Foto: All Over Press
    63-årige Oprah Winfrey skrev historie, da der natten til mandag dansk tid for 75. gang blev uddelt Golden Globe-priser - Oscar-prisens 'lillebror'.   TV- og underholdningsstjernen blev den første afroamerikanske kvinde, der vandt Cecil B. DeMille-prisen, som gives til personer, der hyldes for deres livslange indsats indenfor film- og TV-verdenen.  
  Robert De Niro og Steven Spielberg har tidligere modtaget prisen.   Og Oprah Winfrey kvitterede for den store ære ved at levere aftenens stærkeste takketale på en aften, som i forvejen stod i kvindernes tegn med næsten alle kvinder i sorte kjoler i solidaritet med ofrene for voldtægt, overgreb og sexchikane inden for underholdningsverdenen.   - I 1964 var jeg en lille pige, som sad på gulvet i min mors hus og så Anne Bancroft dele en pris ud ved Oscar-uddelingen. Da hun åbnede kuverten, sagde hun fem ord, som skrev historie: 'Og vinderen er Sidney Poitier', sagde Oprah med reference til da Sidney Poitier blev den første sorte skuespiller der fik en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.   - Netop nu kan der findes små piger, som ser, at jeg er den første sorte kvinde, der vinder denne pris. Det er en ære og et privilegium at dele denne pris med dem, sagde Oprah Winfrey.   Derpå valgte hun at kommentere #MeeToo-kampagnen, hvor kvinder verden over har fortalt om sexmisbrug inden for underholdningsverdenen i slipstrømmen på de mere end 50 kvinder, der har stået frem og anklaget filmmogulen Harvey Weinstein for voldtægt og overgreb, efter at New York Times i begyndelsen af oktober afslørede Weinsteins rædselsregime i filmverdenen.  

Oprah Winfrey: - De brutale, magtfulde mænds tid er slut

  - Alt for længe er kvinder ikke blevet hørt og blevet troet på, når de har sagt sandheden til mangtens mænd. At fortælle sandheden er det mest kraftfulde værktøj, vi har. Og jeg er meget stolt og inspireret af alle de kvinder, der har følt sig stærke nok til at fortælle deres personlige historier. Hver og en af os i dette rum hyldes takket være de historier, som vi nu fortæller. I år blev vi historien, sagde Winfrey.   Derefter trak hun en streng til en forfærdelig historie fra det sidste årtusinde.   Det var historien om den sorte kvinde Recy Taylor, som blev kidnappet og voldtaget af seks mænd i Alabama i 1944. Mændene truede med at slå hende ihjel, hvis hun fortalte om voldtægten, men hun kæmpede for oprejsning.   - Retfærdighed var ikke et alternativ på det tidspunkt, og mændene som forsøgte at nedbryde hende, blev aldrig stillet for retten. Recy Taylor døde for ti dage siden lige før sin 98 års fødselsdag. Hun levede, som os alle, for mange år i en kultur styret af brutale, magtfulde mænd. I alt for lang tid blev vi ikke hørt, når vi vovede at sige mændene imod. Men deres tid er slut, deres tid er slut, sagde Oprah Winfrey.   - Jeg ønsker, at alle piger som ser det her, skal vide, at en ny dag venter i horisonten. Og når denne dag endelig kommer, så er det på grund af så mange fantastiske kvinder - mange af dem er her i dag - og nogle ganske fænomenale mænd, som kæmper for at blive de ledere, der fører os til et sted, hvor ingen nogensinde behøver at skulle sige #MeeToo igen, sagde Oprah Winfrey, der fik stående ovationer fra hele salen for sin brandtale.   Efter Oprah Winfreys tale eksploderede de sociale medier i et ønske om, at TV-stjernen ville stille op til det amerikanske præsidentvalg i 2020.   Efter Golden Globe-uddelingen sagde Oprah Winfreys ægtemand gennem 31 år, Stedman Graham.   - Det er folket som bestemmer - hun ville gøre det uden at tøve, siger Graham.   Galleri - Se alle kjolerne fra Golden Globe-uddelingen:

Se alle kjolerne til Golden Globe Awards 2018

 
 

Sponsoreret indhold