Hollywood23. juli 2016

5 år siden Amys død: Sådan husker vi hende

I dag er det fem år siden, at Amy Winehouse døde i sit hjem i London

5 år siden Amy Winehouse døde

Den 23. juli 2011 blev en dag, der gik over i britisk musikhistorie. Desværre ikke på en god måde.

Klokken 15.54 blev to ambulancer nemlig tilkaldt til Amy Winehouses hjem i London, men der var det allerede for sent.

Amy var død af alkoholforgiftning.

Amy Jade Winehouse blev født den 14. september 1983 i bydelen Southgate i London. Hun var datter af taxachaufføren Mitchell og apotekeren Janis Winehouse.

Den unge Amy voksede op med musik, og flere familiemedlemmer var aktive jazzmusikere, så det med musikken faldt hende let, og allerede som 14-årig købte hun sin første guitar.

Kort tid efter begyndte hun at skrive sin egen musik, og hun blev en hyppig gæst på jazzklubberne i London, hvor hun optrådte med bandet Bolsha Band og National Youth Jazz Orchestra.

Og rygtet om Amys talent spredte sig hurtigt, bare 19 år gammel fik hun nemlig pladekontrakt hos den mægtige musikmogul Simon Fuller.

I en alder af bare 20 år sendte Amy sit første album, "Frank", på gaden. Albummet blev en stor succes i England, og Amy blev nomineret til to Brit Awards.

Men det var først i 2006, at hele verden for alvor fik øjnene op for Winehouse.

Da hendes "Back to Black"-album kom på gaden i oktober 2006. Albummet var spækket med store hits, og sangen "Rehab" blev nummeret, der for alvor gjorde Amy kendt.

Time Magazine kaldte da også "Rehab" for 2007's bedste sang.

Men selvom Amy hurtigt kom helt til tops i musikbranchen, så røg hun selv helt ned på bunden. Stofferne havde nemlig allerede magten over hendes liv.

I 2007 måtte hun for eksempel aflyse en lang række koncerter, da hun var indlagt med, hvad man mener, var en overdosis.

Og selvom pladeselskabet prøvede at komme hende til undsætning, så var det som om, at alle forsøg med afvænning for stjernen mislykkedes.

Som om, det ikke var nok, at hun havde problemer med stoffer, så kom Amy også i klammeri med lovens lange arm, da hun i flere tilfælde blev sigtet for vold.

Efter flere år med succes begyndte Amy at arbejde på ny musik i 2009, men tingene gik langsomt. Amy Havde ikke fået en dato, hvor hendes tredje album skulle være færdigt, så de næste par år brugte hun på at lære at spille tromme, og spille på små musikfestivaler rundt i verden.

Hendes sidste turné blev en lille tur rundt i Europa. Hun startede i Beograd, men allerede her viste det sig, at Amy slet ikke var i stand til at gennemføre en koncert. Hun havde svært ved at stå på benene, da både alkohol og stoffer stadig fyldte en stor del af hendes liv.

Bare tre dage efter turné-start aflyste Amy samtlige koncerter, og hun lovede, at hun ikke ville vende tilbage før hun havde fået styr på sit liv.

Desværre nåede hun aldrig det punkt, hvor hun vandt over stofferne og alkoholen. 23. juli 2011 trak Amy vejret for sidste gang. Hun havde haft en vild nat i byen, og hun endte med at dø af alkoholforgiftning bare 27 år gammel.

I dag er det fem år siden, at Amy døde, og verden vil for evigt huske hende for hendes musik, for hendes livsglæde, men vil desværre også huske hende som et menneske, der havde alvorlige problemer at slås med.

Se alle billederne af Amy i galleriet i toppen af artiklen

Sponsoreret indhold