Dine penge26. oktober 2022

Casper betalte tre millioner for huset: Nu er det usælgeligt

Familien er fanget af regler, de selv kalder helt meningsløse
Casper Nielsen købte sammen med sin kone denne bolig i Risskov i 2019. Nu kan boligen ikke sælges igen, fordi realkreditinstituttet ikke længere vil låne penge til mulige købere.
Casper Nielsen købte sammen med sin kone denne bolig i Risskov i 2019. Nu kan boligen ikke sælges igen, fordi realkreditinstituttet ikke længere vil låne penge til mulige købere.
 Privatfoto

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

LÆS OGSÅ: Elselskab advarer - du bliver udnyttet

Det virkede som en god handel, da Casper Nielsen og hans kone i 2019 købte en bolig i Risskov.

- Vi havde ledt i to år på det tidspunkt for at finde det rigtige hus, og så fandt vi det her med den rigtige placering, i god stand og til den rigtige pris, siger Casper Nielsen til TV2 Østjylland.

Men nu, kun tre år senere, hvor parret gerne vil videre til et nyt hjem, giver huset dem store hovedbrud.

Boligen, der ligger i et af Aarhus Kommunes mest populære postnumre, er en ’ideel anpart’. Det vil sige, at ejendommen er delt i to og ligeledes har to ejere, som indbyrdes har lavet en samejekontrakt.

Her er deres håb

Parret har overvejet andre løsninger på deres situation. For eksempel at leje den ideelle anpart ud og købe et andet hus.

- Banken siger, at vores økonomi ikke kan bære det. De vil ikke tage lejeindtægterne ind i billedet, så vi ville skulle bevise, at vi kan eje begge to, uden at det går ud over vores økonomi, og det kan vi ikke, siger Casper Nielsen.

Derfor er parrets eneste håb, at enten kommunen eller realkreditinstituttet forbarmer sig over dem.

- At der er nogen, der kan få øjnene op for, at det her ikke giver nogen mening. På grund af en simpel ændring er vores hus usælgeligt, siger Casper Nielsen.

Det er netop boligtypen, der nu volder parret problemer.

For selvom de ideelle anparter har hvert deres blad i tingbogen, så er ejendommen registreret som et enfamiliehus i BBR-registret.

Det vidste Casper Nielsen og hans kone godt, da de købte boligen. Men det var ikke et problem dengang, fordi Realkredit Danmark på trods af BBR-registreringen gerne ville låne dem penge til boligen.

- Det var slet ikke i forhold til bankerne, vi var bange for noget, for det var der styr på, siger Casper Nielsen.

Men siden parret skrev under på en købsaftale i 2019 med en pris på mere end 3 millioner kroner, er Realkredit Danmark blevet mere påpasselige med at låne penge til ideelle anparter, der ikke har status som dobbelthuse eller tofamiliehuse.

- Nu står vi så her og er på en måde stavnsbundet, for vi kan ikke sælge det, siger Casper Nielsen.

Der var ellers en interesseret køber til den ideelle anpart i Risskov, og Casper Nielsen og konen havde også fundet et andet hus, der bare stod og ventede på, at de skrev under på en kontrakt. Men den potentielle køber har altså fået afslag på at låne pengene til boligen på grund af dens status.

- Det er frustrerende. Vi havde ikke tænkt, at vi skulle bo her de næste 30 år, men det ser det ud til, at vi kan blive nødt til, siger Casper Nielsen.

Parret fra Risskov har forsøgt at kontakte Aarhus Kommune med henblik på at lave BBR-registreringen om til enten et tofamiliehus eller dobbelthus, så huset vil kunne sælges, men de har fået afslag.

Hvis kommunen skulle godkende huset som et tofamilieshus, ville der skulle være én bolig i stueetagen og én boligen på første sal, men ejendommen, parret bor i, består blot af et enkelt plan og en kælder.

Derfor er det umuligt

At ændre registreringen til et dobbelthus er heller ikke så let. For det første er der krav til brandsikkerheden, som boligen ikke på nuværende tidspunkt lever op til.

- For at skære det ind til benet, så handler det om, at der skal laves en anden adskillelse end den, der er. En reel brandadskillelse, siger Ann Hamborg, der er chef for byggeri i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.

Ann Hamborg udtrykker forståelse for, at parret står i en træls situation. Men det er ikke nok til, at kommunen kan give en dispensation.

- Det sikkerhedsmæssige er noget af det sidste, vi dispenserer fra. Det handler jo om sikkerhed for dem, der bor der, siger hun.

En anden udfordring er, at hvis et enfamiliehus skal opdeles, så skal der være en plan for, hvordan der vil kunne udstykkes to separate grunde af en rimelig størrelse, forklarer Ann Hamborg.

Som huset er nu, bor Casper Nielsen og hans kone i den halvdel af huset, der vender ud mod vejen, mens de andre ejere har bagsiden af huset. Det gør inddelingen vanskelig.

- Jeg vil ikke kunne afvise, at det kunne lade sig gøre, men de er ude i den svære kategori her. Det er ikke noget, man bare sådan lige kan gøre, siger chefen for byggeri.

Realkredit Danmark ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, og vil heller ikke stille op til interview.

Med i et skriftligt svar skriver administrerende direktør Kamilla Hammerich Skytte følgende:

- Man løber en større risiko, hvis man vælger at købe en ideel anpart, hvor kommunen ikke har givet flerfamiliestatus, da anvendelsen risikerer ikke at kunne lovliggøres. Derfor er vi også generelt blevet mere påpasselige i denne type sager i forhold til tilbud om finansiering.

- Vores generelle anbefaling er, at man forsøger at få lovliggjort anvendelsen hos kommunen, og hvis det ikke er en mulighed, at man forsøger at blive enige med den anden anpartshaver om, at ejendomme sælges som en enfamiliebolig, så anvendelsen lovliggøres.

Forslaget om at slå de to ideelle anparter sammen og sælge dem som ét samlet hus, er for Casper Nielsen at se ikke en reel mulighed. Det vil indskrænke mængden af mulige købere betragteligt, mener han.

- Hvem vil købe et hus, der er opdelt i to? To køkkener, fire badeværelser og to forskellige indgange. Man kan ikke engang gå fra det ene hus til det andet indvendigt, siger Casper Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Desuden mener han ikke, at de to ideelle anparter vil kunne sælges for nær så stort et beløb, hvis de sælges som en enhed.

- Al logik siger, at hvis du vil sælge to lejeligheder, så får du mere for dem end du vil få for et hus. Det er jo de første 100 kvadratmeter, der er dyre, det er ikke de næste 100, siger han.

For Casper Nielsen er det uforståeligt, at han og konen har kunnet ende i denne situation uden nogen hjælp at hente:

- Helt grundlæggende ligger der en frustration i, at vi ikke kan sælge det her, fordi der ikke kan lånes penge til det. Men det er lige så frustrerende, at kommunen ikke vil lave nogen form for dispensation.

- Har I ikke selv et medansvar for, at I har havnet i den her situation?

- Jo, men det eneste, vi havde kunnet gøre anderledes, var at sige nej tak til at købe dengang, og så havde sælgerne bare stået med det samme problem, som vi gør nu. Det havde ikke været en løsning på problemstillingen, siger Casper Nielsen og fortsætter:

- Problemet er, at det kan lade sig gøre at blive låst på den her måde.

Sponsoreret indhold