Det frække7. februar 2024

Tænker du hele tiden på, om du elsker din kæreste, har du måske denne særlige lidelse

Hvis du går urimeligt meget op i dit parforhold, risikerer du at smadre det
Sad wife after couple argument complaining sitting on the bed at home
Måske går dit forhold faktisk fint, men dine bekymringer ødelægger det.
 FOTO: Colourbox.com

Når du er alene, kører der en konstant indre monolog, der handler om, hvordan dit forhold egentlig har det: Elsker han dig/elsker du ham - sådan rigtigt?

Slip dine bekymringer - få en orgasme her istedet

Når du er sammen med veninderne, taler du dem ned under gulvtæppet om dit forhold.

Når du scroller tiktok og insta, sluger du alle posts, hvor kendte og ukendte fortæller om deres forhold, som du spejler dit eget i, og du går ikke glip af et eneste afsnit af Gift ved først blik og Døm mit forhold.

Du er med andre ord besat af parforholdet - især dit eget. Du lider måske af parforholds-OCD.

En lidet kendt og heller ikke decideret anerkendt diagnose. I Relationship Obsessive Compulsive Disorder (rOCD) er den lidende er optaget af frygt og tvivl om livet med sin bedre halvdel:

'Personer med rOCD kan opleve påtrængende tanker, frygt og angst for, om deres partner er den rette for dem, om de er tiltrukket af deres partner, eller om deres partner er tiltrukket af dem, og intens tvivl om, hvorvidt de skal afslutte deres forhold,' lyder en beskrivelse på onlineportal, der specialiserer sig i diverse versioner af OCD.

OCD er en angstlidelse, hvor tvangstanker og tvangshandlinger fylder så meget, at det bliver et problem. OCD er en forkortelse for obsessive-compulsive disorder. På dansk bliver den kaldt obsessiv-kompulsiv tilstand eller bare OCD.

Den slags laver man selvfølgelig tiktoks om. Fx terapeuten Courtney Paré, som du kan se herunder:

I videoen deler Paré de spørgsmål, som plager dem, der lider af tilstanden:

'Hvad nu, hvis jeg ikke er forelsket i min partner?'

'Hvad hvis han ikke rigtig elsker mig?'

'Hvad hvis jeg går glip af en anden ved at være sammen med min partner?'

'Savner jeg dem nok, når jeg ikke er sammen med dem?'

Glæd både dig og ham med denne bundløse trusse-trend

Helvede¨

Videoen er blevet godt modtaget. En kommenterer således:

"OH MY GOD, du har lige ændret mit liv. Jeg har OCD, og det er sket, selv om min partner er helt fantastisk, og jeg følte mig som sådan en dårlig kæreste."

En anden kommanter lyder sådan:

'Det er bogstaveligt talt et helvede, for jeg ved, at jeg elsker ham så højt og vil gøre alt for ham, men disse tanker æder mig op.'

Paré anbefaler terapi og/eller endda at skrive dagbog, da det at se sine tanker på papir kan afhjælpe nogle af de tvangsprægede spørgsmål.

Kommunikation med din partner kan også være en hjælp, men Pare siger også, at intet forhold nogensinde er uden usikkerhed, hvilket er noget, en rOCD-lidende må affinde sig med.

Selvfølgelig er det helt normalt at tvivle på sig selv og sin partner, men når disse tanker bliver destruktive og tvangsmæssige, er det på tide at gå til psykolog. Eller i hvert fald tage en alvorlig snak med sig selv.

Intet siger 'jeg elsker dig' som en sexlegetøjsbox fra Sinful

Tag testen

Nå men, lider du så af forholds-OCD? Tag denne test og find ud af det. Hvis du sætter flueben ved alle, er der grund til bekymring.

Tjekker du hele tiden, hvor tiltrukket du er til din kæreste? Det kan komme til udtryk ved, at du mærker efter, om du er tiltrukket af venner, kendisser, ekskærester og fremmede på baren.

  • Fokuserer du altid på kærestens fysiske fejl? Irriterer du dig over hans store næse, hendes mavedeller, eller ønsker du, at han var stærkere og hun var tyndere. Det er ikke kun det at ønske det hele anderledes, der er problemet, det er også det, at du stiller spørgsmålstegn, om de givne fysiske ting nu er også helt rigtige.
  • Brokker du dig konstant over din kærestes personlighed? Bekymrer du dig over, om han er kedelig, for ubegavet, for genert?
  • Tør du ikke forpligte dig helt? Er du uvillig til at tage næste skridt i jeres relation, fordi du fokuserer på manglerne?
  • Er du hele tiden usikker på, om du er i det rigtige forhold? Tænker du monomant over, om der måske er en bedre kæreste derude og venter på dig?
  • Er du endeløst optaget at finde ud af, hvor meget du egentlig elsker din kæreste? Tænker du, ‘hvorfor savner jeg hende ikke mere,’ når I er adskilt, tænker du på, om I er virkelig oplever samhørighed?
  • Sammenligner du hele tiden tid dit forhold med andres? Bekymrer du for, om venners og familiens forhold er meget lykkeligere?
  • Har du hele tiden brug for at bekræftet i, at du har valgt den rigtige kæreste?
  • Sammenligner du altid dit forhold med dine tidligere? Tænker du på, om dine andre var sjovere og mere sexede, for at mærke efter, om de føler det samme i dit nuværende
  • Tjekker du evig og nettet for svar på ovennævnte spørgsmål?
  • Synes du sex er en sur pligt? Virker sex som en angstpræget pligt, fordi du ikke kan lade være med at fokusere på egne og partners fejl?

Selv om du har sagt ja til alle de ovenstående spørgsmål, lider du ikke nødvendigvis af ROCD: Det kan være, du bare er i det forkerte forhold…

Du kan tage en mere omfattende og nuanceret test her.'

Håb for alle kærestepar: Denne ene ting booster forholdet

Sponsoreret indhold