Det frække14. februar 2024

Sådan ødelægger tiktok dit forhold

Thirst traps på sociale medier er ikke uproblematisk tidsfordriv, idet de kan fange andet end opmærksomhed
Beautiful fitness woman taking a selfie and showing her muscles isolated over white background
I en opmærksomhedsøkonomi kan din selfie eller din kærestes like af en andens thirst trap være udfordrende for forholdet.
 FOTO: Colourbox.com

Sidder du på mobilen og har helt glemt din kæreste og Valentinsaften? Scroller du videoer på tiktok eller fotos på insta, hvor en kvinde (eller mand) måske flasher et stykke med bart, ser flirtende ind i kameraet, viser sine booty gains fra fitnesscentret eller sine solbrune ben på ferien?

Det kan virke ret uskyldigt.

Men disse opmærksomhedssøgende thirst traps er alt andet end uskyldige, hverken for kvinden, der poster, eller manden, der liker dem, mener kognitiv terapeut Tara Denneny.

Sexet lingeri er den ultimative thirst trap

Det gælder dog kun problematisk, hvis en af dem er i forhold:

- Mens det for nogle kan ses som et uskyldigt udtryk for selvtillid, kan det for andre - især dem, der ikke er sikkert tilknyttet i deres forhold - opfattes som et rødt flag. Disse personer kan tolke sådanne handlinger som en partner, der aktivt søger ekstern bekræftelse, som mikro-utroskab eller som at markere sig på datingmarkedet. Tvetydigheden i online interaktioner, kombineret med underliggende usikkerhed i et forhold, kan forstærke potentialet for misforståelser og skabe mistillid, siger Tara Denneny.

Men disse thirst traps kan også booste forholdet - hvis man tænker sig om.

- Du kan bruge thirst traps til at finde ud af, hvad du og din partner egentlig tænker om dem, for derigennem at undersøgt jeres generelle brug af mobilen samt jeres grænser for utroskab.

Forskel

Denneny peger på en undersøgelse, der viser, at mere end 20 procent af voksne i parforhold har følt sig jaloux eller usikre på deres forhold på grund af partnerens interaktioner på de sociale medier. Og blandt yngre i alderen 18-29 drejer det sig om hele 34 procent.

Det understreger, hvor vigtigt det er at forstå motivationen og følelserne bag at poste eller interagere med de dopamin-fremkaldende posts.

Det ser også ud til, at kvinder er mere tilbøjelige til at udtrykke utilfredshed med deres partners online-interaktioner. 29 procent erkender jalousi eller usikkerhed sammenlignet med 17 procent af de mandlige respondenter.

Blid bondage binder jer sammen

- Er du i et forhold, ved kæresten givetvis, om du godt kan lide at poste en thirst trap i ny og næ. Hvordan din partner har det med din aktivitet på de sociale medier er individuelt, men gensidig respekt og forståelse er altafgørende. Hvis du forstår, hvorfor du eller din partner nyder thirts traps, (enten at poste selv eller like dem), kan det hjælpe jer med at navigere i op- og nedture i jeres forhold på en mere effektiv måde.

Terapeuten peger på en anden undersøgelse, der viser, at hyppige brugere af sociale medier, især dem, der ofte poster selfies, er mere tilbøjelige til at udvise højere niveauer af narcissisme og et behov for opmærksomhed. Det betyder ikke nødvendigvis, at din partner er narcissistisk, hvis han/hun poster halvfrække fotos, men det kan antyde et ønske om bekræftelse eller opmærksomhed.

Utroskab

Den amerikanske sexolog Isiah McKimmie går lidt mere håndfast til værks i en artikel, hvor emnet er: Er det utroskab at like andre kvinders thirst traps?

Svaret er både enkelt - og kompliceret: Det handler om, hvad du selv føler. Hvis du fortalt ham, hvilke følelser af jalousi det vækker i dig, når han svælger i andre kvindes halvfrække post, og han så ignorerer dig, er der grund til bekymring:

- Det er ikke vigtigt, om det kan betragtes som 'utroskab.' Din kæreste gør noget, der gør dig utilpas, og i stedet for at lytte til dine bekymringer, afviser han dig. Du behøver ikke at acceptere hans opførsel, hvis det ikke føles okay for dig, lyder det fra McKimmie.

En sexbox fra Sinful booster intimiteten

Sexologen mener, at utroskab er alt, der bryder grænser (både eksplicitte og implicitte) og tilliden i jeres forhold.

- Tillid i forbindelse med et intimt partnerskab er ikke bare at vide, at ens partner ikke vil overskride visse grænser. Tillid i et intimt partnerskab er at stole på, at din partner vil tage hensyn til dine behov på lige fod med sine egne.

Med andre ord: Første skridt er at tale om, hvilke følelser de thirst trap vækker hos jer. Næste skridt er så at tage hensyn til dem, også selvom man ikke nødvendigvis synes det er afgørende.

Sponsoreret indhold