Kendte30. august 2018

Uskyldig fængslet for sex-overgreb: Her er Malthes mareridt

Danske Malthe Thomsen blev i 2014 anklaget for at have krænket flere børn seksuelt i den børnehave, han arbejdede i i New York. Tidligere på sommeren indgik han forlig med den kvinde, der anklagede ham, og i aften kan man se dokumentaren "Når politiet lyver", der følger hans advokats kamp mod det amerikanske retssystem. SE og HØR genfortæller her Malthes mareridt
https://imgix.seoghoer.dk/malthe_thomsen.jpg
 (Foto: Scanpix)

Klokken er halv seks om morgenen. Der er egentlig et par timer til Malthe Thomsen skal møde på arbejde denne junidag, men nu banker det på døren.

Ude foran døren til hans lejlighed på Manhattan står to uniformerede kriminalbetjente fra New Yorks politiafdeling.

De beder ham følge med på politistationen til ”en snak”, og de tilføjer, at Malthe helt sikkert vil være tilbage inden klokken otte, så han ikke kommer for sent til sit arbejde som pædagog.

Men Malthe kommer aldrig på arbejde den junidag i 2014.

I stedet bliver det begyndelsen på et flere måneders langt mareridt, hvor Malthe ender i et af USA's hårdeste fængsler og må kæmpe mod det amerikanske retssystem for at bevise, at han er uskyldig.

Han har IKKE forgrebet sig på børnene i daginstitutionen International Preschools, hvor han arbejder.

… Men der skulle dog gå næsten fem måneder, før at sigtelserne mod Malthe blev frafaldet.

Og kampen koster Malthe og hans familie dyrt – både økonomisk og følelsesmæssigt.

I april 2015 lagde Malthe så sag an mod politiet i New York.

Malthe forlangte 48 millioner danske kroner som kompensation for det svie og den smerte, han led i forbindelse med at være uskyldig fængslet.

- Der findes ikke et beløb, der kan kompensere for de ting, jeg og min familie har været igennem, og vi vil gerne kompenseres for de pinsler og udgifter, vi har oplevet, har Malthe Thomsen tidligere sagt til DR Nyheder.

Tidligere på indgik Malthe Thomsen, 26, forlig med den kvinde, der anklagede ham for overgrebene. - Jeg er meget glad og mest af alt lettet. Det har været længe undervejs, og det skal nok også lige bundfælde sig hos mig. Men det er jo det, jeg har ventet på, fortalte Malthe Thomsen i den forbindelse til TV 2. Malthe Thomsen kan ikke afsløre beløbets præcise størrelse, men ifølge ham og hans advokat, Jane Fisher-Byrialsen, er det noget højere end sagens omkostninger, som løber op på over en million kroner.

SE og HØR genfortæller her Malthe Thomsens mareridt.

Den amerikanske drøm

1. februar 2014 flytter en 22-årig Malthe Thomsen til New York City for at udleve sin drøm om at arbejde i ”The Big Apple”. Han får arbejde som pædagogpraktikant på daginstitutionen International Preschools på Manhattan, en international eliteskole for ekstremt velhavende forældres børn.

Malthe er glad for sit arbejde – og han får ofte ros af sine kolleger.

Men fire måneder inde i sit ophold sker der noget pudsigt. 4. juni fejrer institutionen, at det er sidste dag, inden sommeren begynder. Men Malthe er ikke med hele dagen. Han bliver nemlig bedt om at forlade institutionen ”i nogle timer”. Han får ikke at vide hvorfor.

Da Malthe vender tilbage til arbejdet, bliver han mødt med en enorm glæde, kys og kram fra sine kolleger. Men ingen fortæller stadig, hvorfor Malthe skulle forlade skolen. Han skal bare fortsætte med at arbejde, som om intet er hændt.

Hvad Malthe ikke ved er, at én af hans kolleger, 28-årige græsk-amerikanske Mariangela Kefalas, har anklaget Malthe for at have forgrebet sig på nogle af børnene.

Malthe ved ikke, at skolen derfor har haft en større undersøgelse i gang. Skolen har både interviewet hans kolleger, de har haft en ”hemmelig” observant på stuen, der har overvåget ham. Også en række af hans kolleger samt souschefen har holdt øje med ham.

Skolens interne undersøgelse frikender Malthe – og derfor er hans kolleger glade og lettede, da han vender tilbage til skolen efter at have været væk i nogle timer.

Alt dét ved Malthe bare ikke på dét tidspunkt.

De uberettigede anklager fortæller ledelsen Malthe om nogle dage senere – og her fortæller ledelsen også, at de har fyret Mariangela Kefalas. Det er nemlig ikke første gang, at hun er kommet med uberettigede anklager. Og så har hun også vist sig at være svær at arbejde sammen med.

Malthe tager kontakt til pædagogseminariet herhjemme. Han fortæller om det mærkelige hændelsesforløb i institutionen, og seminaret anbefaler ham at tage hjem.

Men Malthe og skolen ved jo, at han er uskyldig, og Malthe vælger at fortsætte.

På et møde roser hans to ledere ham – og de tilbyder endda at give ham 2.000 dollars, svarende til omkring 12.000 kroner, som et stipendium, hvis han bliver og færdiggør en planlagt sommerskole.

Malthe vælger at blive, og alt virker normalt – lige indtil omkring klokken halv seks om morgenen den 27. juni.

"Hvis I har det på video, så må det jo være sandt”

De to uniformerede kriminalbetjente forsikrer Malthe om, at han nok skal nå at være på arbejde klokken otte.

Men da Malthe ankommer til politistationen på Manhattan, begynder en timelang afhøring.

Han får ikke tilbudt at ringe til en advokat, og politiet kontakter heller ikke de danske myndigheder, selv om amerikansk lov kræver det.

I stedet bliver han gennem flere timer afhørt efter den såkaldte Reid-metode.

Det er ikke blot den mest anvendte afhøringsteknik hos det amerikanske politi, det er også en af de mest kritiserede. Politiet lyver for at presse en tilståelse ud af Malthe.

De siger, at de har videooptagelser, der viser, hvordan han forulemper flere af børnene.

Til sidst fortæller Malthe, at han ingen erindring har om de påståede hændelser.

”Men hvis I har det på video, så må det jo være sandt”, tilføjer Malthe.

Den påstand opfatter politiet som en tilståelse.

Afhøringen bliver hverken filmet eller optaget.

Men den resulterer i, at Malthe bliver sigtet for at have krænket 13 børn fra institutionen. Børnene er angiveligt mellem fire og fem år – og de kommer alle fra velhavende familier, nogle fra FN-ansattes familier. I alt er der tale om 15 påståede overgreb begået i perioden 27. maj til 4. juni.

Ifølge anklagen – som altså alene er fremsat af den nu fyrede Mariangela Kefalas – har Malthe flere gange placeret børns hænder på sit underliv uden på sine bukser. Han skulle også have ført et barns hoved ned til sit underliv.

Hængt ud som sex-monster

I begyndelsen af juli bliver Malthe overført til det berygtede arresthus Rikers Island, en fængsels-ø, der ligger lidt uden for New York City. Imens begynder hans historie at dukke op i de amerikanske medier.

4. juli 2014 bliver Malthe hængt ud på forsiden i en af byens største aviser – Daily News. Han bliver kaldt et ”sex-monster”. De indsatte i Rikers Island truer med at slå Malthe ihjel. De siger blandt andet, at de vil stikke ham ihjel med et hjemmelavet våben.

Malthes advokat Jane Fisher-Byrialsen frygter for sin klients liv og anmoder om at få ham placeret i en isolationscelle. Cellen er 2,7 x 1,5 meter, og der er ingen vinduer.

Malthe tilbringer fire dage i isolation, før at en dommer beslutter, at Malthe ikke behøver sidde varetægtsfængslet, mens sagen undersøges. Han bliver i stedet løsladt mod en kaution på svimlende 200.000 dollar, svarende til cirka 1,1 millioner kroner.

I stedet får han at vide, at han ikke må forlade Manhattan, han må ikke befinde sig inden for 60 meter af daginstitutioner, skoler og legepladser – og så skal han bære en gps-fodlænke, så politiet hele tiden ved, hvor han er.

Imens er Maltes mødre, pædagogerne Marianne Larsen og Birgitte Thomsen, rejst til New York for at støtte deres søn.

De har lejet en lejlighed i byen, som Malthe også kan bo i, mens sagen bliver undersøgt.

På et tidspunkt betaler familien mere end 30.000 kroner om måneden for en af lejlighederne.

- Som forældre har man ikke et valg, når ens barn sidder i et af USA’s værste fængsler og bliver truet på livet. Så det har aldrig været et reelt valg, om vi havde råd eller ikke råd, fortæller hans mor, Birgitte Thomsen, senere i et interview.

Bevisbyrden skrumper

Imens Malthe og hans mødre forsøger at holde modet oppe, skrumper politiets beviser dag for dag. Under et retsmøde 14. august kommer det frem, at kun ét af børnene viser ”tegn på”, at et overgreb kunne have fundet sted. Anklager Rachel Ferrari ønsker dog ikke at uddybe dette ”bevis”.

Derudover har anklagemyndigheden interviewet alle lærere og pædagoger på Malthes arbejdsplads. De har kun rosende ord at sige om ham og hans arbejde. Anklagerens sag falder mere og mere fra hinanden – og 13. november – næsten fem måneder senere – får Malthe så at vide, at sagen mod ham droppes.

- Efter en omhyggelig og grundig gennemgang af beviserne i vor omfattende efterforskning har vi besluttet, at vi ikke kan løfte bevisbyrden, forklarer anklager Rachel Ferrari.

Både Malthe og Malthes forældre bryder grædende sammen. Fem måneders mareridt er slut.

Malthe og hans advokat lagde efterfølgende sag an mod politiet i New York, og han forlangte 48 millioner kroner for det svie og den smerte, han havde været udsat for.

- Der findes ikke et beløb, der kan kompensere for de ting, jeg og min familie har været igennem, og vi vil gerne kompenseres for de pinsler og udgifter, vi har oplevet, har Malthe Thomsen tidligere sagt til DR Nyheder.

I dag - fire år efter mareridtet tog sin begyndelse - blev der sat punktum.

Tidligere på sommeren indgik Malthe Thomsen, 26, forlig med den kvinde, der anklagede ham for overgrebene.

Kilder: Politiken, BT og DR.

Sponsoreret indhold