Nyheder1. marts 2022

Svaret er fundet! Gælder ”fem-sekunders-reglen” i virkeligheden?

Er det virkelig rigtigt, at du kan redde en tabt mad, hvis du når at samle den op, inden der er gået fem sekunder? Et studie giver dig svaret!
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/maden_1.jpg

Argh... du kender det helt sikkert! Du har lige fået fingre i din yndlingsmad, og så siger det ellers bare ”klask”!

Hele herligheden ligger på gulvet, og hvad gør man så?

Ja, hvis du når at samle favoritmaden op, inden der er gået fem sekunder, er alt jo godt.

For så er maden stadig lige så god som før… for de modbydelige baktusser har nemlig ikke haft tid til at sætte sig fast på maden.

Men er det nu også rigtigt? For gælder fem-sekunders-reglen i virkeligheden?

Et studie kommer med svaret.

Det er den amerikanske mad-professor Paul Dawson fra Clemson University i staten South Carolina, der i 2015 undersøgte den berømte og berygtede regel.

Han smurte en overflade med en række salmonelle-bakterier og lod herefter en uskyldig mad klaske ned i baktusse-overfladen. Og herefter lod han stykket ligge tilpas kort tid til, at ”fem-sekunders-reglen” stadig gjaldt.

Stykkerne fik lov at ligge i henholdsvis 5, 30 og 60 sekunder, inden brødstykkerne blev samlet op igen. Og så undersøgte han ellers, om baktusserne havde fået fingre i madderne:

- Vi fandt ud af, at mængden af bakterier ikke afhænger af, hvor længe maden har ligget på underlaget. Det er lige meget, om det var i et par sekunder eller et helt minut. Det handler i langt højere grad om, hvor mange bakterier der findes på den del af gulvet, som maden bliver tabt på, fortalte mad-professoren Paul Dawson ifølge det britiske medie The Mirror.

Så det er altså ikke helt rigtigt, at din mad er ”i tip top stand”, hvis du blot når at redde den, inden der er gået fem sekunder.

Fremover bør du i stedet overveje, om din mad er så uheldig at lande på en bakteriefyldt ”losseplads”, inden du sætter tænderne i den.

Og ifølge Paul Dawson er det faktisk bedre, hvis maden lander på et guldtæppe frem for et flisegulv – nok fordi bakterierne har sværere ved at få fat, når de i forvejen sidder i gulvtæppet. Og under alle omstændigheder beroliger han os med, at risikoen for at få et irriterende maveonde, efter at have spist gulv-mad er ganske lille.

- Så næste gang du overvejer at spise tabt mad, er oddsene altså på din side, du kan sagtens spise en bid og ikke blive syg. Men du kan selvfølgelig være uheldig, at der er en mikroorganisme på maden, som kan gøre dig syg. Du kan hvert fald være sikker på, at der er baktusser på den mad, du putter i munden, siger han.

Sponsoreret indhold