Viralt25. maj 2023

Stor mystik: Hvorfor er spækhuggere bevidst begyndt at angribe både?

En gruppe spækhuggere er begyndt at angribe både bevist – og ingen aner helt hvorfor
En gruppe spækhuggere er begyndt at angribe både. 
En gruppe spækhuggere er begyndt at angribe både.
 Foto: YouTube

Det er ikke længere ufarligt at sejle langs Spanien og Portugals kyster.

For den seneste tid har en gruppe spækhuggere på mystisk vis angrebet både i et koordineret og bevidst angreb.

I mindst et tilfælde var angrebet så voldsomt, at båden sank, og besætningen måtte reddes af kystvagten. Det angreb fandt sted ud for Gibraltar i begyndelsen af maj.

Skipperen kalder angrebet, der varede i mere end en time, for ”brutalt”:

– Der var to mindre og en større spækhugger. De to små angreb roret bagpå, mens den store blev ved med at tage tilløb og vædre skibet fra siden med fuld kraft, siger Werner Schaufelberger, der stod bag roret, til det tyske sejlsportsmagasin Yacht.

Efter det langvarige angreb forsvandt spækhuggerne, og de fire besætningsmedlemmer opdagede, at båden tog vand ind. Spækhuggerne havde formået at banke hul i skibet og desuden ødelægge skibets ror fuldstændigt.

Det er endnu uvist, hvorfor spækhuggerne er begyndt at angribe. Sikkert er det dog, at angrebene er blevet flere siden 2020, viser et videnskabeligt studie, der blev publiceret i Marine Mammal Science i 2022.

Der er således blevet registreret 15 episoder. I tre tilfælde er det resulteret i, at fartøjet er sunket - senest altså i begyndelsen af maj,

Forskere spekulerer nu i, om mindst én af de pågældende spækhuggere har været udsat for en traumatisk oplevede med mennesker og sejlbåde, og at det er grunden til, at den nu angriber både, der nærmer sig.

En traumatisk oplevelse kunne for eksempel være, at spækhuggeren har oplevet at blive påsejlet af et fartøj – eller måske være indfanget i et net fra en båd.

– Den traumatiserede spækhugger har startet denne opførsel med at lave fysisk kontakt. Vi formoder ikke, at spækhuggerne ligefrem har lært de yngre spækhuggere at angribe. Men opførslen har spredt sig, simpelthen fordi de unge efterligner de ældre, og fordi spækhuggerne nu betragter det som noget, der er vigtigt for dem at gøre i deres liv, siger marinbiolog Alfredo López Fernandez til mediet Live Science.

Sponsoreret indhold