Viralt11. oktober 2022

Går i krig mod prutter og bøvser

New Zealand går nye veje for at begrænse både kobøvser og husdyrs prutter - håbet er, at det kan have en positiv effekt på klimaet
Det koster på klimaet, når de her "lukker op" i begge ender. Løsningen kan være et nyt pulver og højere skatter, mener man på New Zealand.
Det koster på klimaet, når de her "lukker op" i begge ender. Løsningen kan være et nyt pulver og højere skatter, mener man på New Zealand.
 Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Vil beskatte både køer og får

Med et særligt probiotisk pulver til kalve håber forskere i New Zealand på at kunne nedbringe dyrenes metanudledning markant.

At et middel er probiotisk, betyder ifølge sundhed.dk, at det "indeholder levende mikroorganismer i tilstrækkeligt antal til at kunne ændre floraen i tarmen".

Metan er en drivhusgas, som blandt andet udledes, når køer bøvser og prutter. Gassen bidrager ganske meget til global opvarmning.

Det probiotiske pulver, som for tiden bliver testet på gårde hos den newzealandske mejerigigant Fonterra, har fået navnet på "Kowbucha" - eller på dansk måske "Kobucha".

Det blandes i en mælkelignende drik, som kalvene fodres med.

Tidlige forsøg har vist, at kalvene udleder op til 20 procent mindre metan, når de får det probiotiske tilskud.

Vil beskatte prutter

New Zealands regering har tirsdag lokal tid foreslået at beskatte de drivhusgasser, som husdyrs prutter og bøvser udleder, i et forsøg på at tackle klimaforandringerne.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Regeringen siger, at afgiften vil være den første af sin slags i verden, og at landmænd kan tjene omkostningerne ved afgifterne ind igen ved at tage flere penge for klimavenlige produkter.

Forslaget er dog ikke faldet i god jord hos landmændene i landet i Stillehavet.

Federated Farmers, der er landets største lobbyorganisation for landbruget, siger, at planen vil "rive indvoldene ud af New Zealands landsbysamfund" og erstatte gårde med træer.

Organisationens formand, Andrew Hoggard, siger, at landmænd har forsøgt at samarbejde med regeringen om en plan, der skal bringe udledningen ned uden at mindske fødevareproduktionen i mere end to år.

Han mener, at konsekvensen af regeringens plan vil være, at landmændene sælger deres gårde "så hurtigt, at du ikke en gang vil kunne høre hundene gø bag på deres pickup-truck, når de kører afsted", skriver AP.

Ifølge regeringens plan skal landmænd begynde at betale for udledningen i 2025. Hvor meget køers bøvser og prutter skal koste, er endnu ikke besluttet.

Det har givet store forhåbninger til projektet, fortæller Shalome Bassett, ledende forsker hos Fonterras forsknings- og udviklingscenter.

- Probiotiske tilskud er fremragende, for de er faktisk en naturlig løsning, siger hun.

- Hvad end vi gør, så skal det være noget, som er let for bønderne at anvende og omkostningseffektivt. Og så skal vi også sikre os, at det er godt for koen og ikke påvirker mælken.

De løbende forsøg har vist lovende resultater, siger hun.

Hvis det fortsætter, håber Fonterra på at have små poser med "Kowbucha" i butikkerne inden slutningen af 2024. Der er endnu ingen tilgængelige informationer om prisen.

Sponsoreret indhold