Viralt25. april 2023

Foruroligende nyt: Forskere finder forbindelse mellem pomfritter og depression

Ny kinesisk forskning peger på en sammenhæng mellem negativ påvirkning af mentalt helbred og den indtagelse af den guddommelige spise – pomfritter
Lækre ser de ud, sådan et par sprøde fritter. Og egentlig vidste vi nok godt, at de ikke er udpræget sunde, men nu kædes indtagelse af friture sammen med øget angst og depression  
Lækre ser de ud, sådan et par sprøde fritter. Og egentlig vidste vi nok godt, at de ikke er udpræget sunde, men nu kædes indtagelse af friture sammen med øget angst og depression
 Foto: Colourbox

Du kender det.

Med småangst over weekendens strabadser og den sidste smule alkohol i blodet, rækker ud ofte ud efter den ultimative tryghedsmad om søndagen: De gyldne stykker af kartoffel, der har været en obligatorisk tur i ønskebrønden.

Men nu viser det sig, at pomfritter altså ikke er så uskyldig en tømmermandsspise, som man skulle tro.

Et hold af forskere fra Hangzou i Kina har undersøgt, hvordan et hyppigt forbrug af friturestegte fødevarer – især netop pomfritter - er forbundet med angst og depression.

Det skriver CNN.

Her påviste man, at der var en 12 procent højere risiko for angst, mens man fandt en syv procents højere risiko for depression hos pomfritspiserne end hos folk, der ikke indtager den friturestegte mad.

Ifølge mediet - der citerer mandagens udgave af tidsskriftet PNAS – var sammenhængen mellem fødevarerne og de mentale udfordringer mere udtalt hos yngre forbrugere – især unge mænd.

Undersøgelsen skal være foregået blandt en gruppe på intet mindre end 140.728 personer – og forskningen har stået på i over 11 år.

Efter to år sorterede forskerne de deltagere fra, der var blevet diagnosticeret med depression, og her blev fundet i alt 8294 tilfælde af angst og samtidig 12.735 depressionstilfælde.

Specifikt friturestegte kartofler blev fremhævet i forskningen med en sammenhæng mellem risikoen for depression overfor eksempelvis lyst, stegt kød.

Af samme forskning fremgår det, at man mistænker, at stoffet akrylamid – der følger med den kemiske proces, der opstår, når man steger maden – kan være årsagen bag.

– Resultaterne af denne undersøge kan indikere, at et større indtag af stegt mad kan øge risikoen for angst/depression, siger Dr. David Katz til CNN. Han er specialist i livsstilsmedicin, men er ikke involveret i den specifikke undersøgelse.

Eller også er det omvendt?

Han peger dog på en vis usikkerhed – det kan nemlig forholde sig sådan, at tendenserne bider sig selv i halen.

– Men det er lige så plausibelt, at det er den anden vej rundt. At mennesker med angst eller depressioner vender sig mod såkaldt ”comfort food” for at få en vis lindring, tilføjer han netop.

Dog finder der tidligere forskning, der har påvist, at dårlig ernæring og usund mad kan have en negativ påvirkning på den mentale tilstand samt sænke humøret hos folk, der indtager det.

Deprimerede zebrafisk

I en af studiets delundersøgelser, udsatte forskerne zebrafisk for kemikaliet akrylamid, og konkluderede, at langvarig eksponering fik fisken til at opholde sig i de mørke afkroge af deres akvarier, hvilket almindeligvis er et tegn på et højt angstniveau hos fisken.

Studiet undersøgte også effekten af stoffet akrylamid på zebrafisk i akvarie 
Studiet undersøgte også effekten af stoffet akrylamid på zebrafisk i akvarie
 Foto: Colourbox

Zebrafisken er kendt for at danne tætte stimer med deres artsfæller, og derfor fandt forskerne desuden deres pludselige modvilje overfor socialisering og udforskning af deres miljøer påfaldende.

En anden af de eksperter, der kommenterer forskningen overfor CNN, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard Walter Willett, understreger dog, at man bør betragte resultaterne som foreløbige – især sammenhængen mellem friturestegt mad og akrylamid.

Sponsoreret indhold