Streaming24. januar 2024 (opd. 24. januar 2024)

Island overvejer at boykotte melodi grandprix på grund af Israel

Finske musikere protesterer over Israels krig i Gaza og vil have Israel smidt ud af Eurovision Song Contest

Det er uvist, om Island kommer til at deltage i Eurovison Song Contest, og anledningen er Israels deltagelse.

Det rapporterer svensk tv (SVT).

Det nationale tv i Reykjavik (RUV) siger, at der vil blive truffet en beslutning, når det islandske melodigrandprix er overstået.

Der er også modstand blandt finske musikere, der mener, at Israels deltagelse i den europæiske musikdyst vil være forkert, mens landet fører en hårdhændet krig i Gaza.

RUV's chef, Stefan Eiriksson siger til SVT, at der i Island har været omfattende kritik af Israels deltagelse, og mange af musikerne er bekymrede.

- 10.000 personer her på Island har skrevet under på en appel, som kræver, at vi boykotter Eurovision, hvis Israel deltager, siger han.

En beslutning om en eventuel boykot vil først blive taget, når det islandske melodigrandprix er gennemført lørdag. Og det vil blive meddelt i midten af marts.

Deltagerne ved den islandske melodigrandprix er blevet informeret om vilkårene og har accepteret det siger Eiriksson.

1300 finske musikere har tidligere på måneden protesteret mod Israels deltagelse.

Det finske nationale tv, YLE, skriver til Kulturnyheterne på SVT, at man holder øje med situationen og har en samtale i gang med EBU.

EBU er er en sammenslutning af de europæiske radio- og tv-stationer.

Finalen i Eurovison Song Contest finder sted i Malmø 11. maj.

En talsmand for European Song Contest siger til avisen The Guardian, at grandprixet er en upolitisk konkurrence om musik.

- European Song Contest er en konkurrence mellem public service-tv-stationer fra hele Europa og Mellemøsten. Det er en konkurrence for tv-stationer og ikke regeringer, og Israels public service-station har deltaget i konkurrencen i 50 år, siger talsmanden.

Krigen i Gaza blev udløst af et Hamas-angreb på Israel 7. oktober. Israel svarede igen med en militæroffensiv, der ifølge Gazas myndigheder har kostet over 25.000 palæstinensere livet.

Sponsoreret indhold