Streaming1. maj 2023 (opd. 25. maj 2023)

Har du også slugt ”Sygeplejersken” på Netflix? Så tæt lægger den sig op ad virkeligheden

Mareridtet på Nykøbing Falsters Sygehus kan netop nu ses dramatiseret på streamingtjenesten, og begivenhederne i "Sygeplejerskens" fire afsnit er bemærkelsesværdigt tæt på det virkelige hændelsesforløb samt de implicerede personer
Josephine Parks "dødsygeplejerske" og historien om Christina Aistrup Hansen trækker opsigtsvækkende mange tråde til virkelighedens hændelsesforløb  
Josephine Parks "dødsygeplejerske" og historien om Christina Aistrup Hansen trækker opsigtsvækkende mange tråde til virkelighedens hændelsesforløb
 Foto: Tine Harden/Netflix

OBS: Der findes spoilers i den følgende artikel. Hvis du ikke vil vide, hvordan historien om sygeplejersken udfolder sig – på Netflix og i virkelighedens verden - så læs ikke videre.

Den absolutte topliste på streamingtjenesten Netflix domineres i øjeblikket af den danske serie ”Sygeplejersken”, mens både udlandet og anmeldere jubler over historien om den nyansatte akutsygeplejerske Pernille, der langsomt begynder at mistænke sin kollega, den egenrådige og umiddelbart dygtige Christina, for det allermest grusomme man kan forestille sig.

Slår hun patienterne ihjel på stribe?

Netflix-serien, der er baseret på Kristian Corfixens bog ”Sygeplejersken – En af Danmarks mest spektakulære drabssager. Og måske netop på grund af denne grundige skildring af sagen, svæver produktionen ikke for langt væk fra virkelighedens i forvejen hårrejsende hændelser.

SE og HØR gennemgår her parallellerne mellem Netflix-hittet og virkelighedens sag mod Christina Aistrup Hansen.

Pernilles mistanke

Selvom det er Christina Aistrup Hansen (spillet af Josephine Park), der trækker et spor af uventede hjertestop – og sågar dødsfald eller såkaldte ”mors” – efter sig, så har Netlifx-serien valgt at lade begivenhederne udspille sig omkring den stadig mere mistænksomme Pernille Kurzmann (i skikkelse af Fanny Louise Bernth).

Det var også netop denne Pernille – der kom direkte fra sygeplejeskolen - der som i serien skred til handling, da hun mistænkte Christina for selv at gøre patienterne ondt.

Også i virkeligheden dannede hun par med akutlægen Niels Lundén (spillet af Peter Zanderson), med hvem hun også til syvende og sidst besluttede at finde fældende beviser på Christina Aistrup Hansen.

Udover at fungere som politiets kronvidne i sagen mod Christina Aistrup Hansen i 2016, har man ikke set meget til virkelighedens Pernille Kurzmann i offentligheden. Hun lever i dag en privat tilværelse i Nykøbing Falster, hvor hun fortsat er ansat på sygehuset.

Før rulleteksterne efter Netflix-seriens afsluttende afsnit fremgår det, at hun som den eneste af de ansatte dengang stadig arbejder på akutafdelingen. Hvilket hun har gjort siden 2014.

Der er dog én ret så afgørende forskel: Pernille bærer i dag også efternavnet Lundén, da hun giftede sig med sin daværende kollega. Sammen bor de stadig i byen med deres børn.

Pernille og Niels i Netflix-udgaven 
Pernille og Niels i Netflix-udgaven
 Foto: Courtesy of Netflix
Virkelighedens Niels Lundén, tidligere overlæge på Nykøbing Falsters Sygehus, er stået frem i pressen, for at fortælle om sagen. Han mener, at overvågning af medicinrum og blodprøver af alle dødsfald på hospitalerne kan være med til at undgå en ny "C
Virkelighedens Niels Lundén, tidligere overlæge på Nykøbing Falsters Sygehus, er stået frem i pressen, for at fortælle om sagen. Han mener, at overvågning af medicinrum og blodprøver af alle dødsfald på hospitalerne kan være med til at undgå en ny "Christina-sag".
 Foto: Peter Grosen

Hun beskrev i 2020 sit forhold til især den ledelse, der ignorerede hendes advarsler og bekymringer dengang. For efter dommen deler hun jo fortsat arbejdsplads med dem, og møder dem sågar i det daglige arbejde.

Efter dommen forventede hun nemlig en form for anerkendelse. Men den kom ikke. Alligevel fortæller Pernille, at hun ”holder meget af” sine ledere.

– Jeg har ondt af dem, for de havde ingen redskaber eller noget at gøre og gribe i, i den her sag. Jeg er ikke i tvivl om, at de gjorde deres bedste for at støtte op om mig og deres afdeling. De var også fanget i det skisma mellem at skulle passe på mig og også passe på Christina, for hun var uskyldig, indtil det modsatte var bevist, sagde hun dengang til Dansk Sygeplejeråd.

Hvor er Christina i dag?

I serien bliver den 39-årige Christina Aistrup Hansen på sit arbejde pågrebet af politiet ovenpå en helt særlig nattevagt. Hun bliver placeret på bagsædet af politibilen, og mere ser vi egentlig ikke til Josephine Parks version af ”dødssygeplejersken”, der nu endeligt er blevet snuppet i sine ugerninger.

I virkeligheden nåede Christina Aistrup Hansen at sidde varetægtsfængslet i lidt mere end et år, før sagen mod hende begyndte i byretten i Nykøbing Falster den 11. marts 2016.

Hun var tiltalt for at have dræbt i alt tre patienter ved at give dem en overdosis morfin og diazepam intravenøst. Men også et enkelt drabsforsøg mod en kvinde – Maggie – stod på anklageskriftet. Hun blev reddet, fordi hospitalspersonalet fattede mistanke om forgiftning og gav en modgift.

Sygeplejersken Christina var populær blandt sine kollegaer, og blev anset for at være dygtig til sit arbejde. Anklagemyndigheden mente dog, at hun søgte efter drama, selviscenesættelse og anerkendelse. En søgen, som ifølge anklagemyndigheden kan fork
Sygeplejersken Christina var populær blandt sine kollegaer, og blev anset for at være dygtig til sit arbejde. Anklagemyndigheden mente dog, at hun søgte efter drama, selviscenesættelse og anerkendelse. En søgen, som ifølge anklagemyndigheden kan forklares med en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse.
 Foto: Courtesy of Netflix

En af de tre patienter, der havde mistet livet på mistænkelig vis, var den tidligere skraldemand Arne Herskov, som man også følger i Netflix-hittet. Den 72-årige patient døde helt tilbage i 2012 af et hjertestop, mens han var indlagt på sygehusets afdeling M130, hvor Christina dengang var ansat.

Man fandt stoffer i hans urin, politiet satte spørgsmålstegn ved dødsfaldet, men sagen blev siden henlagt.

Tidligere og nuværende kollegaer var også under retssagen uenige om, hvorvidt der var hold i anklagerne mod den ellers så vellidte og fagligt dygtige sygeplejerske Christina – eller om det hele blot skyldtes ondsindet fnidder på hospitalsgangene.

Hele retssagen kunne koges ned til, om det kunne bevises, at den dengang 31-årige Christina Aistrup Hansen havde forsøgt at slå fire patienter ihjel med fuldt overlæg.

Og at hun var lykkedes i sin grufulde mission i tre ud af fire forsøg.

Christina Aistrup Hansen blev dømt for drab og drabsforsøg i byretten, men ankede siden til Østre Landsret 
Christina Aistrup Hansen blev dømt for drab og drabsforsøg i byretten, men ankede siden til Østre Landsret
 Foto: Privat

Den 24. juni 2016 blev hun ved byretten i Nykøbing Falster således idømt livstid for tre drab og et drabsforsøg. Hun blev desuden dømt for at have givet ulovlig medicin til sin dengang syvårige datter.

Sygeplejersken ankede sagen til Østre Landsret, som omstødte livstidsdommen til 12 års fængsel for fire drabsforsøg.

Christina, der hele vejen igennem har nægtet sig skyldig, fortæller i bogen ”Sygeplejersken”, at hun fortryder, hun aldrig gik videre til Højesteret med sagen.

For ganske nyligt – i marts 2023 – kunne Christina anmode om prøveløsladelse. Der er derfor ikke sikkert, at hun sidder i fængsel på nuværende tidspunkt.

Christina Aistrup Hansen har afsonet i Jyderup Fængsel, men hun kunne anmode om prøveløsladelse i marts i år. Det vides ikke, om hun stadig er bag tremmer. 
Christina Aistrup Hansen har afsonet i Jyderup Fængsel, men hun kunne anmode om prøveløsladelse i marts i år. Det vides ikke, om hun stadig er bag tremmer.
 Foto: Scanpix Denmark

Skelsættende nattevagt

I årevis – også før Pernille Kurzmann ansættes på provinssygehusets akutafdeling – har man kaldt særligt begivenhedsrige og travle stunder for ”Christina-vagter”.

Flere sygeplejersker havde altså bemærket, at der altid skete lidt mere, når den mørkhårede sygeplejerske var på arbejde.

Den åbenmundede Pernille bliver – som serien skildrer – mødt af flere lukkede døre, når hun forsøger at fortælle både ledelse, sin kæreste Niels og sine øvrige kollegaer om mistankerne.

Men da overlægen på akutafdelingen Lundén selv kigger tidligere journaler igennem, opdager han samme mystiske mønster.

Han går sammen med Pernille for at kortlægge Christinas rolle i de altid uventede dødsfald. Da alle forrige ofre for længst er kremerede, må de undersøge, om ting forsvinder fra det medicinrum, som Pernille også i virkeligheden fortæller, der ikke rigtigt blev ført protokol med.

En stribe af uventede dødsfald med foregående hjertestop hos patienter, der egentligt er indlagt med milde diagnoser, vækker bekymring i Netflix-serien. Også i virkeligheden kulminerer det den sidste aften i februar 2015, da tre patienter dør før klo
En stribe af uventede dødsfald med foregående hjertestop hos patienter, der egentligt er indlagt med milde diagnoser, vækker bekymring i Netflix-serien. Også i virkeligheden kulminerer det den sidste aften i februar 2015, da tre patienter dør før klokken 23.
 Foto: Tine Harden/Netflix

Da dette heller ikke viser sig at kunne lykkes, beslutter parret, at Pernille bevist skal holde øje med Christina Aistrup Hansen på den kommende nattevagt, som de har sammen.

Hun skulle altså samle beviser ind, da hun den 28. februar i 2015 havde vagt med Christina. En vagt, der skulle vise sig at blive altafgørende for sagen. Her døde tre patienter under mistænkelige forhold.

Christina havde forud for vagten forudsagt, at tre patienter ville have mistet livet før klokken slog 23. Hun var bange.

Kort inde i vagten døde patienten Anna Lise Poulsen. Derefter blev patienten Viggo Holm Petersen dårlig og døde også. Pernille undersøgte både medicinrummet, hvor der manglede morfin og stesolid, ligesom hun undersøgte Viggos drop, der ifølge hende havde spor af steosolid.

Tidligt om morgen den 1. marts – efter en mere end almindelig dramatisk nat – mødtes Pernille og Christina på stuen, hvor patienten Maggie Margrethe Rasmussen lå.

I serien ringer Pernille alarmerende hjem til Niels, mens det ene mystiske hjertestop erstatter det næste. I virkeligheden sms'ede de to med hinanden gennem hele den skæbnesvangre nat - beskeder som også blev brugt i retten.  
I serien ringer Pernille alarmerende hjem til Niels, mens det ene mystiske hjertestop erstatter det næste. I virkeligheden sms'ede de to med hinanden gennem hele den skæbnesvangre nat - beskeder som også blev brugt i retten.
 Foto: Courtesy of Netflix

Pernille Kurzmann bemærkede, at Christina stod med to tomme sprøjter, bøjet over Maggi. Hun gemte dem efterfølgende under barmen.

Nu var hun sikker i sin sag.

Hun ville sikre beviser fra stuen, mens hjælpen til Maggi blev tilkaldt. I Kristian Corfixens bog står der således:

"Da Christina også forlod Maggis stue, så Pernille sig om efter beviser. Hun tog posen op af det metalnet, der hang på væggen og fungerede som skraldespand. Måske var der blevet smidt noget ud, som kunne være en forklaring på, hvorfor Maggi var dårlig.

Pernille krøllede skraldeposen sammen, drejede skarpt til højre ude på gangen og styrede mod depotrummet for enden af afdelingen. Efter hun havde lukket døren bag sig, bøjede hun sig ned og åbnede posen for at kigge klart på det, hun kunne skimte gennem det tynde, uklare plastik. Øverst lå en 12-millilitersprøjte. Stemplet var trykket i bund. Pernille kneb øjnene sammen. I studsen for enden syntes hun, at hun kunne se resterne af hvid væske. Kunne det også være Stesolid?"

Maggi Margrethe Rasmussen kunne lidt senere ikke trække vejret, og hun blev i sidste øjeblik reddet fra hjertestop, da hun fik modgift mod stesolid.

I Netflixs ”Sygeplejersken” hører vi Fanny Louise Bernths karakter ringe løbende til sin kæreste derhjemme. I virkeligheden foregik deres korrespondance på SMS, mens de bekymrede skrev frem og tilbage om anskaffelse af beviser mod kollegaen.

Klokken syv om morgenen ankom Niels Lundén selv til hospitalet, og han fik med det samme to portører til at hente affald fra akutafdelingen. Han ringede til politileder Søren Ravn-Nielsen, som tilkaldte sine folk, der nu kunne begynde at sikre spor på sygehuset.

Anklagemyndigheden mente, at Christinas motiv baserede sig på en higen efter drama, selviscenesættelse og anerkendelse. Der blev foretaget en mentalundersøgelse på Christina Aistrup Hansen, som ifølge dem viste en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse.

Du kan se alle fire afsnit af "Sygeplejersken" på Netflix allerede nu

Sponsoreret indhold