Streaming4. oktober 2022

Hårrejsende nøglescene klippet ud af Peter Madsen-dokumentar: Derfor gik den ikke

Instruktøren bag den Netflix-aktuelle dokumentar ”Into the deep”, australske Emma Sullivan, var nødsaget til at klippe et kronvidne ud af fortællingen om Peter Madsen, og de folk der arbejdede tæt på ham omkring drabet på Kim Wall
"Into the Deep" fortæller først og fremmest historien om de unge mennesker, der befandt sig i periferien af Peter Madsen, og som hjalp ham med at realisere drømmene om rumrejserne - men efter voldsom kritik fra et par af kilderne, måtte filmen klippes
"Into the Deep" fortæller først og fremmest historien om de unge mennesker, der befandt sig i periferien af Peter Madsen, og som hjalp ham med at realisere drømmene om rumrejserne - men efter voldsom kritik fra et par af kilderne, måtte filmen klippes om.
 Foto: Netflix, "Into the Deep"

Der har været exceptionelt langt fra start til mål for den både anmelderroste og ditto -kritiserede dokumentarfilm om opfinder, raketbygger og indehaver af egen privat ubåd, Peter Madsen, der på bestialsk vis tog livet af den svenske journalist Kim Wall ombord på Nautilus i 2017.

Først var den tiltænkt en skildring af medarbejderne, praktikanter og frivillige omkring den excentriske opfinder på rumlaboratoriet på Refshaleøen.

Et utvivlsomt spændende omdrejningspunkt, bevares. Men nok ikke nær så dramatisk og skelsættende, som den endte med at blive.

For pludselig forsvandt ubåden med de to ombord, som bekendt. Kun én af dem – den i dag livstidsdømte Peter Madsen – vendte op til overfladen.

Resten er blevet til dansk kriminalhistorie – og Emma Sullivan? Hun lod naturligvis kameraerne køre.

Peter Madsen og Kim Wall sejlede sammen ud på et dyk torsdag den 10. august 2017, og kun han vendte hjem i live. Netflixs "Into the Deep" skildrer tiden fra hele værkstedets omdrejningspunkt forsvinder til han bliver dømt for drabet på Wall. 
Peter Madsen og Kim Wall sejlede sammen ud på et dyk torsdag den 10. august 2017, og kun han vendte hjem i live. Netflixs "Into the Deep" skildrer tiden fra hele værkstedets omdrejningspunkt forsvinder til han bliver dømt for drabet på Wall.
 Foto: Netflix, "Into the Deep"

Netflix gav sig - og filmen blev klippet om

Mens filmen stadig befandt sig i en råklippet version, blev den vist på filmfestivalen Sundance i begyndelsen af 2020.

En af kilderne i filmen – en kvindelig praktikant for Peter Madsen, der arbejdede på rumlaboratoriet i 2016 - ønskede ikke at være med i dokumentaren, som hun i den første version ellers spillede en central rolle i.

Efter en del tovtrækkeri indvilligede Netflix til sidst i at fjerne hende fra det færdige filmprojekt, der blev lagt til streaming den 30. september.

Joker med jernsyl og det hvide snit

Selvom det ikke står helt klart, hvilke scener den nu bortredigerede kilde har været en del af, er det nærliggende at sætte sammenhæng mellem hendes fravær i dokumentaren, samt det faktum, at en helt særlig – og ekstremt hårrejsende scene – er blevet efterladt på gulvet af klipperummet.

Takket være en dansk Ekko-anmelders tilstedeværelse ved førnævnte Sundance-visning ved vi, hvilken scene der i hvert fald ikke klarede omklipningen.

Og det lyder bestemt ikke som noget for sarte sjæle.

I hans dom over førsteversionen skriver Niels Jakob Kyhl Jørgensen:

”I en hårrejsende scene overrumpler han en af sine faste støtter ved at lege, at han vil foretage det hvide snit på hende. ”Så bare sid stille,” siger han mens han holder en jernsyl et par centimeter fra hendes øje. ”Så stikker jeg bare den her ind.”

Ekkos anmelder kvitterede i øvrigt med fem ud af seks stjerner for Emma Sullivans ”Into the deep” i 2020.

Psykisk traume

Før den omstridte dokumentarfilm – der jo således har været undervejs i knap tre år – blev klippet om, gik den dengang 41-årige kvindelige kilde ud og fortalte offentligt, at hun medvirkede i filmen mod sin vilje. Det resulterede i længere tids forhandling mellem Netflix, instruktøren og kilden.

Til slut blev det besluttet, at filmen måtte klippes om før Netflix-premieren.

Den kvindelige kilde påpegede blandt andet at hun er diagnosticeret med autisme, ligesom hun kæmper med psykiske problemer fra sin fortid samt fra de oplevelser, hun havde med Peter Madsen.

- Hvorfor skal mit traume underholde Netflix, spurgte den kvindelige kilde, der før streamingpremieren er blevet klippet ud. I filmen ser vi dog stadig ubådsbyggeren fortælle grove vittigheder, der i lyset af de ting, vi ved i dag, er yderst ubehagel
- Hvorfor skal mit traume underholde Netflix, spurgte den kvindelige kilde, der før streamingpremieren er blevet klippet ud. I filmen ser vi dog stadig ubådsbyggeren fortælle grove vittigheder, der i lyset af de ting, vi ved i dag, er yderst ubehagelige.
 Foto: Netflix, "Into the Deep"

Hun og én anden kilde mente, at filmen ville kunne forværre de traumer, som de lider af efter de grufulde begivenheder.

– Emma (Sullivan red.) og selskabet blev ved med at køre på mig. Jeg fik angst, besvimede to gange og blev indlagt med et meget lavt blodtryk, fortalte hun i et større interview i filmmagasinet Ekko.

Den nyeste version af dokumentaren om Peter Madsen - med titlen "Into the Deep" kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold