Streaming30. november 2023

Fødevarestyrelsen kritiserede "Den store bagedyst": Nu reagerer DR

Et særligt trick benyttet i "Den store bagedyst" fik Fødevarestyrelsen til at råbe vagt i gevær. Nu svarer DR på kritikken
Bosch sprøjtepistolen hører ikke til i køkkenet. Den fik dog alligevel lov at komme med i bagedystteltet. 
Bosch sprøjtepistolen hører ikke til i køkkenet. Den fik dog alligevel lov at komme med i bagedystteltet.
 Foto: DR/Carsten Mol

Der bliver nørdet konsistens, smagssammensætning og syrebalance og kælet for finishen til den store guldmedalje og flot ser det ud, når DR hvert år sender ”Den store bagedyst”.

Men man skal passe på med at lade sig inspirere for meget af kageprogrammet, advarede Fødevarestyrelsen forleden i B.T.

Advarslen kom i kølvandet på finaleafsnittet, hvor Terese Sau benyttede en sprøjtepistol af mærket Bosch til at glaze sin kage.

– Sprøjtepistolen, som bliver brugt til at sprøjte glaze på kagen, er ikke egnet til at lave mad med. Det betyder, at potentielt sundhedsskadelige kemiske stoffer i pistolens tank, rør og dyser kan smitte af på glasuren, som sprøjtes på kagen, udtalte Fødevarestyrelsen til avisen.

Nu reagerer DR på kritikken.

- På "Den store bagedyst" tilslutter vi os Fødevarestyrelsens budskab om at bruge fødevaregodkendte redskaber til kagefremstillingen, lyder det i et mailsvar fra programansvarlig på ”Den store bagedyst” Eva Kvist.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-11-30/dr-0756875.jpg
Den er flot, men den kan også være sundhedsskadelig, lyder det fra Fødevarestyrelsen.
 Foto: DR/Carsten Mol

Hun oplyser desuden, at de forud for optagelserne taler med deltagerne om hygiejne og fødevaresikkerhed.

- Her opfordrer vi til, at deltagerne gør sig nøje overvejelser om dette og f.eks. bruger bagepapir, hvis de gerne vil bruge en tagrende som kageform, skriver hun med henvisning til forrige sæson, hvor Michelle Olsen brugte tagrender.

I vid udstrækning giver de deltagerne frie hænder. For ”Den store bagedyst” er et program for amatører, og det ønsker DR, at udsendelserne skal afspejle.

- Af og til ønsker deltagerne alligevel at bruge ikke-fødevaregodkendte redskaber i kagefremstillingen. Her vælger vi ofte at vejlede dem i alternative metoder og det lykkes for det meste, lyder det fra Eva Kvist.

Som Terese Sau forleden forklarede til SE og HØR kunne det ikke lade sig gøre at bruge en almindelig airbrush, da glazen var for tyk.

Hun fik derfor lov til at bruge sprøjtepistolen.

- I tilfældet med sprøjtepistolen i finaleprogrammet så vi ikke oplagte alternativer til at opnå samme resultat. Her vurderede vi, at deltageren skulle have lov til at lave kagen, som den var planlagt hjemmefra, skriver Eva Kvist og tilføjer:

- Blandt andet ud fra en vurdering af, at det nok ikke er sandsynligt, at mange af vores seere kaster sig ud i selv at sprayglaze kager med sprøjtepistoler.

Mere end 703.000 så med, da Terese Sau i lørdags løftede trofæet. Til trods for de mange seere, vurderede DR, at det ikke var nødvendigt at bringe en advarsel.

- Vi vurderer simpelthen ikke, at det er sandsynligt, at seerne selv kaster sig ud i det.

Sponsoreret indhold