Streaming26. september 2023

"De særligt farlige"-journalist Kristian Almblad afslører rørende detalje om Kim Jubas begravelse

Kim Jubas var den allerførste beboer DR-journalisten Kristian Almblad mødte, da han ankom til Kofoedsminde på Lolland
Kim Jubas og Kristian Almblad
Journalist Kristian Almblad vil definere forholdet til Kim Jubas som "dokumentarvenner", for han holdt altid en vis afstand til beboerne på Kofoedsminde, og det forstod Jubas ifølge Kristian Almblad godt.
 Foto: DR

Læs også: Siden optagelserne til ny sæson: Kim Jubas fra "De særligt farlige" er død

Nyheden om 50-årige Kim Jubas død kom samme dag som første afsnit af den anden sæson af "De særligt farlige", hvor vi følger beboerne på den sikrede institution Kofoedsminde.

Kristian Almblad er journalist på dokumentarserien, og han har fulgt Kofoedsminde siden 2006, hvor han lavede de første optagelser til dokumentaren "For farlig til frihed". I den seneste sæson af "De særligt farlige", der løber over tre afsnit, følger vi igen Kim Jubas, og her fik de sidste optagelser en særlig betydning.

I august måned døde Kim Jubas nemlig af et hjertestop, og for dokumentarholdet blev Kim Jubas begravelse en speciel oplevelse.

- Det endte jo med, at det var den sidste optagelse også. Han var den første jeg mødte, og den sidste optagelse overhovedet er i program tre, hvor vi er med til hans begravelse. Så på en eller anden mærkelig måde er ringen også sluttet, forklarer Kristian Almblad til SE og HØR.

Kim Jubas
Kim Jubas nåede at bo på Kofoedsminde i 27 år, inden han døde i august i en alder af 50 år.
 Foto: DR

Siden 2006 har han kendt Kim Jubas, der boede inde bag det store hegn på den sikrede institution på Lolland i 27 år.

- Kim Jubas er virkelig sådan en gennemgående karakter for mig i forhold til Kofoedsminde, og det er bare vildt, at han også var den første og den sidste.

Selv om Kristian Almblad fulgte Kim Jubas ad flere omgange gennem mange år, og de to lærte hinanden at kende, så lod journalisten aldrig Kim Jubas komme helt tæt på, men han så også de gode ting hos beboeren.

- Folk spørger mig, om ikke jeg har været bange for ham, men det man ser på tv - altså den gode side af ham - den er jo helt reel. Det er jo ikke sådan, at vi har klippet ham anderledes, end han er. Han har den der lune og sjove facon og kunne finde på, hvad som helst, så jeg vil da savne ham.

Sådan påvirkede det

De medvirkende i dokumentarserien har efter hver sæson fået lov at se de afsnit, de er med i, men det nåede afdøde Kim Jubas ikke.

- Det har ærgret mig rigtig meget. Kim Jubas har altid været meget opsat på at se programmerne, og det nåede han så ikke. Det var rigtig ærgerligt og trist, at han ikke fik lov til at få det med, for det betød virkelig noget for ham, tror jeg. At han havde sådan en form for dokument over sit liv på Kofoedsminde.

Selv blev Kristian Almblad også ramt, da han fik beskeden om Jubas død.

- Det var faktisk en besked, der påvirkede mig, da de fortalte, at han var død.

- Men jeg synes måske, at det er værd at sige, at Kim Jubas havde et rigtig hårdt liv, helt fra han var barn, forklarer Kristian Almblad.

Kristian Almblad
Kristian Almblad har besøgt Kofoedsminde flere gange de seneste to årtier for at følge Kim Jubas og de andre beboere på den sikrede institution
 Foto: DR

- Jeg ser det mere som, at han har fået ro fra et meget besværligt og hårdt liv. Men derfor er det jo mærkeligt for dem, der står tilbage og har mistet den her kæmpe, siger han.

For Kim Jubas, der netop levede et hårdt og meget uroligt liv, så døde han på den bedst tænkelige måde.

- Han sov jo ind. Han gik i seng og vågnede ikke igen næste dag. Så det er nok mere dramatisk for os andre, end det var for ham.

Sponsoreret indhold