Streaming16. juni 2023

Anders Lund Madsen taler ud om traumatisk oplevelse: - Jeg kommer ikke til at overleve det her

"The Journey - 15 dage i Nepal" triggede et barndomstraume hos Anders Lund Madsen, der som barn følte sig umådeligt tæt på at dø
Anders Lund Madsen
59-årige Anders Lund Madsens frygt for ikke at overleve "The Journey" blev forstærket på slutningen af turen.
 Foto: Søren Jul Lamberth

15 dage i Nepal lyder måske som en skøn ferie. Men det er mere end bare en stor rejseoplevelse for TV3-programmets seks deltagere.

Undervejs står de over for en mental rejse, og i det seneste afsnit, som lige nu kan streames på Viaplay, bliver Anders Lund Madsen konfronteret med et gammelt traume fra barndommen.

Kendisekskursionen nærmer sig Himalaya, luften bliver tyndere, og det får Anders Lund Madsens gamle barndomstraume til at vise sig grimme ansigt.

- Jeg skal være ærlig: jeg frygter bjergene. GFor jeg ved, at luften bliver tyndere nu, vejen bliver stejlere, og jeg ved også, hvem der er den tykkeste, ældste og svageste. Så nu er det, jeg begynder at håbe frem for at tro, fortæller han dystert i programmet.

Søs Egelind, Josephine Højbjerg, Dulfi Al-Jabouri, Anders Lund Madsen, Stig Tøfting og Christiane Schaumburg-Müller
Anders Lund Madsen tog turen gennem Nepal sammen med Søs Egelind, 64, Josephine Højbjerg, 20, Dulfi Al-Jabouri, 32, Stig Tøfting, 53, og Christiane Schaumburg-Müller Åxmann, 41.
 Foto: Henrik Kloch/Viaplay Group

Anders har stået i en lignende situation, da han som barn var på overlevelsestur med ungdomsskolen i Norge i vinterferien, og det er her traumet stammer fra.

- Vi skulle grave snehuler, og så sover man på sådan nogle hylder, man har gravet ud. De to lærere, der var med på turen, havde ikke tænkt det ordentligt igennem. Vejret blev dårligere og sigtbarheden forsvandt midt ude i sne – helt hvidt – uden det, der lignede en løsning, genfortæller han barndommens rædselsfulde oplevelse.

Anders havde alt for lidt udstyr med til at klare sig i vildmarken.

- Jeg havde en sommersovepose, og det hele var noget lort. Så lå jeg i den der snehule og tænkte: ”Jeg kommer ikke til at overleve det her”, fortæller han og sætter flere ord på, hvordan det som barn føles at blive ramt af frygten for at dø.

- Det er en meget stor panikoplevelse at opleve, at der ikke er nogen til at redde en, og vi var nødt til selv at redde os selv.

Nogle snarrådige unger fra holdet fik øje på en hytte, og Lund Madsen var klar over, at hytten var hans genvej til at snyde døden.

- Vi kom hen til hytten og fik smadret nogle vinduer, og alt gik godt, men følelsen af at være efterladt i det der … Jeg var meget bange for at blive den sidste, og jeg er den sidste. Så jeg har en stor frygt i mig for den tur, der kommer nu, lyder det ærligt i programmet.

Anders Lund Madsen er på opdagelse med Søs Egelind, Stig Tøfting, Christiane Schaumburg-Müller Åxman, Dulfi Al-Jabouri og Josephine Højbjerg.

Du kan se hele afsnittet på Viaplay.

Sponsoreret indhold