Sport24. august 2023

Team Danmark: Danske atleter har dårligere vilkår end konkurrenterne

Der skal støttes med langt flere millioner fra staten til dansk idræt, hvis det stod til Team Danmark. De danske atleter har dårligere vilkår end konkurrenterne
Hej Foto Vi har Ida Karstoft med i "Af Banen" på tirsdag kl. 10.30 på Havneholmen. Vi vil gerne have taget et par billeder af hende, som vi kan bruge til artikler. Ganske kort og hurtigt.  Kh Oliver, 61695949
Ida Karstoft er en af de atleter, der ifølge Team Danmark har dårligere vilkår end konkurrenterne.
 Foto: Gregers Overvad

Danske eliteatleter har dårligere vilkår end konkurrenterne i sammenlignelige lande.

Det viser en omverdensanalyse, som Team Danmark har fået foretaget.

Helt konkret viser analysen blandt andet, at antallet af Danmarks top-8-resultater i de sommerolympiske discipliner er næsten halveret siden 2012.

Team Danmark kalder den en bekymrende tendens, som ifølge analysen hovedsageligt skyldes, at man i Danmark ikke har styrket økonomien til danske eliteatleters rammer og vilkår på samme niveau som sammenlignelige lande.

Derfor står de danske atleter i en svær økonomisk situation, forklarer Team Danmarks administrerende direktør, Peter Fabrin.

– Medaljer koster penge. Det er virkeligheden i moderne eliteidræt, hvor der både skal investeres i udstyr, teknologi, ekspertressourcer, træningslejre, trænere, men også i bedre setup, hvor der er fokus på atleternes trivsel og mentale sundhed.

Fabrin peger på, at flere af de nationer, atleterne ligger i skarp konkurrence med, i de seneste år har styrket eliteidrætten økonomisk, mens man i Danmark har en stagnerende økonomi til Team Danmark og eliteidrætten.

Analysen sammenligner elitearbejdet i Danmark med fire udvalgte og sammenlignelige lande, nemlig Norge, Holland, Irland og New Zealand.

Den viser blandt andet, at Holland fra 2014 til 2022 har øget den direkte statslige støtte til de nationale sportsorganisationer med 49 procent.

epa10816128 Juliane Hvid of Denmark during a women's 300mm steeplechase heat at the World Athletics Championships Budapest, Hungary, 23 August 2023. EPA/CHRISTIAN BRUNA
De danske atletikatleter er i disse dage til VM i Budapest. Her Juliane Hvid ved kvindernes 3000 meters forhindringsløb.
 Foto: Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix

Tilsvarende er støtten steget med 71 procent i Irland fra 2018 til 2023 og 67 procent i New Zealand fra 2014 til 2022. I Norge er investeringerne til idrætten steget voldsomt de seneste 10 år.

Team Danmark kvitterer for, at regeringen i 2023 løftede Team Danmarks økonomi med fem millioner kroner i 2023.

– Desværre ændrer det ikke på, at økonomien til dansk eliteidræt sakker bagud. Hvis det skal ændres, har vi behov for et betydeligt økonomisk løft på op imod 50 millioner kroner årligt, hvis vi skal følge med sammenlignelige lande og fastholde vores nuværende sportslige niveau.

– Vi er klar på selv at gøre alt, hvad vi kan for at finde halvdelen af det beløb gennem kommercielle partnere og fonde, men vi mener det er rimeligt, at staten også forpligter sig til et varigt løft af økonomien, siger Peter Fabrin.

Sponsoreret indhold