Sport25. april 2024

Svømmeboss: Kina-dopingsag åbner porten for organiseret doping

SvømDanmark-formand Pia Johansen kalder det "dybt foruroligende", at 23 kinesiske svømmere ikke blev suspenderet i 2021, da de før OL i Tokyo blev testet positive for doping
23 kinsere blev testet positive for doping før OL i Tokyo i 2021. Det medførte ingen konsekvenser, og det er Pia Johansen, formand for SvømDanmark, ikke tilfreds med.
23 kinsere blev testet positive for doping før OL i Tokyo i 2021. Det medførte ingen konsekvenser, og det er Pia Johansen, formand for SvømDanmark, ikke tilfreds med.
 Foto: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix

I dansk svømning ser man med skepsis på, at 23 kinesere blev testet positive for doping før OL i Tokyo for tre år siden, uden at det medførte en konsekvens.

Pia Johansen, formand for SvømDanmark, forstår ikke udmeldingerne fra det Internationale Antidopingagentur, Wada, der har accepteret forklaringerne fra Kina.

- Det er dybt foruroligende. Jeg lægger vægt på, at Wada siger, at man har undersøgt sagen, og at der er dømt efter reglerne.

- Det betyder jo, at dopede atleter gerne må konkurrere, så længe de ikke selv er vidende om, at de er dopede.

- Det åbner i princippet en ladeport for organiseret doping, og det er jo endnu mere bekymrende, siger Pia Johansen.

Wada har forklaret, at Det Kinesiske Antidopingagentur (Chinada) helt efter bogen afleverede de positive dopingprøver med spor af hjertemedicinen trimetazidin, der er præstationsfremmende.

Efterfølgende meddelte Chinada, at de 23 atleter uden deres vidende havde indtaget det ulovlige stof på grund af madforurening i et hotelkøkken.

Wada fandt ikke beviser for andet, og derfor blev atleterne ikke suspenderet midlertidigt, og fundene blev ikke offentliggjort.

- Det er aldrig i orden, at man doper sig selv. Men lige nu lader det til, at det er okay, hvis der er nok atleter, der dopes, når bare de ikke selv ved det, siger Pia Johansen.

Hun er tilhænger af en helt anden og mere striks fremgangsmåde.

- Vi skal tro på sportens værdier. Vi skal arbejde for, at vi har en ren sport og en fair konkurrence. Det er min opgave som idrætspolitiker at arbejde for det internationalt. Når det her er tilladt, så viser man jo ikke respekt for atleter.

- At dope atleter uden deres vidende er simpelthen imod det, som svømning på verdensplan gerne vil, og som også internationalt har opnået en bred tilslutning, siger hun.

At det er medier, der tre år senere kommer med afsløringerne om de kinesiske svømmere, er også noget, Pia Johansen undrer sig over.

- Når vi snakker gennemsigtighed, så skal sådan noget som det her frem i lyset, når det sker.

- Det kan godt være, det var en dårlig nyhed for de kinesiske svømmere, men det ændrer jo ikke på, at man også bliver nødt til at komme ud med de dårlige nyheder, mener hun.

Sponsoreret indhold