Sport20. december 2023

Super League møder sin skæbne med EU-dom torsdag

Torsdag afgøres det, om Uefa har taget ulovligt monopol på europæisk fodbold i forbindelse med Super League
I dag er kun Real Madrid og FC Barcelona fortsat en del af Super League 
I dag er kun Real Madrid og FC Barcelona fortsat en del af Super League
 Foto: Josep LAGO/Ritzau Scanpix

Den Europæiske Unions Domstol afsiger torsdag dom i sagen mellem Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) på den ene side og European Super League-klubberne Real Madrid og FC Barcelona på den anden side.

Domstolen skal tage stilling til, om Uefa har tiltvunget sig et ulovligt monopol på europæisk fodbold i forbindelse med Super League, der to døgn efter projektlanceringen blev skudt til jorden igen.

Det er en sag, der var i høring ved EU-domstolen i Luxembourg i juli 2022, hvor det forventedes, at der ville falde en dom i begyndelsen af 2023. Den blev siden udskudt.

Sagen udspringer fra april 2021, da Super League blev lanceret af 12 europæiske storklubber.

Mindre end 48 timer efter lanceringen trak ni af klubberne sig fra projektet, der var blevet mødt af enorm utilfredshed fra både fans, politikere og andre fodboldklubber.

De ni klubber, der trak sig, var AC Milan, Inter, Atlético Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal og Tottenham.

I dag er kun Real Madrid og FC Barcelona fortsat en del af Super League, og det er de to klubber, der fører sagen. Juventus trak sig fra projektet i juni i år.

Efter lanceringen i 2021 søgte Uefa og Fifa straks efter måder, hvorpå de kunne sanktionere udbryderklubberne. For eksempel ville forbundene udelukke klubbernes spillere fra at deltage i VM og EM.

EU-domstolen skal blandt andet være med til at vurdere, om en sådan sanktion i så fald vil være lovlig.

Advokaterne for Super League går efter at få EU-Domstolens accept til at kunne liberalisere fodbolden. Det vil betyde, at det vil være lovligt at organisere internationale turneringer uden om fodboldforbundene.

Fifa og Uefa er i sagen støttet af en række EU-lande og EU-Kommissionen.

Dommen forventes afsagt torsdag klokken 9.30.

Sponsoreret indhold