Sport14. april 2023

Stjernen Peng Shuai forsvandt sporløst: Nu vender de tilbage

WTA manglede opbakning til boykot, siger ekspert.
Mystikken om Peng Shuais forsvinden fortsætter.
Mystikken om Peng Shuais forsvinden fortsætter.
 Foto: ASSOCIATED PRESS

Efter 16 måneders boykot har kvindernes internationale tennisforbund, WTA, besluttet at vende tilbage til Kina. Det fortalte direktør i WTA, Steve Simon, torsdag til BBC.

Boykottet blev vedtaget på baggrund af den kinesiske tennisspiller Peng Shuais forsvinden fra offentligheden, efter at have anklaget en kinesisk toppolitiker for seksuelle overgreb.

- Så skete det, det var min tanke. Det måtte ske. De har blødt penge i halvandet år nu (WTA red.), det kunne ikke blive ved.

Sådan fortæller tennisekspert hos Eurosport og forfatter, Anders Haahr Rasmussen, til SE og HØR. Han er ikke overrasket over forbundets kovending, men beslutningen gør ham trist.

- Følelsen er… årh, øv. At det ikke fik en større effekt, og det ikke kan vare ved. Det ender med at være deres overlevelse (WTA red.), der var på spil. Det var David mod Goliat, siger han, og henviser til forbundets krav til de kinesiske myndigheder.

Tennisforbundet forlangte blandt andet en forsikring fra Peng selv om, at hun var i sikkerhed samt en ’transparant’ undersøgelse af sagen.

Men halvandet år efter kineserens forsvinden, er det fortsat ikke lykkedes Steve Simon, at tale med 37-årige Peng Shuai. Forbundet har i stedet tabt millioner af dollars, mens de er blevet mødt med tavshed fra de kinesiske myndigheder.

Ifølge Anders Haahr, kan forløbet nu ikke betegnes som en tabersag for WTA.

- Nej, det synes jeg ikke. De har allerede vundet stort ved at turde gøre det, især i disse sportswashing-tider.

- At se et forbund stå ved deres principper, trods de store omkostninger, det har haft for dem selv. Det, synes jeg, var inspirerende, det var en sejr, siger han.

Ifølge Haahr skal man i langt højere grad vende kritikken mod dem, der intet gjorde.

- Nederlaget består i, at de ikke fik nogen af de andre internationale forbund til at bakke dem op. De trådte et modigt sted hen, men ingen andre trådte med dem.

- Vi må især kigge på ATP (herrernes internationale tennisforbund red.), som slet ikke har bakket op. De har tværtimod udvidet samarbejdet med Kina i perioden. Det kan man godt begræde, siger han.

Mange af sportens helt store stjerner har siden kineserens forsvinden udtrykt deres bekymring for Pengs velbefindende. Tennis-dronningen Serena Williams tweetede kort efter Pengs forsvinden til sine millioner af følgere.

- Jeg er knust og chokeret over nyheden om Peng Shuai. Jeg håber, hun er i god behold og fundet hurtigst muligt. #HvorErPengShuai, skrev hun.

For nu forbliver sandheden om kineserens forsvinden et mysterie.

Sponsoreret indhold