Sport17. april 2024 (opd. 17. april 2024)

Sportsrettigheder skifter hænder og rammer forbrugerne

Flere tjenester deles nu om rettighederne til at vise fodbold, og det ændrede mediebillede koster dyrt
Viaplay havde et underskud på 6,5 milliarder danske kroner for regnskabsåret 2023. (Arkivfoto).    
Viaplay havde et underskud på 6,5 milliarder danske kroner for regnskabsåret 2023. (Arkivfoto).
 Foto: Stephanie Lecocq/Reuters

Det er nye tider for fodboldbranchen, når danske fans skal følge deres favorithold i både dansk og udenlandsk fodbold.

Streamingtjenesten Disney+ har købt rettighederne til Europa League og Conference League efter TV2, mens Viaplay har solgt 38 Premier League-kampe årligt til Amazon Prime Video.

Aftalerne træder i kraft allerede fra den kommende sæson. Det betyder, at rettighederne fordeles ud på endnu flere streamingplatforme, og regningen lander i forbrugernes postkasse.

- Det er folk som dig og mig, der kommer til at betale. Mediebilledet ændrer sig, og vil man se fodbold, kommer man til at betale for det, siger Jesper Jørgensen, som er sportsøkonom hos Deloitte.

Hidtil har de danske fans kunnet se alle Premier League-kampe på Viaplay, men salget af en ugentlig kamp til Amazon Prime Video kommer ikke helt ud af den blå luft.

- I udlandet har de store streaminggiganter for længe siden gjort sit indtog med køb af fodboldrettigheder. Så det er ingen overraskelse, at de kommer til Danmark nu med lidt forsinkelse, siger Jesper Jørgensen.

Fra sommer deler Viaplay rettighederne til Superligaen med TV2, og streamingtjenesten har altså også solgt en Premier League-kamp til Amazon.

Ydermere har Viaplay på nuværende tidspunkt ikke lukket en aftale om at vise Champions League i næste sæson. Viaplay har ellers kunnet tilbyde kampene fra Europas største klubturnering til sine kunder lige siden turneringens begyndelse i 1992.

Trods de ændrede rettigheder har Viaplay forklaret, at man ikke planlægger et prisfald overfor sine kunder.

Viaplay, der driver tv-kanaler i de nordiske lande samt en streamingtjeneste af samme navn, havde et dundrende underskud på 6,5 milliarder danske kroner for regnskabsåret 2023.

Viaplay arbejder fortsat på at lande rettighederne til Champions League, og derfor giver det mening at sælge en Premier League-rettighed til Amazon.

- At Viaplay sælger til Amazon er et tegn på de økonomiske udfordringer. Et selskab med sådan et underskud vil finde steder, hvor man kan spare og få penge i kassen, siger Jesper Jørgensen.

- Viaplay vil fastholde Champions League-rettighederne, for sammen med Superligaen og Premier League er det deres vigtigste rettighed. Det vil være at miste en kronjuvel for Viaplay, hvis de mister Champions League, siger sportsøkonomen.

TV2 har haft rettighederne til de to andre klubturneringer Europa League og Conference League siden 2021, men tv-stationen valgte ikke at forlænge aftalen.

Sponsoreret indhold