Sport22. september 2022

Skakspiller Magnus Carlsen får hug: Du skader sporten!

Magnus Carlsen får hug med på vejen efter hans højst usædvanlige opførsel, der i de seneste uger har sat skakverdenen i brand
Magnus Carlsen vil måske udtale sig om skakskandalen i den kommende uge.
Magnus Carlsen vil måske udtale sig om skakskandalen i den kommende uge.
 Foto: Ritzau Scanpix

Skakverdensmesteren Magnus Carlsen er i gang med at bringe sporten i vanry ved at insinuere snyd og derefter krybe i en slags flyverskjul.

Det mener den danske stormester Allan Stig Rasmussen, med henvisning til Carlsens højst usædvanlige opførsel, der i de seneste uger har sat skakverdenen i brand.

Først trak nordmanden sig fra en turnering efter at have lidt et choknederlag til Hans Niemann fra USA.

Da han i mandags mødte Niemann igen i et parti onlineskak, opgav han efter blot et enkelt træk og slukkede for videoforbindelsen.

Iagttagere over hele verden har straks tolket optrinnene som en protest over snyd.

- Hvis Carlsen bare har det mindste bevis, burde han havde fremlagt det nu. Han plejer at håndtere sin rolle som verdensmester utrolig godt. Men her hænger han en modstander til tørre, siger Allan Stig Rasmussen.

- I bund og grund kan det ødelægge Hans Niemanns skakkarriere i mange år fremover, fordi det her vil hænge over hovedet på ham.

Ud over et kryptisk Twitter-opslag har Carlsen forholdt sig tavs gennem hele forløbet, indtil han onsdag aften leverede et par udtalelser til pressen. Men dem blev omverdenen ikke meget klogere af.

- Desværre kan jeg ikke snakke om det, men folk må drage deres egen konklusion, og det har de definitivt gjort.

- Jeg må sige, at jeg er vældig imponeret over Niemanns spil, og jeg synes, at hans mentor, Maxim Dlugy, må have gjort et rigtig godt job, sagde Magnus Carlsen til skakmediet chess24.com - en kommentar, som de fleste tolker som værende ironisk.

Dlugy er en amerikansk stormester med et lidt blakket ry. Brugere på sociale medier mener at vide, at han har snydt i onlineskak og derfor er udelukket fra chess.com, der er en af de største skakplatforme på nettet.

Men officielt svæver det altså stadig i det uvisse, hvad der helt præcis fik Carlsen til at reagere, som han gjorde ved møderne med Niemann.

Allan Stig Rasmussen mener dog ikke, der kan være tvivl om, at Carlsen insinuerer svindel. Og det er en ganske alvorlig sag.

- Der er klare indikationer på, at han mener, at det er snyd. Ellers burde han have været ude at dementere.

- I skakverdenen er snyd måske det allerværste, du kan beskylde nogen for. Så bliver folk stemplet.

- En karantæne varer måske kun et par år. Men det kan tage 10 eller 20 år, før spilleren bliver accepteret igen, siger han.

Niemann har selv indrømmet at have snydt i onlineskak, da han var 12 år og igen som 16-årig, men siger, at han har været "ren" siden.

Allan Stig Rasmussen er også overbevist om, at Carlsens protest primært handler om kampen 4. september, som Niemann meget overraskende vandt.

- Han hilste jo på ham, inden de spillede. Det var først, da Carlsen havde tabt til ham, at der pludselig blev iværksat alle mulige tiltag i turneringen, og Carlsen trak sig, påpeger Allan Stig Rasmussen.

Niemanns spil i kampen mod verdensmesteren er selvfølgelig blevet gransket minutiøst af skakspillere og -eksperter over hele verden.

Er der noget, der indikerer snyd? Er Carlsens åbning på forhånd blevet lækket til Niemann? Eller har han fået hjælp af en computer via elektroniske signaler undervejs?

- Min klare opfattelse er, at det ligner det på ingen måde, siger Allan Stig Rasmussen.

- De fleste har efterhånden den holdning, at det her er uholdbart. Det er på vippen til, at Carlsen miskrediterer skaksporten, lyder det fra den mangedobbelte danske mester.

Sponsoreret indhold