Sport19. august 2023

Ryttere må ikke mangle næring: Får kager med ris og flødeost

Ryttere har brug for næring fra alle fødevaregrupper og får derfor kager med ris og flødeost under etaperne
Rytterne kan nyde både flødeost og riskager under PostNord Danmark Rundt.
Rytterne kan nyde både flødeost og riskager under PostNord Danmark Rundt.
 Foto: Ritzau Scanpix

Cykelrytterne i årets PostNord Danmark Rundt kan forbrænde op til 5000 kalorier på en etape. Det betyder, at de undervejs er nødt til at tanke energidepoterne op for at kunne gennemføre løbet i topform.

Brian Nielsen er soigneur på kontinentalholdet ColoQuick og pakker slynger med mad og væske i.

- Der er et par drikkedunke i - én med vand og én med energi. Så er der to forskellige energigels og en energibar. Og de får også hjemmelavede kager af risottoris blandet med neutral flødeost.

Rytterne må ikke få forplejning de første 10 kilometer og de sidste 20 kilometer. Dér skal de klare sig selv. Så hjælperne forsøger at dele madpakkerne ud på det mest kritiske tidspunkt.

- Det er typisk to tredjedele inde i løbet. Det er det tidspunkt, de skal have tanket op, så de har noget energi i kroppen til finalen, siger han.

Ris er vigtigt, fordi det er en god kilde til både protein og kulhydrater. Flødeosten tilfører fedt, og så er der typisk lidt kanel, vaniljesukker eller rosiner i.

- Det er for at give noget smag, i stedet for at det bare er ris, som er relativt neutral i smagen. Kanel og æble kører jeg tit - den kan de godt lide.

Hvis rytterne ikke fik mad og vand under løbet, ville det blive et meget anderledes cykelløb, forklarer han.

- Så ville de jo mangle energi, og så kan de ikke præstere. Det er simpelthen for at holde energiniveauet i kroppen oppe, så de kan præstere på højst mulige niveau.

- Det med at spise og drikke betyder rigtig meget. Det gør det jo også for os andre, der skal have mad for at holde vores energiniveau oppe. Og det betyder endnu mere med al den energi, som de forbrænder på etapen, lyder det fra Brian Nielsen.

Nicklas Amdi Pedersen er én af rytterne fra holdet, der får ris, mad og vand udleveret.

- Jeg er vild med kagerne. Vi har tit brugt dem, og det er fint at få noget andet end bare gels og energibarer. Det er en lækker snack, siger han.

Det kan måske lyde ulækkert, men under et cykelløb er det hverdagskost.

- Vi spiser mange ulækre ting. Vi spiser også ris til morgenmad, og det ved jeg heller ikke, om I gør derhjemme. Så vi har nogle specielle kostvaner, men sådan er det, når man skal have så meget energi, fortæller Nicklas Amdi Pedersen.

PostNord Danmark Rundt bliver afgjort lørdag, hvor enkeltstarten skal køres. Her kan rytterne ikke få udleveret mad, da etapen kun er 16 kilometer lang.

Sponsoreret indhold