Sport28. januar 2024

Rasmus Lauge husker tilbage på VM-finale mod Frankrig: - Min største kamp

Rasmus Lauge var ustyrlig for Frankrig sidste år til VM-finalen, og inden EM-finalen mod netop Frankrig, er det også sidste års finale, som overgår alle andre for ham
Rasmus Lauge var ustyrlig i sidste års VM-finale, hvor Danmark slog Frankrig. Den finale står også tilbage som den største kamp, som Lauge har spillet på landsholdet.
Rasmus Lauge var ustyrlig i sidste års VM-finale, hvor Danmark slog Frankrig. Den finale står også tilbage som den største kamp, som Lauge har spillet på landsholdet.
 Foto: Mikael Rieck

Når Danmark og Frankrig søndag aften spiller finale ved EM i håndbold, er det et år minus en dag, siden de to nationer senest mødtes på håndboldbanen.

Dengang gjaldt det VM-finalen i Stockholm, der især huskes for to ting: At Danmark skrev historie med den tredje VM-titel på stribe og for Rasmus Lauges amokløb mod det franske forsvar.

- Jeg har aldrig spillet en større kamp. Jeg har været heldig og dygtig at stå i mange finaler i min karriere, og jeg har spillet godt i mange af dem. Men den finale overgår dem alle sammen, siger Lauge.

Et år senere minder historien om Lauges VM 2023 stadig om et eventyr.

Han blev skadet umiddelbart før den første kamp og sad på tribunen i hele indledende runde og det meste af mellemrunden. Til sidst overvejede landstræner Nikolaj Jacobsen at sende ham hjem.

Lauge bestod dog en fysisk test og meldte sig langsomt ind i turneringen. Først et kort indhop i sidste mellemrundekamp mod Egypten. Siden en lidt usædvanlig rolle som ren forsvarsspiller i semifinalen mod Spanien.

Men i slutkampen retfærdiggjorde playmakeren den tålmodighed som trænerstab og holdkammerater havde haft med ham med en uforglemmelig præstation.

Han overtog dirigentstokken fra Mikkel Hansen i anden halvleg og massakrerede det franske forsvar med sine gennembrud og nimeterskud. Da det hele var slut, havde Lauge lavet ti mål.

- Alle spillere har prøvet at have en "hot hand" i en håndboldkamp, og vi stræber alle sammen efter at opleve det igen.

- Frankrig har ligget fint til mig længe, og jeg synes, jeg har haft mange gode landskampe imod dem. Men den kamp sidste år var selvfølgelig ekstraordinær, siger Rasmus Lauge.

Han kalder styrkeforholdet i søndagens EM-finale for fifty-fifty og er fast besluttet på at nyde oplevelsen.

- En finale har en helt speciel aura og følelse. Finaler må man aldrig tage for givet. De bringer nerver og sommerfuglene frem i maven, siger den 32-årige playmaker.

Sponsoreret indhold