Sport8. september 2023

Nu er det nok: Flere i Premier League har bedt om at få stoppet statsejerskab

Flere og flere klubber i Premier League bliver opkøbt af stater, og det vil flere i den engelske liga nu sætte en stopper for
Yasir al-Rumayyan (i jakkesættet i midten) er bestyrelsesformand i den engelske Champions League-klubb Newcastle. Desuden er han beskrevet som minister i den saudiarabiske regering.
Yasir al-Rumayyan (i jakkesættet i midten) er bestyrelsesformand i den engelske Champions League-klubb Newcastle. Desuden er han beskrevet som minister i den saudiarabiske regering.
 Foto: Scott Heppell/Reuters/Ritzau Scanpix

Flere i Premier League har bedt den britiske regering om at sætte en stopper for, at stater kan blive klubejere.

Det skriver avisen The Guardian.

Anmodningen kommer i forbindelse med, at den britiske regering er ved implementere en uafhængig tilsynsmyndighed for fodbold.

Den har blandt andet til formål at vurdere potentielle ejere og direktørers egnethed.

Samtidig kommer anmodningen i kølvandet på den statslige saudiarabiske investeringsfond, PIF's, opkøb af Newcastle i 2021.

Opkøbet blev oprindeligt skrinlagt, da Premier League krævede juridisk bindende garantier for, at Saudi-Arabien ikke ville blive klubbens de facto ejer.

Garantierne lykkedes – i hvert fald ifølge Premier League – med at blive leveret, således at Newcastle kom af med den mangeårige ejer Mike Ashley.

Siden da er PIF dog i juridiske dokumenter i andre urelaterede sager blevet beskrevet som "et selvstændigt organ tilhørende Kongeriget Saudi-Arabien".

Desuden er Yasir al-Rumayyan, Newcastles bestyrelsesformand og guvernøren i PIF, blevet beskrevet som en minister i den saudiarabiske regering.

På den baggrund mente flere Premier League-klubber ifølge The Guardian, at aftalen mellem Newcastles nye ejer og ligaen er blevet brudt.

Det fremgår ikke af The Guardians artikel, præcis hvorfor nogle vil sætte en stopper for statsligt ejerskab af klubber.

Men det skyldes øjensynligt de massive økonomiske muskler, statsejerskab medfører, samt anklager om brud på menneskerettighederne, som foruden Saudi-Arabien også Manchester City-ejerne fra Abu Dhabi beskyldes for.

Foruden at vurdere ejere og direktørers egnethed får engelsk fodbolds nye tilsynsmyndighed ifølge The Guardian til opgave at sikre, at klubber har tilstrækkelige økonomiske ressourcer, at beskytte fansenes interesser, og autorisere godkendte turneringer.

Sidste punkt er øjensynligt en henvisning til udbryderligaen European Super League (ESL), der blev lanceret i april 2021 af 12 europæiske storklubber.

Blot to døgn senere blev projektet dog afblæst efter massive fanprotester.

Sponsoreret indhold