Sport20. oktober 2023

Muligt lønloft på vej i Premier League

Der kan være et lønloft på vej i Premier League, afslører Crystal Palace-ejer Steve Parish
Aftalen skal angiveligt sikre, at også de mindre klubber skal være konkurrencedygtige.
Aftalen skal angiveligt sikre, at også de mindre klubber skal være konkurrencedygtige.
 Foto: Rui Vieira/ASSOCIATED PRESS

Premier League kan være på vej med et lønloft, der forhindrer de største og rigeste klubber i at stikke helt af fra resten af ligaen og topklubberne i resten af Europa.

Det antyder Crystal Palaces medejer og formand, Steve Parish, ifølge The Times.

Det er i forvejen forventet, at Premier League ligesom Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) vil indføre et loft for omkostninger, som hænger sammen med de enkelte klubbers omsætninger.

Uefa vil begrænse klubber til at bruge 70 procent af deres omsætning på løn og transfers, mens Premier League vil sætte grænsen til 85 procent.

Men en lidt mindre flydende model, som ikke afhængig af omsætning, er også på bordet i Premier League, afslører Parish.

- Der er virkelig positive snakke om det. Vi er også nødt til at være forsigtige, for der kan være ubevidste konsekvenser.

- Forhåbentlig ender vi et sted, hvor det er gavnligt. Ikke kun for klubberne i Premier League, men også for hele fodboldpyramiden og de lavere rangerede klubbers mulighed for at konkurrere.

- Vi stemmer om, at vores konkurrenter kan gøre det bedre og udfordre os, siger Parish.

Udfordringen ved et loft, der er afhængig af omsætning, er, at nogle klubber via eksempelvis enorme og ofte tvivlsomme sponsorater kan pumpe deres omsætning meget højt op.

Et alternativ er derfor ifølge The Times at lave et lønloft, der i stedet baserer sig på tv-penge. Mere konkret skal lønloftet svare til fire gange det beløb, som holdet på sidstepladsen får udbetalt i tv-penge i Premier League.

Med 2021/22-sæsonen som eksempel vil lønloftet i den model være på godt 400 millioner pund eller cirka 3,5 milliarder kroner om året, og Manchester United brugte som lønførende knap 3,3 milliarder kroner den sæson.

Sponsoreret indhold