Sport7. august 2023

Ministre slår fast: Interesse for VM til Danmark

Jakob Engel-Schmidt og Troels Lund Poulsen lufter interesse for at VM i landevejscykling til Danmark
Cycling – UCI World Championships 2023 – Glasgow, Scotland, Britain – August 6, 2023 Denmark's Mads Pedersen abd Belgium's Wout Van Aert in action during the men's elite road race REUTERS/Maja Smiejkowska
Mads Pedersen (tv.) og Wout Van Aert (th.) kan komme til at udkæmpe en drabelig kamp ved et eventuelt VM i Danmark.
 Foto: Maja Smiejkowska/Reuters/Ritzau Scanpix

VM i landevejscykling i 2011, Giro d'Italia året efter, Tour de France i 2022 og VM i banecykling i 2024.

Danmark har gennem lidt mere end et årti lagt jord til adskillige cykelbegivenheder, men det ser ikke ud til, at sulten efter de store løb er stillet.

Under VM i Glasgow er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med Danmarks Cykle Union og Sport Event Denmark i disse dage på besøg for at samle inspiration hos de skotske arrangører.

Det kan i sidste ende udmønte sig i et nyt dansk VM-bud, forklarer kulturministeren.

– Kunne vi være heldige med at få et VM i landevejscykling til Danmark i fremtiden, vil vi være glade. Det ligger ikke på flad hånd endnu, men vi er her for at vurdere, om det kan lade sig gøre, siger Jakob Engel-Schmidt.

Det har længe ligget fast, at de fire kommende verdensmesterskaber i landevejscykling skal afholdes i Schweiz, Rwanda, Canada og Frankrig.

På Den Internationale Cykelunions (UCI) kongres i sidste uge blev det så vedtaget, at De Forenede Arabiske Emirater skal stå for VM i 2028.

Kulturministeren ved da heller ikke, hvornår mesterskabet i givet fald skal forbi Danmark.

– Det er nok for tidligt at tale om det endnu. Men det er ikke mere end et par uger siden, at en samlet regering var ude at sige, at vi ønsker flere sportsbegivenheder og store slutrunder til Danmark.

– Så er det nærliggende, at man gør sig klogere på, hvordan det bedst kan lade sig gøre, hvordan økonomien ser ud, hvad det betyder økonomisk, og hvad det betyder for den opfattelse, de mange besøgende kommer til at have af det land, der afholder begivenhederne, siger han.

Ved VM i Glasgow er de største discipliner inden for sporten samlet for første gang. Over 8000 atleter er samlet, og når der samtidig skal være plads til fans, sponsorer og andre interessenter, stiller det store krav til kapaciteten.

Den opgave kan Danmark godt løfte, mener Engel-Schmidt. Men det behøver ikke nødvendigvis at være den helt store pakke, der finder vej til Danmark, fastslår regeringskollegaen.

– For os er det ikke afgørende, om man laver det store ”big bang” som her, eller om man koncentrerer sig om at få det inden for landevejscykling, siger Troels Lund Poulsen.

Både De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien fik tildelt flere begivenheder for de kommende år på sidste uges UCI-kongres.

Spørgsmålet er, om Danmark fremover kan bokse med de nationer i en budkonkurrence.

– I nogle tilfælde ja. Jeg synes også, at det er vigtigt, at de begivenheder og store sportsevents, vi afholder, er med til at sætte et godt eksempel. Det, at vi er et land, der går højt op i menneskerettigheder, pressefrihed og andet, er forhåbentlig et eksempel, som andre kan finde inspiration i, siger kulturministeren.

VM i Glasgow varer i alt 11 dage og slutter på søndag.

Sponsoreret indhold