Sport5. november 2023

Mandlige håndboldspillere fravælger barsel uden løn

Det sker sjældent, at de mandlige håndboldspillere tager 11 ugers barsel, fordi barslen er ulønnet
Flere mandlige håndboldsspillere fravælger barsel uden løn. (Arkivfoto)
Flere mandlige håndboldsspillere fravælger barsel uden løn. (Arkivfoto)
 Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mange mandlige håndboldspillere får børn, mens de stadig er aktive.

Men de færreste gør brug af retten til 11 ugers øremærket barsel, og ugerne går tabt.

Det har både sportslige og økonomiske omkostninger at gå på barsel, siger Torben Vinther, direktør i fagforeningen Håndbold Spiller Foreningen.

- Man får en lavere værdi hos klubberne, når man er én af dem, der vælger at tage barsel. Samtidig får spillerne at vide, at hvis de vil på barsel, er det på dagpenge.

En af de spillere, der ikke har taget barsel, er Martin Bisgaard, fløjspiller i Fredericia Håndboldklub.

Han blev far til en dreng i december 2022. Han blev væk fra træning i en uge på grund af fødselskomplikationer, og da han mødte op til kamp lørdagen efter, sad han på bænken.

- Sådan er det bare. Det er intet ondt mod min træner. Hvis man ikke har været til alle træninger inden, kan man have misset taktik op til kampen, siger han.

Håndboldspilleres karrierer afhænger af individuelle præstationer, forklarer Martin Bisgaard.

- Din kammerat på venstre back kan ikke sikre dig en ny kontrakt. Hvis du tager fem ugers barsel i løbet af foråret, er du sikker på, at din kontrakt ikke bliver forlænget, siger han.

I standardkontrakten fra forbundet DanskHåndbold står der ikke noget om løn under barsel - eller barsel i det hele taget.

- Der er stor forskel på min løn og 13.000 kroner i barselsdagpenge efter skat. Det giver lidt en knude i maven at skulle køre fra sin søn, når han er seks dage gammel, siger Martin Bisgaard.

Spillerne kan rådføre sig med Håndbold Spiller Foreningen, hvis de vil tage barsel, men der er ikke udsigt til en fælles aftale blandt klubberne, siger Torben Vinther.

- Det var da klart at foretrække, at alle klubber gjorde det samme, siger han.

I juni forelagde spillerforeningen klubberne en model, hvor spilleren kan tage lønnet barsel, når turneringen ligger stille, for eksempel efter sæsonafslutningen.

Men flertallet af klubber stemte nej.

- Det er voldsomt ærgerligt, for det går ud over især børnene. Det er både en praktisk og trivselsmæssig udfordring, siger han.

I divisionsforeningen Tophåndbold, der repræsenterer klubberne, ser direktør Thomas Christensen et problem i, at håndboldspillere ikke undtages fra regler om øremærket barsel ligesom selvstændige.

- Spillerne vil gerne gøre det så godt som overhovedet muligt, og derfor vil de aldrig ønske at gå på barsel midt i en sæson. Men hvis de vil, må de selvfølgelig det, siger han.

Det står ingen steder i loven, at fædre og medmødre skal have løn under barsel.

- Mange håndboldklubber kæmper hver dag for, at økonomien skal hænge sammen. 85 procent af økonomien i en håndboldklub går til spillerløn, siger Thomas Christensen.

Sponsoreret indhold