Sport16. maj 2023

Landsholdslegenden Per Røntved er død: Blev 74 år

Danmark har mistet en sand landsholdslegende
Den tidligere landsholdsstjerne Per Røntved er død. Han blev 74 år. nbsp;
Den tidligere landsholdsstjerne Per Røntved er død. Han blev 74 år.
 Foto: Erik Holmberg/Ritzau Scanpix

Dansk fodbold må tage afsked med en af sine store spillere.

Den tidligere landsholdsspiller og landsholdsanfører Per Røntved er død af kræft. Han blev 74 år gammel.

Det skriver TV3 Sport.

Oprindeligt havde Røntved sin plads i angrebet, men han blev senere rykket tilbage på midtbanen og fik kronede dage på posten som libero i det bageste forsvar.

Per Røntved havde en aktie i, at fodboldlandsholdet i begyndelsen af 1980'erne gik fra at være et taberhold til et vinderhold.

Han var med til at gå forrest, når landstræner Sepp Piontek hårdt og bestemt forsøgte at sætte en ny retning for landsholdet. Med sin store seriøsitet gik Røntveds mentalitet hånd i hånd med Pionteks ditto.

Per Røntved spillede 75 landskampe for Danmark i perioden 1970-1982. Dengang var det en landsholdsrekord, men den blev senere overtaget af Morten Olsen og tilhører i dag Peter Schmeichel med 129 kampe.

Per Røntved kom ikke med, da Danmark i 1984 skulle deltage i EM-slutrunden i Frankrig. Året markerede i stedet en anden skelsættende begivenhed i Røntveds liv - men en tragisk en af slagsen.

På det tidspunkt spillede han i USA, og under en uskyldig sjippekonkurrence med sin bror pådrog Per Røntved sig i en alder af 35 år en hjerneblødning, som lammede ham i den ene side af kroppen.

Per Røntveds fighterinstinkt nægtede ham at segne hen af den grund. Han påtog sig efter hjerneblødningen flere forskellige job i fodboldverdenen, samtidig med at han rejste rundt i landet og holdt foredrag om sit handicap. I fritiden spillede han golf.

Hans fodboldkarriere begyndte i Brønshøj. Han spillede for den københavnske forstadsklub, da han i 1972 deltog i den olympiske fodboldturnering i München.

I oktober samme år skiftede han til vesttyske Werder Bremen, og senere blev han kåret til årets fodboldspiller i Danmark. Han blev i Werder Bremen i syv år.

Danskeren blev regnet for en af de bedste udlændinge i ligaen, men hans Bremen-afsked forløb ikke uden dramatik.

I sin bog "Fodbold på Vrangen", der udkom i 1979, påstod Røntved, at flere af hans holdkammerater jævnligt anvendte forbudte medikamenter for at kunne klare de ubarmhjertige fysiske krav i professionel fodbold.

Og hans kritik af Danmarks daværende landstræner, Kurt Nielsen, skabte røre under hjemlige himmelstrøg.

Fra efteråret 1979 var Røntved tilbage i dansk fodbold. Han overtog en sportsforretning i Randers og rykkede ind på det lokale 2.-divisionshold - Danmarks dengang næstbedste række.

En kort overgang syntes han ude af billedet i landsholdssammenhæng, men blev igen stamspiller og anfører under Sepp Piontek, som han også kendte fra Werder Bremen.

I en alder af næsten 34 år opsøgte Per Røntved sit sportslige otium i den amerikanske indendørs liga, hvor han i to perioder repræsenterede klubben Wichita Wings. Indimellem spillede han i efteråret 1983 nogle måneder for Hvidovre i den bedste række.

Sponsoreret indhold