Sport22. april 2024 (opd. 22. april 2024)

Kina afviser påstande om doping som falske nyheder

Ifølge de kinesiske myndigheder har ingen af landets svømmere overtrådt antidopingreglerne før OL i Tokyo

De kinesiske myndigheder afviser mandag, at 23 af landets topsvømmere blev testet positive for et forbudt stof før OL i Tokyo i 2021.

Fra højeste politiske sted er der opbakning til de kinesiske atleter.

- Det er falske nyheder og ikke baseret på fakta, siger Wang Wenbin, der er talsmand fra det kinesiske udenrigsministerium, ifølge AFP.

Lørdag kom nyheden om, at kinesiske svømmere havde spor af hjertemedicinen trimetazidin i prøver, der blev afgivet før sommerlegene i 2021. Det er et ulovligt stof, fordi det er præstationsfremmende.

13 af svømmerne deltog ved legene.

Det var den australske avis Daily Telegraph, tyske ARD og New York Times, som offentliggjorde deres fund lørdag. ARD udsendte søndag også en dokumentar om sagen.

Ifølge medierne konkluderede Kinas antidopingmyndigheder indledningsvist, at dopingprøverne indeholdt afvigende analytiske fund.

Men senere frikendte Kina svømmerne for straf, efter at undersøgelser viste, at atleterne havde indtaget stoffet ubevidst gennem forurenet mad i forbindelse med konkurrencer i slutningen af 2020 og starten af 2021.

Det Internationale Antidopingagentur, Wada, stillede sig senere bag den forklaring. Svømmerne fik derfor lov til at deltage ved OL for tre år siden.

Wada har i de seneste dage udsendt flere pressemeddelelser og kalder mediernes dækning af sagen om de kinesiske svømmere for "vildledende og potentielt æreskrænkende".

Det bemærker Kina også i mandagens udmelding.

- Jeg tror, at I også har set, at Wada er kommet med et meget klart svar, siger Wang Wenbin.

Han fastslår, at de kinesiske antidopingmyndigheder gennemførte en dybdegående og detaljeret undersøgelse af sagen. Undersøgelsen fandt, at atleterne havde indtaget det ulovlige stof "uden deres viden".

- De kinesiske svømmere, der er tale om, gjorde ikke noget forkert, og deres handlinger udgjorde ikke en overtrædelse af antidopingreglerne.

- Efter en efterforskning af sagen har Wada bekræftet resultaterne fra de kinesiske antidopingmyndigheder, siger Wang Wenbin.

Efter søndagens ARD-dokumentar har Wada udsendt endnu en pressemeddelelse, som igen støtter kineserne i sagen.

- Vi står stadig fast ved resultaterne af vores videnskabelige undersøgelse og juridiske afgørelse vedrørende sagen, skriver Wada.

Kina tog seks medaljer i svømning ved OL i Tokyo - heriblandt tre guldmedaljer. Flere af svømmerne har udsigt til at stille op ved sommerens lege i Paris.

Sponsoreret indhold