Sport21. juli 2022

Jonas Vingegaard kan gå i Bjarne Riis' fodspor - Derfor kan dagens Tour de France-etape blive historisk

Danskeren i gult kan tage en sejr, der vil gå over i historiebøgerne
Jonas Vingegaard kan gå i Bjarne Riis' fodspor på dagens etape til Hautacam.
Jonas Vingegaard kan næsten cementere sin sejr på dagens etape.
 Foto: Daniel Cole/AP/Ritzau Scanpix

Torsdag skal det sidste og store slag i bjergene i årets Tour de France udkæmpes.

Her kan vinderen af Tour de France potentielt findes, og lige nu sidder den gule trøje solidt plantet på danske Jonas Vingeaard.

Han har et forspring på 2 minutter og 18 sekunder ned til sin nærmeste og eneste konkurrent sloveneren, Tadaj Pogacar.

Riis vandt for 26 år siden

På 18. etape skal rytterne over tre hårde bjergstigninger på en 143,2 kilometer lang etape. Men det er især den sidste stigning, der er udenfor kategori, og hvor etapen slutter, at alle venter spændt på, hvad der kommer til at ske.

Her er nemlig tale om det legendariske bjerg Hautacam, hvor store Tour de France-sejre er blevet vundet. En sejr, de fleste danskere nok husker bedst, er Bjarne Riis’ sejr på bjerget i 1996.

Her vandt han i den gule trøje, som han beholdt hele vejen til Paris og tog den samlede sejr i Tour de France. Dermed væltede Ørnen fra Herning den femdobbelte vinder af cykelløbet italieneren Miguel Indurain af pinden.

“Kys til Jonas, kys til Danmark”

Jonas Vingegaard kan gøre Bjarne Riis kunsten efter 26 år senere, når han skal holde Tadej Pogacar i skak.

For bliver det danskeren fra Glyngøre, der kommer først over målstregen på Hautacam, er den samlede sejr næsten så godt som hjemme, og den første dansker siden Bjarne Riis vil stå øverst på podiet i Paris med en gul trøje siddende tæt til kroppen.

Riis håber da også, at Vingegaard kan give “kys til Jonas, kys til Danmark”.

– Det er jo en smuk stigning. Og det vil være utroligt smukt, hvis Vingegaard kan vinde på Hautacam med den gule trøje, som jeg selv gjorde i 1996. Det vil være exceptionelt, hvis det kan lykkes en gang til, siger Bjarne Riis til TV 2.

Bjarne Riis
Sådan så det ud i 1996, hvor Bjarne Riis vandt på Hautacam og ordene fra TV 2's kommentator Jørn Mader lød: "Kys til Bjarne, kys til Danmark. Det her, det er noget, der vil noget".
 Foto: Patrick Kovarik/AFP/Ritzau Scanpix

Født i 1996

Samtidig kan Vingegaard også vælte en dominerende cykelrytter af tronen, ligesom Riis gjorde med Indurain, eftersom Pogacar har vundet Tour de France i 2020 og 2021.

Og ikke nok med at danskeren i gult kan tage en symbolsk sejr på den 13 kilometer lange, legendariske stigning, så er Jonas Vingegaard født i 1996. Året for Bjarne Riis´ Tour-triumf.

Med andre ord kan dagens etape næsten ikke blive andet end historisk.

Efter dagens etape venter en afgørende enkeltstart lørdag, hvor det er sikkert og vist, hvem der vinder årets Tour de France.

Her er Vingegaard og Pogacar jævnbyrdige, faktisk kørte danskeren hurtigere end sloveneren sidste år på den afsluttende enkeltstart.

Men intet er definitivt afgjort, før Tour-feltet krydser målstregen på Champs-Élysées på søndag.

Sponsoreret indhold