Sport7. januar 2023 (opd. 7. januar 2023)

Jonas Vingegaard er årets sportsnavn

Fik flere eftertragtede priser ved årets sportsshow
Jonas Vingegaard vandt flere store priser ved "Sport 2022".
Jonas Vingegaard vandt flere store priser ved "Sport 2022".
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Datteren Frida lukkede øjnene og græd

Jonas Vingegaards Tour de France-sejr i sommer var en historisk bedrift, og lørdag fik den sindige jyde maksimal individuel hæder, da der blev uddelt priser ved "Sport 2022" i Boxen i Herning.

Efter allerede at have modtaget B.T. Guld-prisen tidligere på aftenen, modtog han også hæderen som Årets Sportsnavn 2022. En hæder, der uddeles af Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark.

Mens Årets Sportsnavn bliver valgt af en komité, er B.T. Guld atleternes egen pris, hvor 40 topatleter fra en række forskellige sportsgrene stemmer.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere andre til at begynde med at cykle eller dyrke en anden sport, siger Vingegaard fra scenen i Herning.

Kæresten Trine Marie Hansen har været en kæmpe støtte for Jonas Vingegaard. Og hun var naturligvis med, da han modtog sin velfortjente hæder.
Kæresten Trine Marie Hansen har været en kæmpe støtte for Jonas Vingegaard. Og hun var naturligvis med, da han modtog sin velfortjente hæder.
 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ved begge priser var Jonas Vingegaard oppe imod badmintonstjernen Viktor Axelsen som den ene af de tre sidste nominerede.

I Årets Sportsnavn var dressurlandsholdet det tredje bud i opløbet, mens det i B.T. Guld var tenniskometen Holger Rune, som var med i kampen til det sidste.

Begge priser endte dog med at gå til 26-årige Vingegaard.

Jonas Vingegaard sendte Danmark på den anden ende tilbage i juli, da han som den kun anden dansker nogensinde sejrede i verdens største cykelløb. Endda i året med den historiske start på løbet på dansk grund.

Jonas Vingegaard i Danmark

Det lykkedes Vingegaard at knække det slovenske fænomen Tadej Pogacar, som havde vundet Tour de France de to foregående år.

Foruden den samlede sejr sikrede Jumbo-Visma-danskeren sig også løbets prikkede bjergtrøje samt to etapesejre undervejs.

- Det, som Jonas Vingegaard leverede i juli, var en historisk pragtpræstation, som samlede danskerne, og gjorde ham til folkeeje, siger DIF-formand Hans Natorp i en pressemeddelelse.

De vandt under "Sport 2022"

Der blev uddelt 11 priser ved "Sport 2022", den årlige prisfest i den danske sportsverden:

Årets Sportsnavn: Jonas Vingegaard (cykling).

B.T. Guld: Jonas Vingegaard (cykling).

Optaget i Sportens Hall of Fame: Caroline Wozniacki (tennis).

Intet er umuligt-prisen: Ida Karstoft (atletik).

Olympiske Håb: Turpal Bisultanov (brydning).

Årets Mandlige Fodboldspiller: Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham).

Årets Kvindelige Fodboldspiller: Stine Ballisager (Vålerenga).

Frivillige Ildsjæl: Freja Jæger Poulsen (jiu-jitsu).

Kulturministerens Idrætspris: Tobias Thorning Jørgensen (paradressur).

Årets Idrætsforening: Cykling Odense (cykling).

Årets Træner: Piotr Wojewski (sejlsport).

- Alle snakkede om Vingegaard, som bare blev bedre og bedre, som løbet skred frem. Og når man genser billederne fra Rådhuspladsen i København, hvor den danske tourvinder blev hyldet som folkehelt, så rejser hårene sig stadig på armene.

Vingegaard hentede i 2022 også etapesejre i blandt andet Critérium du Dauphiné og CRO Race.

Både B.T. Guld og Årets Sportsnavn gik sidste år til Viktor Axelsen.

Sponsoreret indhold