Sport26. april 2024

Forbedret fysik har givet Antonsen mental ro i kampene

Anders Antonsen er tilbage på sit topniveau. Det skyldes ikke mindst et løft i den fysiske formåen
Anders Antonsen fylder 27 i morgen. 
Anders Antonsen fylder 27 i morgen.
 Foto: ADEK BERRY/Ritzau Scanpix

Efter et skadesplaget 2022 og et svingende 2023 har den danske badmintonspiller Anders Antonsen igen kilet sig ind i den absolutte verdenstop.

Han vandt sine første 16 kampe i 2024, snuppede to store turneringssejre, var med til at sikre dansk EM-guld for herrer og senest vandt han EM-guld individuelt tidligere på måneden.

Det skyldes ikke mindst, at han ikke er røget ind i længerevarende skader som i 2022, så han har kunnet træne kontinuerligt og få lagt på den fysik, som tidligere kunne være en akilleshæl.

- Jeg har altid været en god tekniker og taktiker, så det er ikke sådan, at jeg lige pludselig har lært den del. Men jeg har bygget på min fysik, og jeg har været i stand til lidt mere, end jeg har været førhen, forklarer Antonsen.

Han fejrer sin 27. fødselsdag lørdag, når Danmark tager hul på Thomas Cup med en must win-kamp mod Algeriet.

Allerede i slutningen af teenageårene blev han en del af landsholdstræningen i Brøndby. Han var en klejn spiller, og arbejdet med fysikken har altid fyldt en del for ham.

Men efter et 2022, hvor skader forpurrede det meste, har han haft ekstra fokus på arbejdet med fysikken. Det er en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor han nu er tilbage på sit topniveau.

- Det har helt sikkert rykket mig meget i en positiv retning, at min stamina er bedre, og min styrke er bedre. Jeg er også mindre skadet, lyder det fra aarhusianeren.

Han har i flere hårde kampe i år bevist, at han ikke længere går ned i tredje sæt. Eller taber kampe, fordi modstanderen kan løbe længere.

Det har været tydeligt udefra, men det har også skabt en anden ro for Antonsen selv, når han står på banen.

- Det er en lige så stor del af det, at man har troen på, at man kan stå distancen. Hvis man begynder at tvivle på det halvvejs gennem første eller andet sæt, er man måske mere tilbøjelig til at træffe nogle forkerte valg, siger han.

- Det med at stole på, at det her kan jeg, det ved jeg, at jeg kan holde til, det er en lige så stor del af det som rent faktisk at kunne det.

Selv om Anders Antonsen ligesom Viktor Axelsen har lavet sit eget træningssetup uden om landsholdstræningen, træner han fortsat med i landsholdstræningen i Brøndby.

Og her har cheflandstræner Kenneth Jonassen også på nærmeste hold kunnet følge den udvikling, Antonsen har været igennem siden nytår. Og han har set, hvordan den forbedrede fysik har givet ham mere mentalt overskud i kampene.

- Anders har været fysisk rigtig stærk på banen, men han har også været mentalt rigtig stærk i forhold til at blive i det. Selv om du lægger på din fysik, så er det ikke bare lige at overføre direkte, siger Jonassen.

- Han har jo spillet med en blanding af stor selvtillid og stor frækhed på banen og turdet at gøre de svære ting i svære situationer.

Anders Antonsen er aktuelt nummer fire på verdensranglisten. Medmindre Viktor Axelsen bliver skadet eller spares, så spiller Antonsen andensingle for Danmark ved Thomas Cup, da Axelsen topper verdensranglisten.

Sponsoreret indhold