Sport25. april 2024

Fifa blæser på menneskerettigheder: Indgår aftale med statsejet saudisk olieselskab

Fifa og det saudiske olieselskab Aramco har indledt et fireårig samarbejde, meddeler parterne
De seneste ti år har journalister afdækket, hvordan FIFA er gennemsyret af korruption. Nu har de indgået et nyt partnerskab med et saudisk statsejet olieselskab - det bliver mødt med skeptisk hos DBU.
De seneste ti år har journalister afdækket, hvordan FIFA er gennemsyret af korruption. Nu har de indgået et nyt partnerskab med et saudisk statsejet olieselskab - det bliver mødt med skeptisk hos DBU.
 Foto: Steffen Schmidt/AP/Ritzau Scanpix

Det saudiske statsejede olieselskab, Aramco, har lavet et fireårigt partnerskab med Det Internationale Fodboldforbund, Fifa.

Det oplyser begge torsdag uden at løfte sløret for økonomien i aftalen, der gør Aramco til eksklusiv partner i energikategorien.

Aftalen gælder blandt andet herrernes VM i 2026 og kvindernes VM i 2027.

- Partnerskabet hjælper Fifa med succesfuldt at arrangere sine store turneringer i løbet af de næste fire år, og som det er tilfældet med alle vores kommercielle aftaler, gør det os i stand til at yde øget støtte til vores 211 Fifa-forbund over hele kloden, siger Fifa-præsident Gianni Infantino.

Samarbejdet kommer for kritikerne ikke som den helt store overraskelse, efter at Fifa i oktober sidste år bekræftede, at Saudi-Arabien er eneste værtsbud på herrernes VM i 2034.

Saudi-Arabien annoncerede sit bud den 4. oktober. Det skete, få timer efter at Fifa havde givet 2030-slutrunden til et fælles bud fra Spanien, Portugal og Marokko.

Fifa satte samtidig 31. oktober som deadline for bud på 2034-slutrunden og gav altså eventuelle bejlere mindre end en måned til at byde ind. Australien overvejede det, men afgav aldrig et bud.

Det er Asien eller Oceaniens tur til at afholde VM i 2034, da Nordamerika ved USA, Canada og Mexico afholder slutrunden i 2026, og Afrika og Europa samt Sydamerika ifølge Fifa er dækket ind i 2030.

Uruguay, Argentina og Paraguay er således vært for hver én kamp i 2030, inden resten af slutrunden afvikles i Spanien, Portugal og Marokko. Alle seks lande er direkte kvalificeret til 2030-slutrunden som værter.

Kritikere har set den usædvanlige konstruktion og den korte deadline som et forsøg på at bane vejen for Saudi-Arabien som vært i 2034.

Dansk Boldspil-Union (DBU) har blandt andre udtrykt kritik af Saudi-Arabien som vært.

- Vi mener ikke, at Saudi-Arabien lever op til de høje menneskerettighedsstandarder, som vi fra dansk side synes, et land skal opfylde, sagde DBU-direktør Erik Brøgger sidste år.

Brøgger og DBU vil presse på for, at Fifa nu seriøst arbejder med sine egne kriterier for et værtsland, inden Saudi-Arabien helt officielt bliver udpeget som VM-vært.

- Det gælder de krav, der er både til det kommercielle og stadioner, men også menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, medier og pressefrihed, lød det fra Brøgger, efter at Fifa afslørede, at det saudiske bud står alene.

Sponsoreret indhold