Sport25. september 2023

Får vi VM igen? København er Danmarks VM-bud

Danmarks bud på verdensmesterskabet i cykling i 2029 centrerer sig omkring en rute i og omkring København
VM i Cykling 2023, som bliver afholdt i Glasgow i Skotland. Mads Pedersen, landstræner Anders Lund, Mattias Skjelmose og Mikkel Bjerg. Lørdag den 5. august 2023.
Når Mattias Skjelmose (tv.) og Mads Pedersen (i midten) trækker i den danske trikot til VM i 2029, kan det blive på danske landeveje.
 Foto: Ritzau Scanpix

Får Danmark tildelt værtskabet ved VM i landevejscykling i 2029, bliver det på en rute, der formentlig vil egne sig til sprintere eller hårdføre endagsryttere.

København er nemlig udset som værts- og målby for linjeløbet i det danske bud på den store sportsbegivenhed.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

– København har en hovedrolle i det her projekt, siger Morten Anderson, der er formand i Danmarks Cykle Union (DCU), til TV 2 Kosmopol.

I forhold til en mulig rute peger Morten Anderson på, at København nok er flad, men at det ikke er ensbetydende med en let rundstrækning.

– Vi tror på, at København kan byde ind med en fantastisk kulisse, og så tror vi også, at det er muligt at lave en krævende gadeløbsrute, der kan gavne de teknisk stærke ryttere, siger han.

Inden for de kommende uger skal politikerne i Københavns Kommune tage stilling til en konkret ansøgning om kommunal støtte til det danske VM-bud, der har et samlet budget på 140 millioner kroner – hvoraf staten finansierer halvdelen.

I ansøgningsmaterialet, som netop er blevet tilgængeligt på Københavns Kommunes hjemmeside, kan man læse, at DCU konkret forestiller sig København som den primære værtsby for hele eventet og som målby for linjeløbet.

DCU ansøger derfor København om 25 millioner kroner, der kan udmøntes fra kommunens megaeventpulje – en pulje, der tidligere har medfinansieret blandt andet Tour de France, VM i badminton og VM i ishockey.

Og her er der opbakning fra et politisk flertal til at udmønte bevillingen samt yderligere fem millioner kroner til forskellige værtsbyaktiviteter.

Ordførere og gruppeforpersoner fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF samt Konservative – der tilsammen har et flertal i det beslutningstagende økonomiudvalg – siger til TV 2 Kosmopol, at de vil stemme for bevillingen og København som værtsby for VM i cykling.

Enhedslisten og Venstre har ved artiklens udgivelse ikke besvaret TV 2 Kosmopols henvendelse.

København bliver dog ikke den eneste værtsby ved et eventuelt VM i Danmark.

Mens København skal lægge veje til de afsluttende omgange ved linjeløbet, arbejdes der fra de danske arrangørers side om at indgå en aftale med en anden værtsby, hvorfra linjeløbet skal sættes i gang. En startby med andre ord.

Herudover står det klart, at enkeltstarten skal afholdes uden for hovedstadsområdet. Værtsbyen for enkeltstarten er fortsat ikke på plads.

I forbindelse med finanslovsudspillet i slutningen af august måned meddelte regeringen, at man agter at afsætte 70 millioner kroner til afholdelse af VM i landevejscykling.

Næste skridt i forsøget på at skaffe den enorme sportsbegivenhed til Danmark er at forfatte et skriftligt budmateriale, som skal afleveres til UCI inden udgangen af januar måned.

Værtskabet for VM i landevejscykling i 2029 offentliggøres i september måned næste år i forbindelse med verdensmesterskaberne, der i 2024 afholdes i schweiziske Zürich.

Sponsoreret indhold