Sport25. oktober 2023

Ekspert ikke i tvivl: Taylor Swift er NFLs nye markedsførings-våben

Den meget offentlige romance mellem popdronningen Taylor Swift og football-stjernen Travis Kelce er fantastisk for brandingen af "skruppeløse" NFL, siger ekspert
Det er billeder som disse, der har sendt "Swifties" i ekstase verden over - og det er rigtig gode nyheder for den nationale amerikanske fodboldliga. 
Det er billeder som disse, der har sendt "Swifties" i ekstase verden over - og det er rigtig gode nyheder for den nationale amerikanske fodboldliga.
 Foto: Jay Biggerstaff/Ritzau Scanpix

Taylor Swift og Travis Kelce har været her, der og alle vegne, siden Taylor første gang dukkede op på Arrowhead Stadium, hvor det amerikanske fodboldhold Kansas City Chiefs holder til.

- Lige meget hvilken type NFL-fan du er, så får du Taylor Swift lige i hovedet, fortæller journalist og mangeårig NFL-ekspert, Tommy Kjærsgaard til SE og HØR.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-10-25/23296067961475-1920x1280we.jpg
Travis Kelce og Taylor Swift hånd i hånd på Arrowhead Stadium 22. oktober.
 Foto: Charlie Riedel/ASSOCIATED PRESS

Den amerikanske fodboldliga har ikke gjort meget for at skjule sin begejstring over kendisparrets spirende romance, og det er der en helt særlig grund til:

- NFL er en af de mest effektive pengemaskiner i verden. De er jo skruppeløse - ikke nødvendigvis på en dårlig måde i denne sammenhæng - men de forstår at udnytte situationen til at ramme en masse mennesker, som de ikke normalt kan ramme.

- Det er en kæmpe styrkelse af ligaens brand. Hun er jo helt vanvittig på sin egen måde og den måde, hun har bygget sit eget brand op på. På den måde er det en blåstempling af ligaen, og en godkendelse fra Taylor Swifts fans, siger Kjærsgaard.

NFLs møgsager

Og nogen vil måske driste sig til at sige, at NFL har brug for den gode omtale. Ligaen har i de seneste år været ramt sager, som har skabt virkelig dårlig omtale verden over.

De fleste af spillerne i ligaen er sorte, men samtlige cheftrænere og ejere er hvide mænd.

I en eksplosiv udtalelse fra 2018, sagde basketball-ikonet LeBron James, at NFL har "en flok gamle hvide mænd, der ejer hold", som har en "slave-mentalitet" over for spillere.

Udtalelsen kom i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen og de strømninger, der havde bredt sig til sorte atleter i blandt andet NBA og NFL.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-10-25/20200619-035019-4-1920x1280we.jpg
Colin Kaepernick og holdkammeraten Eric Reid knæler i protest i 2016.
 Foto: Thearon W. Henderson/Ritzau Scanpix

I 2016 blev San Francisco 49ers-quaterbacken Colin Kaepernick et ikonisk symbol på bevægelsen, da han protesterede de mod de uretfærdigheder – særligt den politivold, som rammer sorte amerikanere - ved at knæle under nationalmelodien.

Kaepernicks aktivisme var en stor rød klud i hovedet på det konservative USA, der beskyldte ham, og dem, der fulgte hans eksempel, for at være upatriotiske.

Efter 2017-sæsonen blev Kaepernick fritstillet af 49ers, og ingen andre NFL-hold ville ville efterfølgende tilbyde superstjernen en kontrakt.

Den perfekte kæreste

Derudover er ligaen blevet beskyldt for at være alt for dårlig til at håndtere (de mange) sager om vold i hjemmet – et emne som naturligvis optager mange af ligaens kvindelige fans.

- Det, at Taylor Swift går til NFL-kampe og dater en NFL-spiller, det sletter ikke alt det dårlige, understreger Kjærsgaard og uddyber:

- Men de (NFL red.) bruger det til at dreje samtalen et andet sted hen. Chiefs (Travis Kelces hold red.) har generelt været gode til at stå fast på ”de rigtige værdier”. Så det er også et hold, man gerne vil brande fra NFLs side.

- Holdkammeraten Patrick Mahomes er Kelces bedste ven. Han er ligaens helt store varemærke efter quarterbacken Tom Brady stoppede. Han skal bære NFL fremadrettet, så det er det perfekte hold, hun har fundet en kæreste på, kan man sige.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-10-25/22029714609693-1920x2484we.jpg
Tom Brady og Gisele Bunchen - NFLs "originale" powercouple. De to danner dog ikke længere par.
 Foto: Rei Kawakubo/Ritzau Scanpix

Og apropos Tom Brady, så mindes Kjærsgaard ikke at have set noget lignende i NFL - siden NFL-legenden Brady og supermodellen Giselle Bunchen fandt sammen. På daværende tidspunkt nåede hysteriet dog ikke nær de højder, som vi ser i dag:

- Det trækker jo lidt tråde tilbage til Brady og Bunchen. Hun var jo også et stort brand - og blev klippet meget til (af kampens producer red.). Ikke så meget som Taylor, men når Brady spillede Super Bowls, så klippede man altid til hendes jubel. Men det her er MEGET voldsommere, understreger Kjærsgaard.

Kan hun i virkeligheden tilføre ligaen en markedsføringsværdi, som den ikke kan få andre steder?

- Helt klart. Det er helt anden målgruppe, hun rammer. Det gør så også, at NFL kan ramme bredere. Det er det, som NFL er aller mest interesserede i - også til at udbrede sporten i europa, hvor Taylor Swift også er kæmpe stor.

- Kendisser betyder meget for sport. Det har man også set i Formel 1, hvor det er de rige og kendte, der har set sporten. Og det er det, som NFL får med Taylor Swift. Hun er en af de mest kendte og rigeste superstjerner, slår Kjærsgaard fast.

Taylor Swift og Travis Kelce har ikke selv bekræftet forholdet på nuværende tidspunkt.

Sponsoreret indhold