Sport10. januar 2024

Eks-skipræsident afviser at have taget imod bestikkelse

Tidligere præsident i internationalt skiskydningsforbund nægter sig skyldig i anklager om korruption
Anders Besseberg er tiltalt for grov korruption. 
Anders Besseberg er tiltalt for grov korruption.
 Foto: BARBARA GINDL/Ritzau Scanpix

Efter næsten seks års tavshed afviste den korruptionsanklagede Anders Besseberg, at han skulle have udnyttet sin stilling, da han var præsident i Det Internationale Skiskydningsforbund (IBU).

Onsdag var den 77-årige nordmand i retten i den norske by Hokksund. Her skulle han afgive forklaring i retten. Det meste af dagen er sat af til Bessebergs frie forklaring.

Allerede indledningsvist slog han fast, at han nægter sig skyldig i sagen.

- Jeg lod mig ikke påvirke i nogen retning og gjorde mit ypperste i ligestilling og konflikter ved at behandle alle nationer ens og retfærdigt.

- Jeg har ikke udnyttet min position til private formål eller fortjeneste. Jeg stoppede også som generalsekretær i Norges Skiskydningsforbund, så der ikke kunne stilles spørgsmål ved min habilitet som præsident i IBU.

Anders Besseberg er tiltalt for grov korruption, som knyttes til hans tid som IBU-præsident fra 1993 til 2018. Beskyldningerne gælder forhold, der skete fra 2009 til 2018. Strafferammen lyder på ti års fængsel.

Anklageskriftet omhandler bestikkelse i form af tre luksusure, eksklusive jagtture, samvær med prostituerede og en leasingbil.

Ifølge anklagerne modtog Anders Besseberg bestikkelsen for at beskytte russiske interesser og hjælpe Rusland med at skjule brugen af doping.

I 2018 trådte Anders Besseberg tilbage fra posten som præsident i IBU, efter at han havnede i politiets søgelys.

Sagen gik i gang tirsdag og forventes at komme til at vare frem til 16. februar. Der er blandt andet sat seks dage af til krydsforhør af Anders Besseberg.

Sponsoreret indhold