Sport13. april 2023

Efter shitstorm: Franske pokalmestre fra Nantes overrasker

Fodboldverdenen er ikke kendt for at gå forrest i klimakampen, men nu har klubben taget et lille skridt i den rigtige retning
Kylian Mbappe grinede af spørgsmål om klimaansvarlighed.
Kylian Mbappe grinede af spørgsmål om klimaansvarlighed.
 Foto: Ritzau Scanpix

Det franske Ligue 1-hold Nantes tiltrak sig for nylig en del opmærksomhed på sociale medier, da klubben noget opsigtsvækkende valgte at tage toget til kamp mod giganterne fra PSG.

En beslutning, der blev truffet af træneren, Antoine Kombouaré, der er født i Ny Kaledonien i Stillehavet. Her har han og hans familie, ifølge eget udsagn, oplevet konsekvenserne af klimakrisen på nærmeste hold.

En lokal klimaorganisation, ’Alternatiba Nantes’, havde kort forinden opfordret klubben til at droppe flyturen, og var sågar lykkedes med at samle 11.000 underskrifter til forslaget.

Antoine Kombouaré har dog udtalt, lettere irriteret, at beslutningen ikke skyldes organisationens opfordring.

– Jeg har ikke ventet på, at disse mennesker skulle komme og se mig for at gøre mig opmærksom på økologi og global opvarmning, siger han til mediet Ouest.

– Jeg kommer fra Ny Kaledonien i Stillehavet, hvor øer kommer til at forsvinde. Min familie har været følsomme over for alt dette i meget lang tid.

Klubben tog toget fra Nantes til Paris på to timer, og en bus den anden vej efter kampen. Efterfølgende konstaterede Kombouaré tørt, at: Ingen døde af en 3,5 timers bustur.

Måske netop derfor tiltrak hovedstadsklubben PSG sig anderledes negativ opmærksomhed, da de i september havnede i lidt af en shitstorm på de sociale medier.

Her valgte storklubben i stedet at tage et privatfly til Nantes, der altså ligger blot 380 kilometer fra Paris.

Det faldt ikke i god jord hos mange fodboldfans, men da cheftræner, Christophe Galtier, efterfølgende blev forholdt kritikken, havde han og verdensstjernen Kylian Mbappe blot latter til overs for journalisternes spørgsmål, skriver Le Monde.

– For at være meget ærlig, så talte vi i morges med firmaet, der organiserer vores ture, og vi prøver at se, om vi kan rejse med sandyacht, svarede Galtier sarkastisk.

Denne udtalelse faldt den franske sportsminister, Amelie Oudea-Castera, for brystet, og hun skød derfor tilbage mod Galtier, og kaldte hans udsagn for uansvarlige.

Og fodbold efterlader bestemt også mere end bare spillernes fodspor på banen: CO₂-emissioner fra kampe, rejser og merchandise er betydelige.

Ifølge Climate Trade anslås det, at VM i Rusland 2018 frigjorde 2,16 millioner tons drivhusgasser – svarende til mere end 465.000 biler på vejen i et helt år.

Nogen vil nok håbe, at flere klubber fremover vil lade sig inspirere af de regerende franske pokalmestre. Men om Nantes også fremover vil vælge mere klimavenlige transportformer, må tiden vise.

Skulle koblingen mellem den franske klub og privatfly i øvrigt ringe en klokke, så er det desværre nok med god grund.

I 2019 mistede stjernespilleren Emiliano Sala på tragisk vis mistede livet, da privatflyet der skulle fragte ham til Cardiff fra Nantes, for at underskrive sin nye kontrakt, styrtede ned.

Den unge angriber var netop blevet solgt til den walisiske klub for den højeste sum i klubbens historie.

Sponsoreret indhold