Sport28. februar 2023

Danske Kristina vinder vildt løb som den første kvinde nogensinde: – Det er lidt crazy

Kristina Schou Madsen har som den første kvinde nogensinde vundet det brutale Ice Ultra-løb
Kristina Schou Madsen har vundet Ice Ultra, som den første kvinde nogensinde. Hun understreger, at selv om der nogle gange var brutalt vejr, så var der også tidspunkter, hvor den laplandske natur viste sig fra sin smukkeste side.
Kristina Schou Madsen har vundet Ice Ultra, som den første kvinde nogensinde. Hun understreger, at selv om der nogle gange var brutalt vejr, så var der også tidspunkter, hvor den laplandske natur viste sig fra sin smukkeste side.
 Foto: Bjørn Sørensen @Trailbear Films

230 kilometers løb fordelt over fem dage i temperaturer helt ned til minus 40 grader i det allernordligste Sverige.

Det er, hvad det ekstreme løb Ice Ultra har at byde på. Og i år har det fået en dansk vinder.

Kristian Schou Madsen fra Kolding har som den første kvinde nogensinde vundet løbet, og det er en rigtig glad dansker, som SE og HØR fanger, da hun igen er kommet hjem fra det kolde Sverige.

– Det er lidt crazy. Min målsætning var at vinde for kvinderne, fortæller Kristina, der endte med at smadre alle konkurrenter.

Allerede efter 10 kilometer af første etape går det op for Kristina, at hun har lagt så hårdt ud, at hun ligger forrest af alle. Og det gav hende blod på tanden.

Hvad er Ice Ultra?

Ice Ultra er et ekstremt løb, der strækker sig over 230 kilometer, der skal tilbagelægges på fem dage. Den korteste etape er 15 kilometer og den længste er hele 68 kilometer.

Det er et selvforsynende løb, hvilket vil sige, at deltagerne løber med seks-syv kilo oppakning og har selv mad, medicinsk udstyr og alt andet i en rygsæk.

Grundet de ekstreme temperaturer under Ice Ultra, er der en taske med en vintersovepose og noget ekstra tøj, der venter på deltagerne ved hver camp.

Løbet foregår i det nordligste Sverige i vildmarken i Lapland.

Temperaturerne kan under løbet falde til vanvittige minus 40 grader, mens deltagerne bevæger sig over frosne søer, bjerge og store frosne sletter.

Nogle gange er deltagerne også nødt til at løbe i snesko på grund af den løse sne, som deltagerne kan ende i.

– Det er sgu da meget fedt det her, tænker jeg. Det giver noget god energi, når det går så godt, og jeg slutter første etape med otte minutter ned til den nærmeste mand, griner hun

Voldsomt vejr

På løbets anden etape løber hun en stor del af tiden sammen med Karl Alvarez fra Gibraltar, der ligger på andenpladsen i løbet. Også da de pludselig ender i en voldsom snestorm på toppen af et bjerg i 1100 meters højde, som skal besejres i løbet af dagen.

– Halvvejs oppe skifter vejrforholdene fra det ene minut til det andet. Det gik fra at være en mild og blid vind, til at den tager til, og det faktisk bliver en storm, som jeg aldrig har oplevet før. Jeg kunne ikke se forskel på, hvad der var himmel og jord. Alt var hvidt, fortæller den 37-årige koldingenser.

– Det er her temperaturen kommer ned på minus 40 grader. Der skal man tænke sig om, og holde sig i gang. Otte deltagere i løbet bliver her evakueret på grund af forfrysninger, fortsætter hun.

– Det er så vildt og ekstremt. Jeg ved ikke, hvor længe jeg kan holde til det, men på den anden side tænker jeg også “Shit, hvor er det fedt det her.” Det er lige præcis det, jeg er kommet for, griner Kristina.

Vejrforholdene blev udfordrende for Kristina. Specielt på løbets anden dag, hvor hun løb ind i en regulær storm.
Vejrforholdene blev udfordrende for Kristina. Specielt på løbets anden dag, hvor hun løb ind i en regulær storm.
 Foto: Bjørn Sørensen @Trailbear Films

Både Kristina og Karl Alvarez kunne efter tre timer i stormhelvedet krydse toppen af bjerget. Og da det går nedad, sætter Kristina igen konkurrenten på plads.

Siden 2016 har Kristina Schou Madsen løbet ekstremløb på et professionelt niveau og levet af det. Hun sagde sit job som efterskolelærer op, da hun vandt et 230 kilometer løb i Amazonas for at forfølge drømmen. Og det er lige præcis de ekstreme forhold under de her løb, der giver Kristina mulighed for at udfordre sig selv.

Har vild verdensrekord

Udover at være den første kvinde, der vinder Ice Ultra samlet, så er Kristina Schou Madsen også indehaver af en vild verdensrekord i World Marathon Challenge, der består af syv maratonløb på syv dage på syv kontinenter.

Det tog hende i gennemsnittet 3 timer 25 minutter og 57 sekunder at løbe de syv maratonløb.

– Jeg blev inviteret til løbet i 2019, og det lød jo tilpas sindssygt til, at jeg bare sagde ja med det samme, fortæller hun om løbet.

Hun deltog for første gang i 2019, hvor hun “kun” blev nummer to. Efterfølgende var hun ikke helt tilfreds og mente, at der var nogle ting hun kunne gøre bedre, og rigtig nok.

I 2020 vinder hun løbet, slår alle og tager verdensrekorden, som stadig står i dag.

Og Kristina beviste sin hårdhed, da flere af hendes konkurrenter – blandt andet løbets nummer to – måtte tage en pause ved checkpointen efter bjerget.

– På mærkværdigvis har jeg det fint. Der er ingen skader i ansigtet eller forfrysninger, og jeg har varmen i kroppen. Det lyder helt tosset at sige, men jeg er faktisk fuld af energi. Det er supermærkeligt, men det er også vidne om, at det tænder en gnist i mig det her, lyder det glad fra Kristina.

Røg gennem isen

På løbets fjerde dag, som er den længste etape på 68 kilometer, fører Kristina løbet med 30 minutter samlet, og hun og Karl Alvarez dannet en lille form for alliance, hvor de har aftalt at løbe sammen.

Med seks kilometer igen, sker det, der ikke må ske. Kristina ryger igennem isen på en frossen sø.

– Jeg ryger i helt op til ballerne. Heldigvis ryger jeg ikke helt igennem, men det er isende koldt, og hvis der havde været længere tilbage af etapen, så var jeg også blevet nødt til at skifte tøj. Jeg løber det sidste fuldstændig gennemblødt i minus 10-15 grader, fortæller hun om den dramatiske episode.

På sidste etape holder hun forspringet på de 30 minutter, og kan løbe i mål, som samlet vinder af Ice Ultra.

– Jeg superglad, og jeg håber snart, at jeg kommer mig over mine champagnetømmermænd, griner hun.

Næste løb for Kristina er til juli, hvor det er et bjergløb på 200 kilometer i Kirgisistan, der står på menuen.

Sponsoreret indhold