Sport8. februar 2023

Dansk stjerne taler ud: - Har ikke haft menstruation i 7-8 år

Julie Tavlo Petersson fortæller ærligt om de mentale problemer og tabuer, der kan følge med i jagten på succes i elitesport
Julie Tavlo er en af de kvindelige fodboldspillere, der i en ny DR-dokumentar åbner op om mentale udfordringer og de dertilhørende konsekvenser. 
Julie Tavlo er en af de kvindelige fodboldspillere, der i en ny DR-dokumentar åbner op om mentale udfordringer og de dertilhørende konsekvenser.
 Foto: Mao/SIPA/Ritzau Scanpix

Det gør hun i DR-dokumentaren "Fodboldens usynlige syge: Kvindelandsholdets lidelser".

Her åbner flere nuværende og tidligere topspillere op om et hårdt elitemiljø, hvor stærk mental sundhed kan være svær at opretholde.

Julie Tavlo Petersson spiller til daglig i Brøndby IF, og hun har igennem en længere årrække også været en del af det danske A-landshold. Hun fortæller i dokumentaren, at hun lider af seriøse søvnproblemer, svedture, og at hun gør brug af en psykolog.

Derudover fortæller hun, at det hårde elitemiljø ikke kun har udmundet sig i mentale udfordringer - men også i fysiske problemer.

- Jeg har ikke fået menstruation i mange år nu. Vi tæller måske 7-8 år nu uden menstruation, fortæller Julie Tavlo i dokumentaren.

Kroppen står af

Dokumentaren fremlægger tal, der viser, at 28,1 procent af unge kvindelige elitespillere har udvist symptomer på angst, imens 40,3 procent har udvist symptomer på depression.

Men det er ikke unormalt, at mentalt hårdt pressede topatleter også begynder at udvise fysiske bivirkninger. Det fortæller Marie Mansachs, der underviser på jordemoderuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, til SE og HØR.

- Det er egentlig en kendt og omdiskuteret sag fra mange år tilbage, at kvinder i topidræt presser kroppen så hårdt, at den står af på nogle områder, fortæller Marie Mansachs og uddyber:

- Når elitesportsudøvere udsætter sig selv for både jævnlig hård fysisk belastning og samtidig ligger i underskud på kost og søvn, så går kroppen i et såkaldt "spare-mode". Når det sker, vil kroppen lukke ned for fysiologiske aspekter, der ikke er absolut nødvendige. Det kan for eksempel være menstruation.

Potentielle fertilitetsproblemer

Marie Mansachs kalder Julie Tavlo Peterssons tilfælde med 7-8 års udeblivelse af menstruation for usædvanligt og slår fast, at det godt kan få betydning for en kvindes fertilitet på længere sigt, når menstruationen udebliver i så lang tid.

- Når menstruationen udebliver i så lang tid, så er det åbenlyst, at der er tale om en kvinde i hormonel ubalance. Med det sagt, så kan man som udgangspunkt sagtens blive gravid efterfølgende, men det påvirker utvivlsomt ens fertilitet. Der kan godt gå noget tid, inden kroppen kan komme tilbage i en normal cyklus igen, forklarer hun.

Hun understreger, at det kun er godt, hvis udfordringer som disse igen kan få en masse opmærksomhed og dermed blive håndteret bedre.

- Det er super godt, at der igen kommer fokus på det. Det er enormt vigtigt, slutter Marie Mansachs af.

I dokumentaren bliver der også afsløret deltaljer om et hårdt konkurrencemiljø, hvor daglige vejninger blandt andet var hverdag, når spillerne var afsted med landsholdet. Noget, der efterfølgende er blevet dybt kritiseret, og som Spillerforeningen har udtalt, de vil have stoppet med det samme.

DBU har også efterfølgende givet udtryk for, at de vil arbejde for bedre mental trivsel i dansk fodbold.

Sponsoreret indhold