Sport13. marts 2023

Bjarne Riis taler ud om Andrei Kivilevs død: - Det var dybt tragisk

For 20 år siden mistede den tidligere Tour de France-firer Andrei Kivilev livet, da han styrtede og slog hovedet i asfalten under en Paris-Nice-etape
Bjarne Riis var sportsdirektør for Team CSC, da Andrei Kivilev i 2003 mistede sit liv under Paris-Nice, da han uden cykelhjelm styrtede og fik kraniebrud.
Bjarne Riis var sportsdirektør for Team CSC, da Andrei Kivilev i 2003 mistede sit liv under Paris-Nice, da han uden cykelhjelm styrtede og fik kraniebrud.
 Foto: Scanpix Denmark

Jonas Vingegaard, Mads Pedersen og de andre danske cykelryttere har lige afsluttet Paris-Nice 2023.

Da det prestigefyldte løb fandt sted i år, var det præcis 20 år siden, at en cykeltragedie fandt sted.

Her mistede Cofidis-rytteren Andrei Kivilev livet, da han styrtede på 2. etape.

Bjarne Riis og Lars Bak var begge til stede under løbet, og de har fortalt om deres tanker om situationen til TV 2 SPORT.

Riis var i 2003 sportsdirektør for Team CSC, og sad derfor i sportsdirektørbilen da episoden fandt sted.

- Det var virkelig forfærdeligt. Når jeg tænker tilbage på det, går der nogle hurtige tanker igennem mig. Vi var på stedet og vidste ikke, hvor slemt det var, da vi sad i sportsdirektørbilen. Vi fik først at vide, at det var slemt, da vi kom i mål. Og så døde han dagen efter. Det var dybt tragisk, fortæller Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

Lars Bak sad fem-seks pladser bag Kivilev da styrtet fandt sted knap 40 kilometer fra målstregen.

43-årige Lars Bak fortæller til TV 2 SPORT, at Andrei Kivilev sad og rodede med noget i baglommerne, og derfor havde han ikke hænderne på styret.

Kort efter mistede han opmærksomheden og kørte ind i rytteren foran ham, og han tog fra med hovedet og ansigtet, da han røg i asfalten.

Andrei Kivilev fik kraniebrud og brækkede to ribben ved styret.

Han havde ikke cykelhjelm på da styrtet fandt sted, og det var ifølge holdlægen for Cofidis en af årsagerne til, at Andre Kivilev dagen efter omkom på hospitalet.

Cykelhjelmen var ikke et krav for at køre cykelløb dengang, men det blev ændret efter Kivilevs død.

To måneder efter blev det et krav, at alle cykelryttere skulle bære cykelhjelme i professionelle løb medmindre etapen sluttede på en lang stigning.

I sådanne tilfælde kunne man tage cykelhjelmen af med fem kilometer til mål. Undtagelsen blev dog fjernet året efter.

Sponsoreret indhold