Sport24. juni 2023

Afklaret Bertram Jelert: Gik død i karrieren

Den tidligere Rungsted-back mistede lysten til den sport, der havde fyldt så meget i hans liv. I dag er han lykkelig for sin beslutning
Bertram Jelert måtte gøre op med sig selv, om han havde en fremtid i sporten.
Bertram Jelert måtte gøre op med sig selv, om han havde en fremtid i sporten.
 Foto: Søren Jul Lamberth

23-årige Bertram Jelert har opnået mere end de fleste på sin alder. Han har bl.a. vundet to danske mesterskaber og spillet Champions League. Men det har ikke været uden omkostninger.

Jelert var vant til, at han sjældent kunne være med, når gymnasiekammeraterne gik til fest. For der er ikke meget plads til øl og byture, når man er professionel ishockeyspiller.

Slet ikke når man som Bertram drømte stort.

- Mit mål har aldrig været at spille i Danmark. Min drøm var at blive verdens bedste ishockeyspiller og spille i NHL.

- Der var perioder, hvor jeg var træt og bare gerne ville hygge med mine venner. Men jeg prioriterede kampe og træninger højt, fortæller han i SE og HØRs sportspodcast "Af Banen".

Efternavnet ringer med al sandsynlighed en klokke hos de sportsinteresserede, da Bertram ikke er den eneste i sin familie, der er kendt for at spille back – dog på vidt forskelligt underlag.

Hans lillebror, Elias Jelert, er ét af de største talenter i dansk fodbold lige nu, og har netop vundet ”the double” med F.C. København.

Men i modsætning til fodbold, er ishockey svært at leve af. Især hvis du spiller i Danmark. Og da Bertram I 2019 forlænger sin kontrakt med Rungsted Seier Capital, skal den vise sig at blive hans sidste.

- Jeg sad meget på bænken, og det tager bare motivationen fra en, når man har skrevet kontrakt med et professionelt hold, hvis man ikke spiller så meget. Jeg er ekstremt konkurrencemenneske, så jeg accepterede ikke at sidde på bænken, fortæller han.

For selvom Jelert drømte stort, udeblev udenlandseventyret og u-20 VM glipper på grund af en skade.

- Måske kunne jeg godt være kommet til at leve af det - måske! Der var ingen garantier (i ishockey red.), jeg ville hellere prøve noget andet - være den bedste til noget andet, forklarer Jelert.

Fuck ritualerne

Bertram ved godt, han står ved en skillevej, et år inden kontrakten løber ud.

- Jeg vidste godt, at jeg ikke ville satse på hockey. Mit sidste år er jeg mentalt fuldstændig væk.

Men i stedet for at blive bitter eller fortryde, sker der et skifte i Jelerts mentalitet. Spekulationerne omkring fremtiden bliver erstattet af en glæde og en taknemmelig hver gang, han går på isen - for han ved, at afslutningen nærmer sig.

- Jeg nød hvert et sekund. Det år tænkte jeg fuck det, nu smadrer jeg alle rutiner, jeg har. Hvis træneren siger, jeg ikke spiller, så i stedet for at blive en lille baby, og blive sur, så siger jeg bare fedt, jeg får en hviledag.

- Jeg tog ja-hatten på, og det blev også det år, jeg spillede bedst og producerede flest point. Jeg fortrød ikke et sekund, at jeg er stoppet.

Et helt nyt liv

Og trods sporten havde været en kæmpe del af Jelerts identitet, er der ingen identitetskrise at spore efter karriestoppet.

Sideløbende med studielivet på CBS, har han for nyligt lanceret fest-appen "SWING", der har til formål at samle feststemte unge, der søger selskab til byturen, privatfesten og lign.

- Engang festede jeg selvfølgelig ikke særlig meget. I dag kan jeg godt lide at drikke en øl eller to med mine venner. Nu må jeg hellere tage lidt revanche (på at feste red.) og hvilken bedre måde end at starte en app, fortæller han.

Sponsoreret indhold