Nyheder24. november 2021

Regeringen: Nu skal du bruge mundbind igen

Det går den forkerte vej med coronaen, mener sundhedsministeren - derfor kommer der nye restriktioner
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/heunicke2.jpg
 Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Ved dagens pressemøde blev der præsenteret en del tiltag, som man ønsker at indsætte allerede fra på mandag.

- Corona er i vækst, og vi har ikke tidligere haft så høj en incidens, som vi har nu. Vi ser også en stigning i antallet af indlagte, så der nu er 435 indlagte på landets sygehuse. Heraf er 49 i intensiv behandling, siger Magnus Heunicke.

Regeringen vil indstille ændringer, så reglerne for coronapasset justeres.

- En antigentest giver 48 timer og en pcr-test giver 72 timers grønt coronapas, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det kræver at Folketingets epidemiudvalg bakker op, understreger han.

Regeringen vil nedsætte gyldigheden for negativ test, så den giver coronapas i 72 timer ved PCR-test og 48 timer ved lyntest, siger Sundhedsministeren.

De vil indstille til, at grænsen for, hvornår man skal fremvise coronapas ved indendørs- og udendørs arrangementer, skal halveres.

- Grænsen ligger nu på indendørs 200 og udendørs 2000. Det vil ligge i indstillingen, at det halveres, så det er 100 indendørs og 1000 udendørs, siger Magnus Heunicke (S).

Sundhedsministeren begrunder ønsket om de nye restriktioner sådan:

- Vi er nødt til at indføre udvidelserne af brugen af coronapas og mundbind, fordi eksperterne vurderer, at det er nødvendigt. Det er en anden epidemi, vi står med nu. Delta-varianten er langt mere smitsom, og det udfordrer os. Derfor er vi nødt til at tage disse værktøjer i brug, siger han.

Vaccinen virker!

I alt 4,6 millioner danskere fået vaccinen og 600.000 har fået tredje stik, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Mange spørger sig selv, om vaccinerne ikke virker. Det gør de, og tredje stik giver en rigtig god immunitet og forebyggelse, siger Søren Brostrøm.

Han mener, at mundbind og udvidet brug af coronapas vil dæmpe smittespredningen.

Smittetallene er 13-doblet henover efteråret, siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum. Han peger på, at smitten er størst i hovedstaden, men den er i stigning i hele landet.

- Smitten er størst blandt de skolebørn, som endnu ikke er vaccineret. Den gruppe, der har den næsthøjeste smitte, er forældrene. Det er især de forældre, der ikke er vaccineret, siger han.

accinerne forebygger to ud af tre infektioner og ni ud af ti indlæggelser, siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.

- Vaccinerne er rigtig effektive. De er vores helt store supervåben, siger Henrik Ullum.

Han opfordrer danskerne til at tage imod det tredje stik, som styrker effekten af vaccinen.

ERKENDER TEST-PROBLEMER

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) erkender, at der har været problemer med at få test uden eksempelvis at skulle stå i kø.

- Vi kæmper med at få testkapaciteten op. De lange køer er vi ved at få bugt med.

- Vi arbejder så meget vi kan med at få bragte ventetiden ned, men vi kan ikke garantere, at der ikke er ventetid, siger Magnus Heunicke.

Han peger på, at myndigheder fra fredag vil have øget hjælp fra private udbyder til at kunne gennemføre flere test.

Julefrokoster kan godt gennemføres, hvis man følger de generelle råd om at blive hjemme, hvis man er syg, holde afstand, spritte af og blive vaccineret, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Man kan også se på, hvor meget alkohol, der skal drikkes, fordi man har sværere ved at overholde anbefalingerne, når man har fået alkohol, siger Søren Brostrøm.

Han siger, at Sundhedsstyrelsen fortsat vil gennemføre deres julefrokost den 17. december. Men den vil blive kortere end normalt.

Hvis danskerne tager tredje vaccinestik, "så står vi en meget bedre situation", siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum. Han vil dog ikke garantere, at det tredje stik vil være nok til, at restriktionerne kan fjernes igen.

Sponsoreret indhold