X Factor22. marts 2024

”X Factor”-dommernes kritik afgør deltagernes skæbne: – Man skal passe på, hvad man siger

Der har været en tendens til, at de deltagere, som får den hårdeste kritik af dommerne, også ender i farezonen. Magten over udfaldet i programmet anerkender Thomas Blachman og Oh Land
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Dommerne i "X Factor" påvirker seerne markant. Den deltager som får mest kritik af dommerne, ender nemlig stort set altid i farezonen.
 Video: Martin Høien

LÆS OGSÅ: Oh Lands hemmelige aftale: Cyklus’ exit var bestemt på forhånd

For tredje gang i sæsonen var der i sidste uge ”dobbelt farezone” for en dommer.

Endnu en gang var det Oh Lands tur til at have to af sine i farezonen, og den tendens har dommerne også lagt mærke til.

Selv kalder Thomas Blachman scenariet for ”en lorteaften”, da han selv har oplevet, at de to dommerkolleger rottede sig sammen mod ham.

Det fortalte han efter fjerde liveshow til SE og HØR.

– Der sker det, når der er to dommere, der er enige om nogle kritikpunkter, som går imod nogle artister, hvilket jeg synes, at både Nanna og Simon gjorde sidste gang mod samtlige tre af mine, så sidder folk derhjemme og tænker ”hmm, det er måske også noget lort”.

Ved fjerde liveshow var det Thomas Blachman og Simon Kvamm, som var enige i kritikken, da Oh Lands deltagere Elva og Cyklus fik den største kritik – og det var dem, som endte i farezonen.

Hun mener også, at dommernes kritik var afgørende for, hvem der endte i farezonen.

– Det er tydeligt at se, at dem, der får den hårdeste kritik, også er dem, der ryger i farezonen. Sådan har det faktisk været hver gang indtil nu. Det er lidt en tendens, siger Oh Land til SE og HØR.

”Vi behersker os”

Det er ikke ofte, at Thomas Blachman vælger at beherske sig, når det kommer til at udtale sig.

Men selv the grand old man har givet sig selv halv mundkurv på, i frygt for, at hans kommentarer alene bestemmer ”X Factors” udfald.

– Man skal virkelig passe på, hvad man siger, men man skal også sige det, der skal siges. Jeg tror, vi alle sammen behersker os.

I sidste uge var Oh Land ikke tilfreds med, at Elva fik kritik for at synge en sang af Billie Eilish.

Hun prøver selv at give kritik, som mere skal forstås som ”konstruktiv og ikke en dom”.

Og med to deltagere i farezonen i sidste uge efter megen kritik fra Blachman og Kvamm, kunne man tænke, at det ville være klogt af Oh Land at please de to meddommere.

Sådan håber hun dog ikke, at ”X Factor” fremover bliver.

– Jeg håber ikke, at det betyder, at vi begynder at lave ting, som, vi tror, pleaser hinanden for at få ros. Det ville være en ærgerlig udvikling, hvis alle mine ting lød som Nephew, og Thomas’ begyndte at lyde som Oh Land.

– Man skal jo også kunne tåle kritik, og at vi er tre forskellige musikere med tre forskellige ekspertiser og genrer.

Danske Spil og danskerne påvirkes af dommerne

Danske Spil har hele sæsonen tilbudt odds på, hvem der ryger i farezonen, og hvem der ryger ud.

Og de kan nikke genkendende til dommernes påstand om, at deres ord har magten.

– Dommernes stemme har rigtig meget at sige. Det er helt klart, at vi lytter kraftigt efter, hvordan dommerne udtrykker sig, siger Danske Spils oddssætter Peter Emmike Rasmussen til SE og HØR og fortsætter.

– Deres kommentarer er meget afgørende for, hvordan vi vurderer chancerne for at komme i farezonen og for at blive stemt hjem.

Peter Emmike Rasmussens udtalelse bakkes desuden op af, at brugerne på Danske Spil uge efter uge smider flere penge på de deltagere, som har fået mest kritik fra dommerne, når de spiller på, hvem der må lade livet i konkurrencen.

Og i sidste ende er det netop også ”X Factor”-seerne, som beslutter, hvem der skal ryge i farezonen.

Sponsoreret indhold