Stærke Amalie skiftede køn: Jeg havde selvmordstanker

Hun er født som dreng, men sprang som 14-årig ud som kvinde for familie og venner.

16-årige Amalie Kristine Bull Christensen fortalte forleden i bedste sendetid sin historie om at være født i den forkerte krop, om at være anderledes og ikke blive accepteret af sine nærmeste.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Det var grænseoverskridende at skulle dele ud af noget så personligt.
Men tanken om, at jeg kunne hjælpe andre unge, som stod i samme situation som mig, gjorde, at jeg havde lyst til at fortælle min historie, siger 16-årige Amalie Kristine Bull Christensen til SE og HØR.

– Det var grænseoverskridende at skulle dele ud af noget så personligt.
Men tanken om, at jeg kunne hjælpe andre unge, som stod i samme situation som mig, gjorde, at jeg havde lyst til at fortælle min historie, siger 16-årige Amalie Kristine Bull Christensen til SE og HØR.(Foto: TV 2)

Foran “X Factor”-dommerne sang hun sin selvkomponerede “Ensom”, hvor fraser som “det ville være lettere bare at trække stikket” og “et spring, et snit, et dusin piller” leder tankerne hen på selvmord.

Og de mørke tanker har da også tidligere strejfet den 16-årige odenseaner, fortæller hun til SE og HØR.

– Sangen bunder i nogle samtaler, jeg har haft med en ven. Vi talte om, at nogle gange kan livet bare være for meget.

Og det var, uden at nogen af os egentlig var selvmordstruede. Vi var ikke på det tidspunkt, og vi er heller ikke den dag i dag.

HAR DU DET SVÆRT?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen. 

Ring til Livslinien på 70 201 201 - er det akut, skal du ringe 112.

Livslinien har åbent året rundt fra 11-05. 

Find meget mere information på selvmordsforebyggelse.dk.

Men vi snakkede meget om den der følelse af, at vi lige så godt bare kunne give op, fordi livet bare var noget lort, og der ikke var noget held med os, siger Amalie og tilføjer:

– Men jeg vil da blankt indrømme, at jeg engang havde nogle selvmordstanker, men at jeg ikke kom videre med dem.

Miljøet forstod mig

At stikke ud i flokken i en grad, så omgangskredsen ikke vil acceptere en, er hård hverdagskost, der æder ens mentale kræfter og forvrænger ens selvbillede.

– Jeg har altid skullet forholde mig til folks meninger om mig, og jeg har fået så mange kommentarer om, hvor forkert jeg var.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ikke alle tog lige godt imod Amalie, da hun sprang ud som transkønnet.
– Jeg mistede desværre nogle venner på det. De skar mig fra, fordi de syntes, det var for underligt. (Foto: TV 2)

Det gjorde, at jeg ikke havde det så godt med mig selv, og jeg følte mig til besvær.

Jeg følte sommetider, det var for meget at forlange af andre, at de skulle acceptere den, jeg er.

Men jeg fik stille og roligt bygget mit selvværd op ved at optræde med min musik, fortæller den seje “X Factor”-aspirant.

Musikken, et psykologforløb og en ny omgangskreds af ligesindede i LGBTQ+-miljøet blev den redningskrans, der forhindrede Amalie i at drukne i det negative selvbillede og de mørke tanker. 

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hylder mangfoldigheden
I dette års “X Factor”-sæson har dommerne haft fornøjelsen af to transkønnede deltagere.
20-årige Frederik Jensen, som kalder sig Frede, fra Ejlstrupholm og 16-årige Amalie Kristine Bull Christensen fra Odense – til stor begejstring for Thomas Blachman, 58, som hylder ungdommens syn på kønsidentitet.
– Der er virkelig sket meget med den danske ungdom, og det er noget, der rører mit hjerte. Jeg nyder bare at se, at de tager den et helt andet sted hen.
Det giver dem en mere nuanceret kønsidentitet.
Det er måske en af de største forandringer i vores tid, uden vi lægger rigtig mærke til, hvor revolutionerende det er – den her blødgørelse af mand/kvindeidentiteten, sagde “Blach” i sæsonens første program. (Foto: Dan Mariegaard)

– Da jeg blev 14, begyndte jeg at komme i LGBT-miljøet – det var det eneste sted, hvor folk forstod mig og forstod, hvad jeg dealede med.

Så dér tilbragte jeg meget tid sammen med en masse dejlige mennesker, som har været igennem den samme proces med de samme følelser, og som har skullet kæmpe for de samme ting, forklarer hun.

I hormonbehandling

Amalie er begyndt den fysiske forvandling til kvinde.

I lidt over et år har hun modtaget behandling med stophormon, som bremser al udvikling af testosteron i kroppen.

Det seneste halve år har hun fået østrogen, og den kvindelige krop er så småt ved at udvikle sig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lige så meget kvinde
– Jeg står ikke op om morgenen og tænker, at jeg er transkønnet.
Jeg føler, det er at putte folk i en kasse. Du er transkønnet, du er ikke transkønnet.
Det er ærgerligt, at man skal sættes i de her kasser, for at man nogenlunde kan være en del af samfundet, og når man så er transkønnet og kan et eller andet, så bliver det hurtigt til en måde at “frame” personen på.
Jeg har læst mange artikler med transkønnede, som kun har handlet om, at de er transkønnede, selv om de havde en masse andet at byde på.
Jeg tror aldrig nogensinde helt, jeg vil kunne forstå, hvorfor det er så stor en ting, for jeg er lige så meget kvinde som dig.
Jeg er født anderledes og er nødt til at kæmpe mig frem til mig, men det betyder jo ikke, at jeg er mindre kvinde end så mange andre, lyder opsangen fra Amalie. (Foto: Privat)

– På tide, svarer hun til spørgsmålet om, hvordan det føles at se sig selv med kvindelige former i spejlet.

– Jeg tror ikke, at man som transkønnet nogensinde vil kunne blive 100 procent tilfreds. For du vil aldrig nogensinde kunne føde et barn.

Det har slået mig ret meget ud. Men jeg bliver også bare nødt til at holde hovedet højt og ryggen rank og være mig selv, stadfæster den stærke teenager.  

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close