Umut reflekterer over hygge-sexisme i "Over Atlanten" - men hvorfor?

Umut og Sarah fik sig en snak om sexistiske bemærkninger og den generelle jargon på turen fra Lanzarote til Aruba.

Umut og Sarah fik sig en snak om sexistiske bemærkninger og den generelle jargon på turen fra Lanzarote til Aruba.

Foto: Discovery Networks Danmark

I den kommende sæson af ”Over Atlanten”, der snart får premiere på Discovery+ er flæskekongen Umut Sakarya på dybt vand. Han er nemlig skibskok på kendisholdet, og skal i løbet af 20 dage brødføde sine meddeltagere med både frikadeller og pasta med kødsovs.

Men det er ikke så meget rollen som en anden DelleKaj i kahytten, den 30-årige kendiskok har reflekteret over siden.

Jargonen ombord på hele skibet har nemlig sat tanker i gang hos Umut, der især fik opbygget en særlig omgangstone med svømmeren Sarah Bro.

Det afslører han først og fremmest i et længere – og enormt velskrevet – opslag på sine sociale medier.

- Sarah og jeg blev hurtigt gode venner på både og udviklede vores egen interne humor og jargon overfor hinanden – den fik hurtigt karakter af at være under bæltestedet. Alt blev sagt med humor og kærlighed, og vi var begge en del af omgangstonen. Men en dag på båden blev der sat spørgsmålstegn ved dén måde vi talte på, og der blev henvist til debatten om sexisme, skriver han.

Har et ansvar

Overfor SE og HØR understreger han dog, at det ikke var en konkret episode, der gav anledning til snakken ombord.

- Det var overhovedet ikke fordi, der var nogen, der var blevet kede af det, eller stødt. Vi talte bare om det her med, at der er forskel på at have en intern tone, og så tage den med i et program som ”Over Atlanten”, fortæller Umut.

Artiklen fortsætter under billedet: 

En sejltur på 6000 kilometer giver tid nok til at tænke sig godt om. Og det påstår Umut i dén grad, at han har fået gjort (Foto: Discovery Networks Danmark)

En sejltur på 6000 kilometer giver tid nok til at tænke sig godt om. Og det påstår Umut i dén grad, at han har fået gjort (Foto: Discovery Networks Danmark) 

Han mener desuden, at hvis vi som samfund skal gøre op med eksempelvis hadbeskeder og grov tone overfor hinanden, så starter det også med jokes mellem venner.

- Grænserne kan blive skubbet. Fuldstændigt ligesom begrebet "hygge-racsime". Noget, der starter harmløst, og som er en lille, sjov ting mellem venner, kan sagtens vokse sig større og grovere, forklarer han, og fortsætter:

- Programmet bliver set af mange mennesker, så jeg synes kun, det er sundt, at vi passer lidt ekstra på, hvilke udtryk der ryger gennem luften – også selvom de bliver sagt med kærlighed.

Ikke en undskyldning

I kommentarerne under Umuts opslag er der et par af hans følgere, der studser over det meget rene og korrekte sprog, som det er skrevet i. Men kendiskokken afviser, at han skulle være blevet bedt om at forfatte betragtningerne fra oversejlingen.

Til gengæld har hans kæreste hjulpet ham med at rette det sprogligt og grammatisk, indrømmer han.

- Det er én af de vigtigste ting, jeg har taget med mig videre fra den tur. At der er mange måder at lave sjov på. Det behøver ikke være på bekostning af andre, forklarer han til SE og HØR. 

- Så det er ikke en undskyldning, som du er blevet bedt om at lave på forhånd, fordi der opstår en situation senere i programmerne? 

- Nej, det er ikke en undskyldning. Det er en refleksion, som jeg har taget med mig videre fra en snak med Sarah og Jesper (Bank, der er kaptajn ombord på skibet over Atlanten red.) 

Den nye sæson af "Over Atlanten" har premiere søndag den 11. april på Discovery+. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close